Waarom Kefir een betere keuze is dan yoghurt

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

april 16, 2017

Steeds vaker wordt er gesproken over kefir, en dan met name de gezondheidsvoordelen die het heeft. Zo zou het gezonder zijn dan de oude vertrouwde yoghurt. Maar wat is kefir precies en waarom is het de gezondere zuivelvariant (of zuivelvervanger)? Ik dit artikel leg ik je uit waarom kefir een betere keuze is dan yoghurt.

Waarom kefir een betere keuze is

Wat is Kefir

Belangrijk is om twee soorten kefir te onderscheiden: waterkefir en melkkefir. In dit geval gaat het om melkkefir. Dit is een gefermenteerd melkproduct op basis van rauwe melk en de zogenaamde melkkefirkorrels. Deze korrels komen uit het berggebied in Tibet of de Kaukasus. Ze zien eruit als minuscule bloemkoolroosjes. Kefir is niet, zoals veel mensen denken, een yoghurtplantje. Wat het dan wel is? Een groep goede bacteriën en gisten.

Gezondheidsvoordelen yoghurt?

Waarom kefir een betere keuze is, is omdat behalve dat het fermentatieproces van kefir veel makkelijker is dan bij yoghurt het geval is, bevat yoghurt veel minder goedaardige bacteriën (ofwel probiotica). Bovendien bevat yoghurt geen gunstige gisten, die je wel in kefirkorrels vindt. Deze soorten gist zorgen dat ziekteverwekkers geen kans krijgen. De probiotica in yoghurt vestigen zich daarnaast niet in de darmen zoals bij kefirkorrels wel het geval is. Dit zou betekenen dat je yoghurt constant tot je zou moeten nemen om het gezondheidsvoordeel van yoghurt stabiel te houden.

Kefir versus yoghurt

Zoals hierboven al is uitgelegd zit melkkefir heel anders in elkaar dan yoghurt. De probiotica in melkkefir vestigen zich echt in de darmen, in plaats van slechts tijdelijk voordelig te zijn voor het lichaam. Bovendien zijn sommige bacteriën in kefir zelfs agressief, wat ervoor zorgt dat ze bepaalde ziekteverwekkers aanvallen en volledig uitschakelen.

Gezondheidsvoordelen melkkefir

Waarom kefir een betere keuze is, is omdat melkkefir bovendien een waslijst aan goede bacteriën en gisten bevat, wat het prebiotisch verschil in melkkefir en yoghurt alleen nog maar groter maakt. Zo bevat melkkefir vitamine B1, B2, B6, B12, C, D én K. Ook bevat het veel essentiële mineralen en aminozuren, zoals tryptofaan. Tryptofaan speelt een grote rol bij de aanmaak van serotonine, een stof in de hersenen die invloed heeft op onze stemming, eetlust, emoties, slaap en seksuele activiteit en een positief effect heeft op onze stemming en depressie. Als jij probeert om je spijsvertering te verbeteren, je darmflora gezond te houden en je algehele gezondheid een boost wilt geven, is kefir een veel betere én effectievere keuze dan yoghurt. Ook als je gewicht wilt verliezen en bezig bent met afslanken volgens een koolhydraatarm dieet, kun je beter voor melkkefir gaan.

Melkkefir verwerken in je eetpatroon

Nu zou je als tegenargument kunnen noemen dat melkkefir duidelijk een veel zuurdere smaak heeft dan yoghurt. Yoghurt is gewoonlijk veel milder van smaak. Gelukkig kun je melkkefir ook verwerken in jouw gezonde maaltijden. Voeg er bijvoorbeeld wat vers fruit aan toe voor een heerlijk zoet ontbijt of voeg het toe aan een vullende smoothie. Wedden dat je van dat zure bijna helemaal niets proeft?

Meer lezen over zuivel?

Meer lezen over ontbijt

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op