Vitamine C voedingssupplement

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

oktober 12, 2014

Herfst. Een tijd van afscheid nemen van de mooie zomer. Mijn warme jassen en sjaals heb ik weer op de kapstok gehangen. Mijn T-shirtjes, shorts en zonnebrillen zijn vorig weekend opgeborgen om volgend voorjaar weer tevoorschijn te komen. Nu wordt het tijd me te wapenen tegen alle verkoudheden om me heen. Tijd om aan het immuunsysteem te werken met behulp van vitamine C voedingssupplement.

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Vitamine C wordt niet aangemaakt in ons eigen lichaam. Dat is best wel gek. De meeste dieren maken namelijk zelf vitamine C aan. Een geit maakt bijvoorbeeld zelf vitamine C aan. Als deze geit gestrest is, omdat hij moet rennen voor een ander dier, maakt hij extra vitamine C aan. Vitamine C is belangrijk om je immuunsysteem te ondersteunen. Het zit in heel veel fruit en groente.

vitamine c voedingssupplement

Veel vitamine C in sinaasappels

Vitamine C voedingssupplement nemen?

Fruit eten is altijd goed. Heeft het nut om extra fruit te eten als je ziek bent? Niet echt, tenzij je 18 sinaasappels weg krijgt op één dag. Je zult van een paar stukjes extra fruit in ieder geval niet sneller beter worden. Als je ziek bent is het aan te raden om 1000 mg vitamine C in te nemen. Dit is 1 tablet en komt overeen met die 18 sinaasappels.

Fruit is het beste (middel) om preventief te eten om zo je immuunsysteem te ondersteunen. Ben je toch ziek geworden dan heb je veel meer vitamine C nodig, zoals ik net al vertelde ruim 18 sinaasappels. Die eet je natuurlijk nooit op één dag op. Het is dus raadzaam om vitamine C voedingssupplement te slikken als je griep hebt, verkouden bent of een andere infectie hebt die invloed heeft op je immuunsysteem.

Stop met de hoge dosering vitamine C, als je beter bent. Het is een extra hulpmiddel om je gezondheid te ondersteunen. Als je beter bent, is het beter om preventief fruit te eten. Dan wordt je namelijk minder snel ziek.

Teveel vitamine C ingenomen?

Het lichaam geeft heel goed aan wanneer je voldoende vitamine C binnen hebt gekregen. Het teveel aan deze vitamine wordt namelijk verwijdert door het lichaam via je urine. Bij een teveel aan deze vitamine, gaan je darmen opspelen. Ze gaan rommelen en je kunt diarree krijgen. Vitamine C trekt namelijk water aan in de darm. Bij een overschot daaraan krijg je dus dat symptoom. Neem dan minder vitamine C of stop ermee.

Diarree treedt eerder op bij gezonde mensen dan bij zieke mensen. Je hebt als gezond persoon namelijk minder nodig dan wanneer je ziek bent.

Veel vitamine C in fruit

Je vind het veel in vers fruit en dan vooral in:

♥ citrusfruit

♥ kiwi

♥ mango

♥ zwarte bessen

♥ kersen

♥ aardbeien

♥ rozenbottels

Wil je een vitaminebom maken, maak dan eens deze smoothie Bessendroom.

vitamine c voedingssupplement

Eet verschillende soorten fruit uit het seizoen

Veel vitamine C in groente en kiemen

Andere bronnen zijn:

♥ rauwkost

♥ alfalfa

♥ kiemen

♥ broccoli

♥ bloemkool

♥ boerenkool

♥ witte kool

♥ spruiten

♥ spinazie

♥ knoflook

♥ paprika

♥ veldsla

♥ rauwe ui

♥ nieuwe aardappelen

Wapen jezelf tegen de herfst en eet regelmatig eens van de bovenstaande producten en eet minimaal 2x stuks fruit!

Vitamines aanvullen?

Eet je niet voldoende groente en fruit en wil je een voedingssupplement proberen, kies dan voor een hoog gedoseerde (1000 mg per tablet). Kies altijd voor een tablet en niet voor een bruistablet of poeder. Vitamine C is ascorbinezuur en dit zuur kan de glazuur van je tanden aantasten. In een tabletvorm heb je hier geen last van.

Je hebt extra vitamine C nodig als je gebruik maakt van voeding met suikers, alcohol en alles uit pakjes en zakjes (vol e-nummers) en bij (voeding) stress!

Koop je vitamine C voedingssupplement bij Vitaminestore.cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op