Voorkom deze veelgemaakte dieetfouten

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

september 3, 2017

Heb jij al vele diëten geprobeerd zonder het gewenste resultaat? De kans is groot dat je een van de vijf dieetfouten uit dit artikel hebt gemaakt. Door deze fouten te voorkomen, kan je jouw afvaldoelen realiseren zonder honger en zonder jojo-effect.

dieetfoutenVoorkom deze dieetfouten

1: Je eet te weinig

Een van de dieetfouten die veel mensen maken is te weinig eten. Om af te vallen, is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je gebruikt. Er ontstaat dan een zogeheten calorieëntekort, waardoor je vet verbrandt. Het is echter niet de bedoeling dat je zo min mogelijk eet.

Als je te weinig eet en daardoor veel honger hebt, wordt het moeilijk om je dieet vol te houden. Het is erg lastig om een dieet vol te houden op alleen wilskracht.

Als je jezelf focust op zo weinig mogelijk eten, kunnen er al snel tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Deze tekorten kunnen ervoor zorgen dat je jezelf minder fit voelt en op de lange termijn kunnen ze zelfs voor (ernstige) gezondheidsproblemen zorgen.

Kortom: weinig eten is niet altijd beter. Focus je op schone, verse en gezonde voeding en het resultaat volgt vanzelf.

2: Je kiest voor lightproducten

Lightproducten lijken misschien een handige keuze als je wilt afvallen. Je kan lekker snacken en zoete drankjes drinken, terwijl je weinig calorieën binnenkrijgt. Toch raden we je af om voor lightproducten te kiezen. Er worden namelijk vaak ongezonde stoffen aan toegevoegd. Bijvoorbeeld als intensieve zoetstoffen of smaakversterkers. Deze stoffen komen op de lange termijn zowel je gewicht als je gezondheid niet ten goede.

3: Je let alleen op de calorieën

Zoals we bij punt 1 al zeiden, heb je een calorietekort nodig als je wilt afvallen. De focus vooral op het aantal calorieën leggen is echter geen goed idee. Het is namelijk ook belangrijk om te letten op een juiste verdeling van macronutriënten. Met macronutriënten worden koolhydraten, eiwitten en vetten bedoeld.

Eiwitten en gezonde vetten kunnen je helpen bij het afvallen, terwijl het eten van te veel koolhydraten het afvallen vaak tegenwerken. Complexe koolhydraten passen wel met mate binnen een afslankdieet, maar simpele koolhydraten (zoals tafelsuiker) kan je beter zoveel mogelijk vermijden.

Een sterke focus op calorieën kan er daarnaast voor zorgen dat je gezonde producten laat staan, die je juist kunnen helpen om vet te verbranden. Een avocado is bijvoorbeeld calorierijk, dus zou al snel buiten de boot vallen. Toch passen deze vruchten juist prima in een afslankdieet, doordat ze gezonde vetten en vezels bevatten. Hetzelfde geldt voor nootjes, eieren en vette vis.

4: Je focust je te veel op de kilo’s

Kan je niet wachten tot het getal op de weegschaal verder zakt? Probeer hier niet te veel aandacht aan te besteden, hoe moeilijk het ook kan zijn. Je gewicht wordt namelijk niet alleen beïnvloed door je lichaamsvet. Het kan zo zijn dat je door hormonale veranderingen wat meer vocht vasthoudt, waardoor je teleurgesteld denkt dat je bent aangekomen. Ook als je sport kan het lijken alsof je niet afvalt, doordat je meer spiermassa krijgt en tijdelijk meer vocht opslaat

Weeg jezelf daarom niet te vaak. Wil je je vooruitgang toch graag in concrete cijfers zien? Meet dan regelmatig je tailleomtrek of gebruik een vetpercentagemeter.

5: Je eet niet genoeg vezels

Vezels zijn onmisbaar voor een gezond lichaam. Ze hebben een positief effect op je darmflora, dragen bij aan het voorkomen van obstipatie en kunnen je helpen om af te vallen en te voorkomen dat je aankomt. Vezels zorgen er namelijk voor dat je jezelf langer vol voelt, waardoor je vanzelf minder gaat eten.

Afvallen hoeft niet moeilijk te zijn

Als je bovenstaande dieetfouten vermijdt, hoeft afvallen helemaal niet moeilijk en zwaar te zijn. Je hoeft jezelf niet uit te hongeren voor een slanker lichaam. Sterker nog: we raden je juist aan om wel te eten. Geniet van gezond eten met veel vezels en eiwitten en wees niet bang voor gezonde vetten. Dit eetpatroon helpt je namelijk om je eetlust onder controle te houden en zo minder calorieën te consumeren.

 Meer lezen over afslanktips

Bronnen: Britt Burton-Freeman, The American Society for Nutritional Sciences, 2000. Wanders AJ, van den Borne JJ, de Graaf C, Hulshof T, Jonathan MC, Kristensen M, Mars M, Schols HA, Feskens EJ, Obes Rev, 2011.

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op