Geniet je ook zo van het idee om een zelfgemaakte, gezonde maaltijd op tafel te zetten? Maar zie je op tegen alle benodigde voorbereidingen om gezond te eten? Met deze tips en trucs maak je van boodschappen doen, snijden en opruimen een plezierige bezigheid. Voor gezond eten heb je eerst een goed gevulde voorraadkast nodig. Lees hoe je het jezelf makkelijk maakt.

voorbereidingen om gezond te etenVoorbereidingen om gezond te eten

Boodschappen doen

 • Kies voordat je boodschappen gaat doen de recepten die je wilt maken. Maak vervolgens een boodschappenlijstje van wat je niet hebt. Neem de tijd om je voorraadkast en koelkast te scannen, zodat je straks niets dubbel hebt of er juist iets ontbreekt. Die paar extra minuten leveren je straks meer plezier en gemak op.
 • Focus op het koken van grote hoeveelheden. Een goede formule hiervoor is om uit te gaan van een bepaalde hoeveelheid granen, eiwitten (bonen, kip, tempeh), geroosterde groenten en een dressing of saus.
 • Zet de items op je boodschappenlijstje in de volgorde waarin je ze in de winkel vindt. Het kost een beetje extra werk vooraf, maar het maakt het boodschappen doen veel efficiënter.
 • Doe waar mogelijk boodschappen buiten kantooruren. Dan is het rustiger en kun je sneller door de winkel heen.

Daarna kun je beginnen met het effectief voorbereiden van heerlijke recepten.

Hakken en snijden

 • Neem je gezonde recepten door en maak een tijdlijn. Begin met het gerecht dat het langst duurt. Denk hierbij niet alleen aan de kooktijd, maar ook aan voedsel dat je van tevoren moet weken, zoals gedroogd fruit of gedroogde paddenstoelen, of gerechten die tussendoor eerst moeten afkoelen voordat je weer verder kunt.
 • Lees het recept eerst helemaal door voordat je begint. Als er iets nog moet worden gehakt of gesneden, doe dat dan eerst. Zelfs als in de ingrediëntenlijst bijvoorbeeld geen ‘gesnipperde ui’ staat. Dat scheelt je straks tijd.
 • Meng alle kruiden van tevoren. Doe ze in een kleine kom en zet ze apart. Dan kun je ze allemaal in één keer toevoegen. Makkelijk!

En natuurlijk moet er ook opgeruimd worden..

Schoonmaken en opruimen

 • Ruim voedsel dat over is alvast op en stop vuile vaat in de afwasmachine. Dat scheelt je later tijd en energie. Je zult versteld staan van de vele mogelijkheden om schoon te maken tijdens het koken. Terwijl de noten roosteren, het water kookt, de soep suddert en kip braadt, heb je vaak even tijd over voor iets anders.
 • Maak een mini vuilnisbak op je aanrecht door een plastic zak in een grote mengkom te plaatsen. Wanneer je klaar bent koken, dump je de inhoud eenvoudig in je prullenbak of compostbak.
 • Zodra al je gerechten afgekoeld zijn, kun je je maaltijden in aparte bakjes doen. Zo heb je de hele week gemakkelijk een gezond maaltijd op tafel.
 • Maak je keuken nog diezelfde avond schoon, dan geniet je de volgende ochtend van een glanzende, nette keuken.

Zo kun je de voorbereidingen om gezond te eten stapsgewijs doen en kun je op je voedingspatroon blijvend aanpassen.

Lekker voorbereid? Dan kun je nu heerlijke recepten gaan maken:

Vegetarische Lasagne

Risotto

Lambsrack met vergeten groente

cropped-LogoColorNoText.jpeg