Makkelijk praten heb ik. Ik heb er al een meegemaakt. Ik weet nu precies hoe ik een burn-out kan voorkomen. Wil dat zeggen dat deze ezel zich niet nog eens aan dezelfde steen stoot? Nee hoor, ik zat er niet al te lang geleden voor een tweede keer tegenaan. Ik dacht inmiddels dat ik er wel mee wist om te gaan. Maar wat ik nu herken zijn de waarschuwingssignalen, dus nee dit overkomt me niet nog een keer. Voorkom een burn-out met deze tools in dit artikel.

Voorkom een burn-out

Als je net als ik burn-out bent gegaan, dan weet je dat je jouw leven rigoureus moet omgooien, issues uit het verleden moet oplossen en niet continue in dezelfde valkuilen moet stappen. Dit is niet zo makkelijk gedaan. Je leeft namelijk al jaren op deze manier. Overkomt het je, dan gaan de meeste aan de slag met de issues uit het verleden. Dat is mooi, dat is winst. Er zijn namelijk genoeg mensen die er nooit aandacht aan zullen geven en hun hele leven met een volle rugzak rondlopen. Zonde! Maar dan ben je er nog lang niet.

Een crisis is vanuit dit oogpunt dus ontzettend positief. Je wordt namelijk gedwongen onder ogen te komen wat je hebt weggestopt of welke overlevingsstrategieën je hebt toegepast zonder dit bewust te weten. Fijn is het natuurlijk niet. Mijn burnout is mijn zwartste pagina tot nu toe. Ook niet eentje waar ik vaak aan terug wil denken. De burnout zelf vind ik nu niet zo interessant. Ik vind het veel interessanter om jou te helpen inzicht te krijgen in bepaalde eigenschappen, persoonlijkheidstrekken en valkuilen. Voorkom een burn-out, dat is beter dan genezen.

Wat zijn risico factoren:

 • Ambitieus zijn: veel uren maken om snel te kunnen groeien in een bedrijf.
 • Geen nee zeggen: je geeft je grenzen niet aan, omdat je zo ambitieus bent en geen nee wilt of durft te zeggen.
 • Hoog sensitief: je bent gevoeliger dan anderen, je neemt dingen snel persoonlijk en daardoor raak je geïrriteerd.
 • Pessimistisch zijn: als je een tegenslag hebt op het werk, dan wijt je dat aan jezelf. Je knalt jezelf de grond in.
 • Tunnelvisie: je bent alleen gefocust op je werk en doet geen dingen meer waar je energie van krijgt.
 • Loyaal: je bent zeer loyaal naar je werkgever toe en gaat daarmee over eigen grenzen heen.
 • Perfectionistisch: je bent veeleisend voor jezelf en je kunt moeilijk anderen om hulp vragen.
 • niet goed kunnen uiten van gevoelens
 • hoog verantwoordelijkheidsgevoel
 • niet goed kunnen plannen
 • laag gevoel van eigenwaarde
 • niet goed kunnen relativeren

Het betekent niet dat je al deze risico factoren moet hebben om burn-out te raken. Er zijn er nog meer en soms zijn er maar twee of drie nodig om over het randje te gaan.

Burn-out in de media

Ik ben blij dat er steeds meer aandacht komt voor de burn-out. Je ziet het steeds vaker in de media. Dat is een goed teken. Toen ik burn-out ging werd er weinig over gesproken. Ik werkte op een personeelsafdeling en ik had al een paar burn-outs van collega’s meegemaakt. Ik wist dus precies hoe intern werd gedacht over mensen die burn-out raken. Dat is niet prettig. Ook later nadat ik weer volledig hersteld was en weer in het werkveld actief was, gingen veel jonge mensen onderuit. Het zou al veel schelen als er aandacht is voor deze mensen vanuit de top en dat er gedacht wordt in oplossingen.

Helaas ziet men burnout vaak als zwakte van de persoon. Dat vind ik niet terecht. Bedrijven willen natuurlijk nooit toegeven dat ze teveel van hun werknemers verwachten. Deze jonge ambitieuze jongens en meisjes zijn nog helemaal niet klaar voor het bedrijfsleven. Dit heeft niets te maken met zwakte of intelligentie. Dat heeft te maken met een gebrek in educatie op het gebied van – noem het levenskunst. De cijfers van het CBS liegen er niet om. 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out verschijnselen! Bizar veel! En dat is een onderzoek van een paar jaar geleden. Ik ben erg benieuwd wanneer er weer nieuwe cijfers gepubliceerd gaan worden. Ik verwacht dat het namelijk inmiddels 1 op de 5 is geworden.

Waarschuwingssignalen

Als ik voor mezelf praat, dan heb ik alle waarschuwingssignalen destijds genegeerd. Ik had wel door dat er zaken niet klopte, maar ik dacht dat ik sterk was en vooral nog heel erg jong. Ik kan wel wat hebben en het gaat wel weer over. Op dat moment had ik niemand in mijn leven die tegen me zei dat ik niet goed bezig was. Een risico als je vrijgezel bent, want er is dan niemand die jou een spiegel voorhoudt. Naar de buitenwereld toe deed ik of alles prima was.

De belangrijkste signalen:

 1. Geen energie en geen zin meer hebben
 2. Piekeren en slecht slapen
 3. Verminderde lichamelijke conditie
 4. Overgevoelig en snel geirriteerd
 5. Onverschilligheid en onzekerheid

Pak de controle over je leven

Omdat er niets aan wordt gedaan en maar mensen om blijven vallen ben ik samen met twee ondernemers Healthy Life Academy gestart. Wij willen mensen technieken leren om beter om te leren gaan met stressoren die horen bij het leven en een drukke baan. Voorkom een burn-out door signalen te herkennen en veranderingen door te voeren.

Tijdens de winter retraite bieden we je een unieke mogelijkheid om het jaar te starten met een nieuwe set vaardigheden en nieuwe inspiratie voor een gezond en gelukkig 2018. Drie belangrijke onderdelen van welzijn worden behandeld; gezonde voeding, bouwen van een nieuwe relatie met onze gedachtes en zorgen voor onze lichamelijke gezondheid.

We bieden onder andere de volgende workshops aan:

 • Mindful koken en gezonde natuurlijke voeding
 • Meditatie sessies
 • Mindful yin en hatha yoga lessen
 • Lichamelijke activiteiten/ sport

Naast deze workshops is er genoeg tijd om jezelf terug te trekken, te ontspannen en te wandelen door de natuur, te slapen, lezen of waar je ook behoefte aan hebt.

Merk jij dat je ook steeds in dezelfde valkuilen stapt, steeds moe bent of je zelfs fysieke klachten hebt? Voorkom een burn-out! Ga mee met onze winter retraite en neem controle over je eigen leven. Je leest meer over de vierdaagse winter retraite op de website van Healthy Life Academy.

Meer lezen over retraites

logo

Bron:

https://www.alleswetenoverburnout.nl/klachten/wie-lopen-risico-op-burnout/persoonskenmerken/

https://www.beroepsziekten.nl/beroepsziekten/overspannenheid-burnout

https://albertsonnevelt.nl/5-symptomen-van-een-burn-out/