Kies je voor magere of volle yoghurt?

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

juni 2, 2018

Als ik ergens om een bakje yoghurt vraag, krijg ik standaard halfvolle of magere yoghurt voor mijn neus geschoven. Dit terwijl ik het liefst volle yoghurt eet.  Als ik om volle yoghurt vraag word ik met een rimpel in het voorhoofd aangekeken. Ik zie ze denken, hoezo?! Nou, dat zal ik je vertellen. 1: omdat volle yoghurt veel lekkerder is en 2: in volle yoghurt zitten alle voedingsstoffen zoals yoghurt bedoelt is. Ja, er zit ook vet in. En nee, dit vet is niet slecht voor je. Daarnaast heeft vet, of het nu goed of slecht voor je is, ook een belangrijke functie; het zorgt er namelijk voor dat jij verzadigd raakt. Zo eet je namelijk niet teveel. Ik heb nog meer overwegingen waarom ik kies voor volle yoghurt, lees daarover meer.

Wat is de heersende mening?

De heersende mening is toch wel dat je vetvrije zuivel moet nemen. We zijn bang gemaakt voor vet. Vet zou slecht voor ons zijn. Vooral verzadigd vet! Van vet uit frituur tot vet uit avocado’s, want vet maakt dik en dik is ongezond.

Nogal kort door de bocht, nietwaar? Er zijn nieuwe inzichten over verzadigd vet. De consument heeft de afgelopen 30 jaar gehoord dat zuivel verzadigd vet bevat, dat slecht is voor het LDL-cholesterolgehalte en dus voor hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten.’

Er zijn dus nieuwe wetenschappelijke onderzoeken die de feiten van vroeger keihard weerleggen. Probleem is alleen, we geloven allemaal dat de oude onderzoeken juist zijn. Het is daardoor heel moeilijk om te veranderen, want we hebben iets voor waarheid aangenomen en nu blijkt dat niet meer waar te zijn.

Waarheid of leugen?

Nu hoor ik regelmatig dingen als: ik weet ook niet meer wat waar is, want het ene moment is het één slecht en het volgende moment het andere. Dit is natuurlijk niet waar, alleen dit maakt het voor onszelf makkelijker om bij onze oude keuze te blijven. Veranderen is immers veel moeilijker en heel erg eng.

Ik kies voor volle yoghurt

Ik kies voor volle yoghurt. Dit doe ik vanwege de smaak, de voedingsstoffen en het feit dat je eerder vol zit dan bij magere yoghurt. Misschien zou je eens een testje moeten gaan doen thuis en bepaal zelf. Wat smaakt lekkerder en wat vind je belangrijk? Persoonlijk at ik vroeger altijd halfvolle yoghurt, zo’n tussenweg die heel handig is als je niet kunt kiezen ;).

Meer lezen over zuivel?

Vraag: kies jij voor magere, halfvolle of voor volle yoghurt?

BRONNEN: 

https://www.nzo.nl/nl/nieuws/mythe-zuivel-en-cholesterol-ontkracht/

https://www.hartstichting.nl/wetenschappelijk-onderzoek/risicofactoren/verzadigde-vetten-zuivel-en-hart-en-vaatziekten

http://voedingengezondheid.com/hart-zuivel-melk.html

volle yoghurt

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op