De 4 gezonde voordelen van cayennepeper

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

april 30, 2017

Cayennepeper is dat pittige rode poeder dat zo lekker is in Mexicaanse gerechten, zoals chili con carne. Wist je dat cayennepeper naast pittig ook heel gezond is? Het vermindert je hongergevoel, activeert je spijsvertering en is ook nog eens goed voor je maag! Ook zou cayennepeper je bloeddruk kunnen verlagen. Het heeft een uitzonderlijk hoge voedingswaarde en bevat vooral veel vitamine A. Maar het belangrijkste ingrediënt is wel capsaïcine, dat de peper zijn pittige karakter én zijn gezonde voordelen geeft. In dit artikel krijg je meer informatie over de 4 gezonde voordelen van cayennepeper.

voordelen van cayennepeperVoordelen van Cayennepeper

1# Activeert je spijsvertering

De capsaïcine in cayennepeper stimuleert je spijsvertering. Het verhoogt namelijk de hoeveelheid warmte die je lichaam aanmaakt, wat je helpt om meer calorieën te verbranden. In een onderzoek bleken mensen die tijdens hun ontbijt capsaïcine en kokosolie binnenkregen 51 procent meer calorieën te verbranden dan mensen die beide stoffen niet bij hun ontbijt innamen.

Toch blijkt het effect van peper op zichzelf klein. Mensen die 1 gram cayennepeper aan hun maaltijd toevoegden, verbrandden slechts 10 procent meer calorieën dan mensen die dat niet deden. Als je vaak pittig eet, heeft cayennepeper bovendien steeds minder effect. Verwacht er dus geen wonderen van. Toch is cayennepeper op een andere manier goed voor je gewicht.

2# Geeft een verzadigd gevoel

Cayennepeper kan je hongergevoel verminderen en je zo helpen om minder te eten. Dat blijkt ook uit onderzoek. Door peper aan je eten toe te voegen, zou het hongerhormoon gherline in je bloed afnemen. Bovendien geeft peper je langer een verzadigd gevoel. Ideaal als je wilt afvallen! Uit onderzoek blijkt dat mensen die capsaïcine nemen, 10-16 procent minder eten en toch een vol gevoel hebben. Een handige afslank tip dus.

3# Verlaagt de bloeddruk (bij dieren)

De capsaïcine in cayennepeper heeft nog andere voordelen voor onze gezondheid. Zo zou het je bloeddruk kunnen verlagen. De onderzoekers die dit zeggen, hebben het effect van capsaïcine alleen nog onderzocht bij dieren. Dit effect moet je dus met een korreltje zout nemen.

4# Gezonde spijsvertering

Cayennepeper is goed voor je maag en stimuleert een gezonde spijsvertering. Zo ondersteunt het de aanmaak van spijsverteringsvloeistoffen en de aanvoer van spijsverteringenzymen naar de maag. Ook versterkt cayennepeper de afweer van de maag, zodat je maag gezond blijft.

Al deze gezonde voordelen zijn genoeg reden om cayennepeper aan je maaltijd toe te voegen! Alleen niet te veel, want dan krijg je buikpijn en kun je je ziek voelen. En slik je bloedverdunners of medicijnen tegen een hoge bloeddruk? Overleg dan eerst even met je arts als je meer cayennepeper wilt gaan gebruiken.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert en dat je de voordelen van cayennepeper in kunt zetten voor je gezondheid. Heb je lekkere recepten met cayennepeper? Deel ze hieronder bij de reacties.

Meer lezen over kruiden?

 

cropped-LogoColorNoText.jpeg

 

 

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op