Voel je fitter met aandacht voor de juiste voeding

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

februari 19, 2017

Veel mensen voelen zich futloos, terwijl ze toch voldoende slapen. Voeding is hierbij vaak een belangrijke factor. Wat je eet, is immers de brandstof van je lichaam.  Maar als je verkeerde voeding eet, kan dat juist averechts werken. Voeding levert dan geen energie aan, maar het verbruikt juist energie. Voel je fitter met de tips en voedingsstoffen uit dit artikel. Ze helpen je om energieker door het leven te gaan. Daarnaast besteed ik ook aandacht aan voeding die je beter kunt laten staan. Probeer de onderstaande punten eens in te passen in jouw leven, je zal het resultaat snel merken.

Ontbijt

Om je dag energiek te beginnen, is een goed ontbijt absoluut onmisbaar. Gezond ontbijten verbetert je geheugen, concentratievermogen en alertheid en helpt bovendien bij het voorkomen van diabetes en hartziektes. [1]  Ook voorkomt een gezond ontbijt dat je later op de dag te veel eet.

Een gezond ontbijt waarmee je jouw lichaam van de nodige energie en voedingstoffen voorziet, is bijvoorbeeld een omelet met groente of een smoothie met spinazie, ananas en Griekse yoghurt.

Probeer koolhydraten te vermijden tijdens het ontbijt. Ze zorgen er vaak voor dat je later op de dag last krijgt van snacktrek of eetbuien.

Havermout

Ik vertelde je zojuist dat koolhydraatarm eten een goed idee is als je eetbuien wilt voorkomen. Havermout is hier, net als quinoa en zoete aardappel, een uitzondering op.

Havermout is namelijk een uitstekende bron van complexe koolhydraten en is daarom een goede keuze als je jezelf fitter wilt voelen. De energie uit complexe koolhydraten wordt geleidelijk door je lichaam opgenomen. Hierdoor heb je langere tijd energie, zonder pieken en dalen.

Dit in tegenstelling tot simpele koolhydraten, die bijvoorbeeld in wit brood te vinden zijn. Deze simpele koolhydraten zorgen namelijk voor een piek in je energieniveau, gevolgd door een dipje.

Griekse yoghurt

Eiwitten zijn een goede energiebron en dragen bij aan een constant energieniveau. Ook eiwitten worden namelijk geleidelijk door ons lichaam opgenomen. Bovendien zijn ze essentieel bij de aanmaak van hormonen en het sterk houden van je immuunsysteem.

Griekse yoghurt is een goed voorbeeld van eten dat rijk is aan eiwitten. Bovendien is er nog een manier waarop yoghurt je helpt om fitter te worden. Yoghurt heeft namelijk een positief effect op je darmflora, waardoor je spijsvertering verbetert en je meer energie krijgt.

Kiwi’s, sinaasappels en paprika’s

Kiwi’s, sinaasappels en paprika’s hebben een ding met elkaar gemeen: ze zitten vol met vitamine C. Deze vitamine ondersteunt ons immuunsysteem en is belangrijk voor een goede adrenalinebalans.

Ook heeft ons lichaam vitamine C nodig om ijzer goed op te kunnen nemen. Hierdoor draagt vitamine C bij aan het voorkomen van bloedarmoede, een bekende oorzaak van vermoeidheid.

Walnoten

Walnoten zijn een van de beste plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren helpen bij het voorkomen van vermoeidheidssymptomen en kunnen zelfs symptomen van depressie verminderen.[2]

Daarnaast bevatten deze noten ook eiwitten, vezels, magnesium, fosfor, mangaan en ijzer. Al deze stoffen dragen bij aan een gezond energieniveau.

Voldoende drinken

Uitdroging is een van de meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid. Ons lichaam heeft namelijk voldoende vocht nodig voor het produceren van energiemoleculen. Als je niet voldoende drinkt, focust je lichaam zich bovendien op het behouden van je vochtbalans, wat ten koste gaat van het produceren van energie.

Voel je fitter door voldoende water te drinken. Groene thee, (bron)water en smoothies zijn aanraders.

Afvallen

Als je overgewicht hebt dan is afvallen ook een hele goede manier om snel meer energie te krijgen zodat je je fitter gaat voelen. Overtollig lichaamsvet is één van de grootste oorzaken van vermoeidheid.

Het volgen van een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet is wetenschappelijk bewezen de beste en meest gezonde manier om gezond af te vallen.

Wat je juist niet moet eten en drinken

Er is ook veel eten en drinken dat er juist voor zorgt dat je jezelf futloos voelt. Onderstaand eten en drinken kan je daarom beter vermijden.

  • Suikerrijk eten, zoals koekjes, gebak en gezoete zuivelproducten
  • Eten dat rijk is aan simpele koolhydraten, zoals wit brood, pasta en witte rijst
  • Frisdrank en fruitsap uit pak
  • Ongezonde vetten, zoals die in worst, frituursnacks, chips en gebak

Voel je fitter en niet vermoeid

Fit zijn is meer dan de afwezigheid van vermoeidheid. De vermoeidheid de baas zijn, is stap één. Maar als dat eenmaal gelukt is, dan is er nog steeds veel te winnen.

Als je na een lange dag werken thuis komt, wil je dan even op de bank zitten of juist een rondje gaan hardlopen?

Natuurlijk is het prima om af en toe een avondje op de bank te hangen, maar ik ben ervan overtuigd dat een energiekere levensstijl op de lange termijn je meer geluk en een betere gezondheid oplevert.

Voel je fitter en niet vermoeid. Dat wens ik jou van harte toe. Veel succes!

cropped-LogoColorNoText.jpeg

 

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op