5 manieren om voorjaarsmoeheid tegen te gaan

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

april 22, 2018

Voor veel mensen is het voorjaar de mooiste tijd van het jaar. Maar niet als je je moe en slap voelt. Dit zijn vijf manieren om voorjaarsmoeheid tegen te gaan:

voorjaarsmoeheidVoorjaarsmoeheid

#1.      Gezond eten

Een tekort aan vitamines en mineralen zorgt ervoor dat jij je moe voelt in de lente. Herstel je de voorraad essentiële voedingstoffen, dan voel je je weer fris en energiek. De voorraad aanvullen doe je door lekker veel verse groenten en fruit te eten. Deze zitten namelijk barstensvol gezonde voedingsstoffen. Zorg dat je alle kleuren van de regenboog eet, dan krijg je allerlei verschillende vitamines en mineralen binnen.

Ook voldoende water drinken en ongiften geeft je nieuwe energie. Net als gezonde eiwitten, vetten en koolhydraten op het menu zetten. Deze vormen bouwstoffen en brandstof voor je spieren en hersenen. Gezonde koolhydraten houden bovendien je bloedsuikerspiegel stabiel en leveren daarnaast vezels voor een goede spijsvertering. Ook dat draagt bij aan meer energie.

Gezonde eiwitten vind je in eieren, verse vis, vers vlees en havermout. Goede vetten haal je eveneens uit vlees en vis, en ook uit noten en zaden. Gezonde koolhydraten vind je in groenten en fruit. Nóg een reden om meer appels, bananen en sinaasappels te eten. Hier vind je nog 77 gezonde snacks voor als je gezonder wilt eten of wilt afvallen.

#2.      Zorg voor meer zuurstof

Een tekort aan frisse lucht kan er ook aan bijdragen dat je last hebt van voorjaarsmoeheid. Als je veel binnen zit, neemt de hoeveelheid koolzuur in je bloed namelijk toe en de hoeveelheid zuurstof af. Hierdoor voel je je moe en traag.

Ga in het voorjaar zoveel mogelijk naar buiten om de balans te herstellen. Hierdoor voorzie je al je cellen in je lichaam van voldoende zuurstof en dat merk je aan je energie. Heb je geen tijd om naar buiten te gaan, zet dan een raam open en adem een paar keer diep in en uit. Er zijn ook planten die zorgen voor meer zuurstof in huis.

#3.      Ontspan

Om je lichaam van nieuwe energie te voorzien, is het het beste om te ontspannen. Neem iedere dag tenminste een half uur pauze en zet je mobiele telefoon dan uit. Ga bij voorkeur naar buiten, adem frisse lucht in en maak je hoofd leeg. Dit verfrist je geest en geeft je lijf de nodig rust.

Daarnaast zijn er tal van natuurlijke ontspanningstechnieken die je kunnen helpen om je lichaam te ontspannen en je geest te verfrissen. Denk aan yoga, meditatie en massage. Masseer bijvoorbeeld eens je voorhoofd of je slapen. Dat brengt je gedachten tot rust en zorgt voor een goede slaap. In dit artikel vind je 3 manieren om te ontspannen met meditatievideo’s.

#4.      Ga bewegen

Als je last hebt van voorjaarsmoeheid, heb je wellicht geen zin om te bewegen. Toch is dat het beste wat je kunt doen om meer energie te krijgen. Je uithoudingsvermogen neemt er namelijk door toe en je bloedcirculatie verbetert. Daardoor voel jij je energieker.

Je hoeft niet meteen intensief te gaan sporten om je beter te voelen. Ook twintig minuten stevig wandelen volstaat al om meer energie te krijgen. Probeer het eens!

#5.      Zorg voor een goede nachtrust

Een slaaptekort heeft niet alleen invloed op je energiepeil. Je algehele welbevinden leidt eronder. Kom je moeilijk in slaap of slaap je slecht door, dan kun je het beste ontspanningstechnieken toepassen voor het slapengaan. Zo kom je over je voorjaarsmoeheid heen en verbeter je de kwaliteit van je slaap. Hier vind je nog 10 tips om beter te slapen. Lees ook wat gebeurt er met je lichaam bij te weinig slaap!

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om wat te doen tegen voorjaarsmoeheid. Wat doe jij om voorjaarsmoeheid te bestrijden? Deel het hieronder in de reacties!

voorjaarsmoeheid

 

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op