Zalmwraps voor de lekkerbek

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

oktober 30, 2014

Vandaag wil ik wat makkelijks maken. Ik heb daarom gekozen voor zalmwraps. Dit is supersimpel en heel erg lekker. Het lijkt een beetje op de zalmhapjes die ik op verschillende verjaardagen voorgeschoteld krijg. Daar krijg ik nooit geen genoeg van. In plaats van stukjes als hapje maak ik nu een hele wrap voor mezelf en daarna nog een ;).

Zalm

Vette vissoorten worden als de meest gezonde vis gezien. In vette vissoorten zit namelijk visvetzuren. Deze bevatten ontstekingsremmende Omega 3 vetzuren in de vorm van EPA en DHA.

Wat is Omega 3? Dit is een essentieel ontstekingsremmend onverzadigde langeketenvetzuur. Een hele mond vol. Essentieel betekent dat ons lichaam dit vetzuur niet zelf kan aanmaken, maar dat je niet zonder kunt leven. Dit vetzuur is super gezond vet!

Recept voor 2 personen

♥ broccoli

♥ zalmmoot 2x

♥ 4 wraps meergranen

♥ zakje sla

♥ roomkaas

Zalmwraps maken

Snijd de broccoli in roosjes en stoom ze in een stoompan totdat ze gaar zijn. Ik stoom ze een minuutje of vijf, zodat de groente lekker knapperig blijft.

Ondertussen doe ik een wrap in een pan op laag vuur. Deze moet even goed doorwarmen. Draai de wrap om en haal hem uit de pan als hij bruin verkleurd.

Bak de zalm eerst op de huid. 3 minuten op de huidzijde en dan nog een minuutje op de andere zijde. Je kunt het mooi zien aan de buitenkant van de zalmmoot. Die zie je langzaam lichtroze worden. Zodra deze helemaal lichtroze is, dan is de kern vaak nog rosé. Zo vind ik hem het lekkerst en haal ik hem eruit. Wil je de zalm gaarder, dan kun je hem nog heel even laten liggen.

Bestrijk de wrap met een royale laag roomkaas. Doe daar wat sla over, broccoliroosjes en doe stukjes zalm op de wrap. Per zalmmoot moet je makkelijk twee wraps kunnen maken.

zalmwraps

Close up

Zalmmoot of gerookte zalm

Misschien denk je: ik doe het makkelijker. In plaats van de zalm te bakken, neem ik voorverpakte gerookte zalm en doe die op mijn wrap. Dat is uiteraard een keuze. Graag vertel ik waarom je beter kunt kiezen voor een (wilde) zalmmoot.

Gerookte zalm wordt fabrieksmatig bewerkt, er worden zout en chemische kleurstoffen toegevoegd. Gerookte zalm wordt bijna altijd gemaakt van gekweekte zalm, die weer behandeld worden met antibiotica. De (kweek)zalm heeft ook een ander dieet en eet geen roze garnalen (waar de zalm roze van wordt). Wij willen wel een roze zalm eten, dus moeten er chemische kleurmiddelen gebruikt worden.

Er kunnen daarnaast schadelijke stoffen ontstaan tijdens het rookproces. Het rokingsproces is niet gezond en de juist gezonde Omega 3 visvetzuren raak je zo kwijt.

Gerookte zalm kan ook nog eens besmet zijn met de bacterie listeria. Vermijd dus zoveel mogelijk gerookte zalm!

Kies voor wilde zalm

Eerste keus: Pacifische Zalm

vanggebied: Brits Columbia (West-Canada)

vangstwijze :Ringzegen, kieuwnet, trolling

MSC Keurmerk

Bron viswijzer

zalmwrap

Bak de zalm op de huid

zalmwraps

even bakken aan de andere kant

zalmwrap

Stoom de broccoli om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden

zalmwraps

wrap opwarmen

zalmwrap

Geniet van je zalmwrap

Ik vind zalm rauw heel erg lekker, vooral in sushi. Ook op de wrap heb ik de zalm nog deels rauw gelaten.

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Hoe vind jij zalm het lekkerst?

Meer recepten lezen

Zalmwraps

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op