Ken je dat gevoel? Je hebt slecht geslapen, waardoor je overdag continue moe bent en de scherpte ontbreekt. Dit kan natuurlijk wel eens voorkomen, maar wat als dit bijna dagelijks voorkomt. Wat is er dan aan de hand? Vitamine B1 is van belang voor een gezond energieniveau. Een tekort aan vitamine B1 zorgt onder andere voor slapeloosheid, onrust, chronische vermoeidheid, verstopping, gebrek aan eetlust en nog veel andere vervelende symptomen. 

Voedselintolerantie

Ik vind het belangrijk om je te vertellen hoe je met alledaagse producten je eigen gezondheid in de hand hebt en zelfs kunt verbeteren! Ik heb zelf last van een voedselintolerantie die heeft geleid tot een vitamine B1 tekort. Van een voedselintolerantie krijgt je lichaam namelijk (ongemerkt) stress.  Bij stress vraagt je lichaam om meer vitamines en mineralen, omdat je meer verbruikt bij de processen in je lichaam. Stress is daardoor een hele belangrijke factor bij een vitamine B1 tekort. Niet alleen stress van een voedselintolerantie , maar alle vormen van stress zorgen ervoor dat je lichaam extra vitamientjes nodig heeft!

Ik heb een intolerantie voor ‘normaal’  brood. Alle klachten die horen bij een vitamine B1 tekort kreeg ik en ben ik gaan uitdokteren waar dit vandaan kwam. Ik ben erachter gekomen dat mijn prikkelbare darm op brood reageert. Alleen speltbrood zorgt ervoor dat mijn darmen niet overactief worden.

Mag het een klontje minder zijn?

Een teveel aan koolhydraten en dan met name suiker kan ervoor zorgen dat je een tekort aan vitamine B1 krijgt en je dus knap ellendig gaat voelen. Doe eens een klontje minder suiker in je koffie of thee of beter, drink het zonder suiker. Ga de suiker niet vervangen met zoetjes of andere suikervervangers, dan ga je van de regen in de drup.

Pas op met suiker, koffie en andere cafeïne houdende dranken zoals cola of energydranken. Deze slurpen de voorraad vitamine B1 op. Alcohol(isme) kan zelfs de reserves uitputten en leiden tot de ziekte Korsakov! Heb je last van stress, kies dan voor een voedingssupplement.

Goede voeding met vitamine B1

Om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B1 in je lijf hebt, kun je de volgende producten in je dagelijkse eten verwerken. Aanvullend kun je een supplement nemen.

♥ (runder)lever

♥ garnalen, zalm en schol

♥ haver en gierst

♥ peulvruchten en dan vooral kikkererwten en kidneybonen

♥ zuivelproducten

♥ noten en dan vooral paranoten, macedamia’s en pacannoten

♥ aardappelen

♥ gedroogde gist en gistextract

♥ zonnebloempitten en alfalfa

Tot slot een tip:

Vitamine B1 werkt beter in combinatie met vitaminen B2 en B6. Wil je supplementen nemen, kies dan voor een Vitamine B-complex waarin al deze vitamines zitten.

Kies voor de bijpassende smoothies die je helpen bij een shot Vitamine B1 en het zorgen voor een gezond energieniveau!

1: Oranje smoothie voor meer energie

2: Worteltjessap voor energie

Meer lezen over vitamines

cropped-LogoColorNoText.jpeg