Zijn volkoren granen slecht voor je?

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

mei 21, 2017

Er is veel discussie over volkoren granen. Zijn volkoren granen slecht voor je omdat ze gluten bevatten? Kun je deze granen beter vermijden omdat ze je bloedsuikerspiegel laten stijgen? Zijn ze zelfs slecht voor je omdat ze vol zitten met vezels? In dit artikel lees je de waarheid over volkoren granen.

volkoren granen slechtZijn volkoren granen slecht voor je?

Het klopt dat veel volkoren granen gluten bevatten. Denk aan tarwe, spelt, bulgur en freekeh. Mensen met een gevoeligheid of allergie voor gluten kunnen deze granen dus het beste vermijden. Als je tot deze groep behoort, kun je beter kiezen voor glutenvrije granen, zoals farro, amarant, boekweit, quinoa of havermout. Daar doe je je lichaam een plezier mee. Voor mensen die gluten prima verdragen, zijn andere volkoren granen een belangrijke voedingsbron en leverancier van gezonde vezels. Of zijn vezels ook niet gezond?

Krijgen we te veel vezels binnen met volkoren granen?

Volkoren granen bevatten van nature vezels, en dat is heel gezond. Vezels stimuleren onze spijsvertering en geven ons een verzadigd gevoel, zodat we niet meer eten dan goed voor ons is. Ook zijn ze gunstig voor ons cholesterol en verminderen ze het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Toch zeggen sommige deskundigen dat we te veel vezels binnenkrijgen. Ze hebben het dan echter over toegevoegde vezels. Niet over vezels die van nature in voedingsmiddelen voorkomen. Toch zouden volkoren granen onze bloedsuikerspiegel laten stijgen, en dat is weer niet gezond.

Laten volkoren granen onze bloedsuikerspiegel stijgen?

Tarwe laat onze bloedsuikerspiegel stijgen, waardoor we meer vet opslaan en een groter risico lopen om diabetes of andere ziektes te krijgen. Volkoren tarwe kun je dus het beste vermijden, zeker als je af wilt vallen. Dat geldt echter niet voor alle volkoren granen en graanproducten. Bulgur bijvoorbeeld, dat gemaakt is van tarwe, laat onze bloedsuikerspiegel weer minder stijgen. Ook haver heeft weinig invloed op onze bloedsuikerspiegel, dus ook dit volkoren graan kun je prima eten. En hoe zit het met fytaten in volkoren granen?

Zijn fytaten in volkoren granen slecht voor je?

Volkoren zouden slecht zijn omdat ze fytaten bevatten. Deze stoffen kunnen de opname van mineralen tegengaan. Fytaten zitten echter ook in noten en in ander supergezond voedsel, zoals boerenkool. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het effect van fytaten op mineralen teniet wordt gedaan doordat deze stoffen zorgen voor voldoende hoeveelheden vitamine C.

Volkoren granen zijn zeker niet slecht voor je. Veel volkoren granen zijn juist gezond omdat ze veel natuurlijke vezels bevatten. Als je wilt afvallen, kies je het beste koolhydraatarm eten en voor granen die je bloedsuikerspiegel stabiel houden, zoals havermout. En heb je een allergie of overgevoeligheid voor gluten, dan kies je één van de glutenvrije volkoren granen zoals quinoa.

Meer lezen over ontbijt

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op