Leuk dat je mijn artikel lekker en gezond met vitamine D leest. Laat ik allereerst beginnen te vertellen dat vitamine D een ontzettend belangrijke vitamine is. Het mooie is dat door lekker te luieren in de zon je werkt aan een goede gezondheid. Ik hou van de zon. Zodra het zonnetje schijnt, ga ik buiten zitten in m’n chill stoel om me te laten verwarmen door de zon, heerlijk! Kan ik gelijk even werken aan mijn vitamine D aanmaak!

Vitamine D

Koud guur weer, stortregens of sneeuwdrama’s zijn prima als ik vrij ben, maar niet als ik ergens heen moet. De uren die ik op het station heb gestaan in de kou, te wachten op vertraagde treinen of vele jaren daarvoor volkomen verkleumd met bevroren wimpers op de fiets door weer en wind. Daar denk ik niet met heimwee aan terug. Nee, doe mij maar 2 seizoenen en misschien even een regenseizoentje tussendoor voor de plantjes. Of toch maar emigreren naar Spanje.

Lekker en gezond met vitamine D

Een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken is vitamine D . Daarvoor heeft onze huid zonlicht nodig om deze vitamine aan te maken. Je huid maakt niet de hele dag door vitamine D aan. Je moet een groot deel van je huid onbeschermd blootstellen aan de zon tussen 11:00 en 15:00 uur. Een kwartiertje is voldoende, daarna smeer je je in met zonnebrand.  De zonnekracht is belangrijk. Hoe verder je van de evenaar bent verwijdert, hoe minder zonuren en zonnekracht er is. Het grootste deel van het jaar maakt ons lichaam daarom te weinig vitamine D aan.

Donkere huid heeft meer nodig

Heb je een donkere huid, dan heb je een dubbele dosis zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te maken en heb je een grotere kans op een chronisch tekort aan deze vitamine. Chronische tekorten aan vitamine D komen relatief gezien veel voor. Bedenk zelf maar eens, hoe vaak lukt het jou om een kwartiertje in de zon te zitten tussen 11:00 – 15:00 het hele jaar door?

Wist je dat je  vitamine D aanmaakt als je in de zon staat en je schaduw groter is dan je lichaam?

Waar is het goed voor?

Vitamine D is goed voor de botten. Het verhoogt de calciumopname in je botten en je tanden. Daarnaast helpt deze vitamine je weerstand te ondersteunen. Het is goed voor de gezondheid van hart- en bloedvaten en het heeft invloed op de hersenfunctie bij depressie, stemmingsstoornissen en zelfs schizofrenie. Meerdere onderzoeken hebben de relatie laten zien tussen kanker en vitamine D,  gericht op preventie van met name borst- , dikke darm en prostaatkanker.

Kijk hier voor het rapport: KWF Kanker Bestrijding. Onderzoek: De relatie tussen kanker, zonnestraling en vitamine D. Augustus 2010

Voeding of supplement?

Wil je een supplement nemen? Kies dan voor vitamine D3, omdat dit de best opneembare variant is in je lichaam. Je kunt ook kiezen voor een vitamine D2, maar deze neemt niet zo goed op, waardoor je er veel meer van moet nemen om hetzelfde resultaat te bereiken. Je kunt ook vitamine D uit je voeding halen, maar de lijst met voedingsmiddelen is beperkt.

Het beste advies? Ga op vakantie!

Hoe wordt je nou lekker en gezond met vitamine D? Het mooie aan je lichaam is dat vitamine D kan worden opgeslagen als reserve.  Mijn advies is om regelmatig op vakantie te gaan naar een zeer zonnige bestemming om je voorraad aan te vullen. Je lichaam regelt het zo dat een teveel wordt bewaard. Dan kun je weer een tijdje vooruit. Geen slecht advies toch?

cropped-LogoColorNoText.jpeg