Volop Inspiratie: Deze herfst Hazelnoten!

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

oktober 16, 2016

Bij ons in de straat staat een hele rij met Hazelnootbomen. Al een aantal weken vallen de hazelnoten talrijk uit de boom. Vogels zijn druk bezig geweest om ze uit de bomen te tikken en ik ben bang dat ook de nodige auto’s in de straat wat deuken rijker zijn. Inmiddels liggen er overal gekke bolletjes gevuld met hazelnoten. De bollen plakken een beetje. Niet alleen vogels zijn er druk mee bezig, ook mensen uit de buurt rapen de hazelnoten op. Waarom zou je ze in dit geval in de supermarkt kopen als je ze direct uit de boom gevallen kunt oprapen? Lees meer over de hazelnoot die je overal in de stad kunt vinden of ga ze zoeken in het bos.

Hazelnotenboom of hazelaar?

Ik heb vandaag de laatste hazelnoten van straat geraapt. Er zaten nog maar enkele in de omhulsels waarin meerdere hazelnootjes verstopt zitten. We hebben een hele rij met hazelnootbomen in onze straat staan. Er zijn behoorlijk wat wijken in Amsterdam west die deze bomen in de straat hebben staan.

Nu heb ik altijd gedacht dat de hazelnoot van de hazelaar komt. Maar dit is blijkbaar een struik. De hoge bomen waar de hazelnoten vanaf komen heten hazelnotenboom.

Ik kan me herinneringen dat er vroeger in mijn oude straat, de Vlierstraat, ook hazelnootbomen stonden. De bollen waar de nootjes inzitten plakken enorm en we vonden het ook ontzettend grappig om die plakdingen naar elkaar te gooien. Mijn moeder was daar minder blij mee 🙂

hazelnoten

mijn oogst

Hazelnoten

De hazelnoot is een bijzonder nootje met veel gezonde eigenschappen.  Er zitten B vitamines in en vitamine B is zeer belangrijk voor de natuurlijke energie in je lichaam. Het is ook een hele goede bron van vitamine E, een super antioxidant! Ook zitten er veel mineralen in hazelnoten en dan voornamelijk koper en mangaan.

In de herfst kun je, naast je normale voeding, op deze manier dus een extra portie vitamines binnen krijgen. Gedurende andere seizoenen zijn er weer andere manieren. Lukt het je niet om deze belangrijke vitamines voldoende uit je voeding te halen, dan kun je kiezen voor een vitamine B voedingssupplement of vitamine E voedingssupplement om eventuele tekorten aan te vullen.

De hazelnoot is ook een natuurlijke bron van linolzuur, waarmee ze boter verrijken. Echter in de fabrieksboter zit geen natuurlijke linolzuur. Kies liever altijd voor ongezouten roomboter en neem vooral in de herfst wat hazelnootjes.

De hazelnoot is een prachtig herfstig natuur product, die naar mijn mening nog te weinig wordt gegeten. Ik wordt er nogal nostalgisch van in ieder geval.

Hazelnoten zijn een droge vrucht en zijn daardoor heel erg lang houdbaar

img_4143

Toepassen in de keuken

Je kunt de nootjes ontdoen van hun schil en dan grof stampen met een vijzel. Deze snippers zijn ontzettend lekker over een salade of in je muesli!

Verder kun je ze heel goed als snack eten. Of besmeer een boterham met pure chocopasta en strooi daar de grofgestampte nootjes overheen. Of neem ze als snack. Je kunt ze makkelijk kraken met behulp van een vijzel.

Hazelnoten zijn heel erg lekker in combinatie met chocolade en goed te gebruiken in nagerechten en taarten. Jummie!

Meer lezen over voeding

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op