Ik hou van boeken. Al sinds ik een klein meisje ben lees ik graag. Vroeger hadden we een leesmap, waarin diverse soorten tijdschriften zaten. Ik las ze (bijna) allemaal. Ik heb ook een grote verslaving aan Suske & Wiske gehad, een strip die ik nog steeds met heel veel plezier kan lezen. Inmiddels zijn mijn boeken (net als ik) iets volwassener geworden en lees ik graag alles over gezondheid en eten. De boeken die ik zelf lees kan ik nu ook aan jullie aanbieden op mijn blog.  Een boek wat al een tijdje op de markt is en al veel controversie heeft veroorzaakt is natuurlijk De Voedselzandloper. Een echte musthave en aanrader om te lezen, bijvoorbeeld tijdens je vakantie op het strand.

gezond eten met voedselzandloperGezond eten met voedselzandloper

De voedselzandloper is een echte musthave. Heb je hem nog niet gelezen? Laat me je dan vertellen waarom ik hier wild van ben ;)! Dit boek is geschreven door de Belgische arts Kris Verburgh en alweer een tijdje op de markt, namelijk voor het eerst uitgegeven in maart 2012. Het boek toont aan dat gezond eten van groot belang is bij het verouderingsproces en ter preventie van ouderdomsziekten. Het boek is een aanrader voor iedereen die bewust met voeding om wilt gaan en duidelijk do’s en don’t zoekt.

Over afvallen en langer jong blijven. Pakkende titel of waarheid?

De ondertitel van het boek is ‘over afvallen en langer jong blijven’. Door gezond te eten zul je automatisch ook afvallen. Dat is logisch. Er wordt in één hoofdstuk theoretisch ingegaan op afvallen en uitgelegd dat bijvoorbeeld alleen sporten niet voldoende is. Dat vind ik erg goed uitgelegd. Ik zie vaak mensen die ineens het roer omgooien en als een gek gaan sporten en dan na een paar weken concluderen dat ze niet afvallen. Wat je vooral niet moet gaan doen is allerlei diëten gaan volgen. Gezond(er) eten en meer bewegen is de oplossing. Bedenk daarnaast dat er geen short cuts zijn in het leven en het voor je lichaam het beste is om alles met mate te doen.

Langer jong

Hoe je langer jong blijft? Eet dan veel rood en blauw fruit en drink dagelijks een versgeperste fruitsap. Drink groene of witte thee. Beperk producten als boter, melk, rood vlees en suiker en stop met roken!

gezond eten met voedselzandloper

De zandloper

 

Principes uit het boek

Ik ging heel makkelijk door het boek heen. Het leest lekker weg. De voedselzandloper hanteert drie basisprincipes, waarop alles wordt gebaseerd.

1: Suikers (koolhydraten) zijn niet ongezond, ze zijn zeer ongezond.

Suikers zorgen voor een versnelde veroudering en een verhoogde kans op kanker, omdat glucose de belangrijkste brandstof is voor kankercellen. Daarnaast zorgt glucose ervoor dat er verbindingen tussen eiwitten worden gemaakt en hierdoor verergerd veroudering.

2: Pas op met proteïnen (en proteïnerijke diëten);

Proteïnen zijn eiwitten en vormen de bouwstoffen van onze weefsels, echter hoe meer proteïnen of aminozuren je eet, hoe sneller je veroudert.  Te veel proteïnen tot je nemen is ongezond en kan leiden tot de ziekte van Alzheimer, Parkinson en amyloïdose.

3: Vetten zijn gezonder dan gedacht.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen ongezonde en gezonde vetten:

  • Ongezonde vetten: Transvetzuren (in industrieel bereid voedsel), verzadigde vetten (in dierlijke producten) en poly-onverzadigde vetzuren (in vlees en plantaardige oliën)
  • Gezonde vetten: Omega 3 vetzuren (in vette vis) en mono-onverzadigde vetzuren (in olijfolie)

Op basis van o.a. bovenstaande is de voedselzandloper ontwikkeld.

Voedselzandloper

 Tips vanuit boek Voedselzandloper

Hoe kun je gezond eten met voedselzandloper? Eet weinig rood vlees waaronder varken, rund, schaap en paard en eet geen of weinig brood, aardappelen, pasta en rijst. Wat je wel moet doen is veel water drinken, enkele koppen groene thee, minstens 1 glas vruchtensap, maximaal 3 koppen koffie en maximaal 2 glazen alcohol.

gezond eten met voedselzandloper

Lekker lezen op bed

Kookboek voedselzandloper

Het kookboek is geschreven door Pauline Weuring en is gebaseerd op de voedselzandloper. Ik heb veel mensen gesproken die alleen het kookboek hebben aangeschaft zonder het boek te hebben gelezen. Dit kan prima, zeker als je niet geïnteresseerd bent in de theorie achter deze zandloper. Met het kookboek kun je lekker pratisch aan de slag en de lekkerste gezonde en verantwoorde gerechten op tafel zetten. Heel handig als je op zoek bent naar gerechten die je broodmaaltijd kunnen vervangen. Eet smakelijk!

boekwinkel

 

cropped-LogoColorNoText.jpeg