Waarom visvetzuren zo belangrijk voor jouw gezondheid zijn

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

januari 27, 2018

Vette vis, we eten er veel te weinig van. De een eet het te weinig vanwege principiele afwegingen, de ander vanwege financiele redenen. Vis is gewoon erg duur. Toch doen we ons lichaam en onze gezondheid hiermee tekort. In het kort: de mens heeft eeuwenlang in een ecosysteem geleefd waar we woonden bij rivieren, meren, rivierdelta’s en moerassen.  Het eten werd voor een groot deel uit die wateren gehaald. Pas 10.000 jaar geleden zijn we ons als boeren gaan vestigen en zijn we gaan leven van granen en andere koolhydraten. Ons lichaam heeft zich daar nog niet op aangepast, waardoor we een tekort hebben aan onder andere visvetzuren.

Visvetzuren

Omega 3 is een meervoudig onverzadigd vetzuur en bestaat uit 3 vetzuren; ALA, EPA en DHA. Het is onder andere een grondstof voor hormonen, maar het heeft nog veel meer belangrijke functies in ons lichaam. Deze 3 vetzuren komen vooral voor in vette vis en zeewier (EPA en DHA), maar bijvoorbeeld ook in lijnzaadolie, spinazie, alfalfa en waterkers (ALA). Ons lichaam maakt deze vetzuren niet aan, we moeten dit uit onze voeding halen.

Waarom hebben we visvetzuren nodig?

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar deze visvetzuren. Wat we wel weten is dat zonder visvetzuren je meer ontstekingen in je lichaam kunt hebben, dan wanneer je voldoende visvetzuren in je systeem hebt. Eet je geen vette vis, dan heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn deze vetten erg goed voor je hersenen, zodat je beter kunt concentreren en je geheugen langer goed blijft.

Welke vis eten?

Het voedingscentrum geeft als advies om minimaal 2x per week vette vis te eten om op die manier voldoende visvetzuren binnen te krijgen. De belangrijkste en gezondste bronnen van vette vis, schelp en schaaldieren zijn:

 • Haring
 • Makreel
 • Wilde Zalm of zoetwater Cohozalm
 • Wilde Pacifische Sardines
 • Gekweekte regenboog forel
 • Gekweekte bereide oesters

Het zou natuurlijk beter zijn om vaker vis te eten, maar dan moet je wel oppassen met welke vis je eet. Helaas zorgen we niet goed voor onze natuur en zijn de wateren zwaar vervuild. Het meest vervuild zijn roofvissen, omdat deze andere vissen eten. Denk hierbij aan tonijn en haai. Deze vissen zijn eigenlijk slecht voor je gezondheid, tenzij ze een ander dieet hebben gehad zoals sommige kweekvormen van tonijn. Wil je vaker vis eten, kies dan altijd voor een vette vissoort, deze doet het meest voor je gezondheid. Een gefrituurde vis is nooit gezond.

Zijn supplementen veilig?

visvetzurenKun je voedingssupplementen gebruiken met deze visvetzuren? Volgens onderzoeken is het niet alleen veilig, maar ook noodzakelijk om gezond te blijven als je niet voldoende van deze visvetzuren binnen krijgt via je voeding. Natuurlijk adviseer ik iedereen om voldoende vette vis te eten, maar als dat niet lukt vanwege financiele of principiele overwegingen, neem dan een voedingssupplement. In het boek Gezond met voedingssupplementen (Dr. G.E. Schuitemaker 2013) staat dat er onderzoeken zijn gedaan naar positieve effecten bij ziekten met omega 3 voedingssupplementen. Dit zou een positieve invloed hebben op:

 • Hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en etalagebenen
 • Spierzwakte
 • Diabetes type 2
 • COPD, inspanningsastma
 • Auto immuunziekten; ziekte van Bechterew, systemische lupus erythematodes, multiple sclerose, droge ogen syndroom
 • Ontstekingsziekten; gewrichten, huid, darm, gebit
 • Psychiatrische ziekten; depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, ADHD
 • Ziekte van Alzheimer, geheugenisstoornissen
 • Allergieën
 • PCOS Polycysteus ovariumsyndroom

Bij Vitaminstore koop je 30 tabletten Natuurlijke Visolie voor EUR 5,95.

Meer lezen over vis?

visvetzuren

Bronnen:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/110418-vis-welke-vis-is-gezond-ook-voor-zwangere-vrouwen.html

https://walrabenstein.nl/omega-3-smeerolie-voor-je-brein/

Je gaat dit ook leuk vinden:

9
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
The lemon kitchenjuliaRoryBryanLaura Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Lodi
Gast
Lodi

Ik probeer elke week minimaal een keer vis te eten al is dat dan zalm of kabeljauw.

Julie
Gast
Julie

Heel interessant en uitgebreid artikel! 🙂 Mijn man lust geen vis, dus in de praktijk komt het er op neer dat ik zelf ook weinig vis eet… Vooral op restaurant bestel ik het dan wel eens! 🙂

Mylène
Gast

Toevallig was ik vorige maand in Indonesië waar ik eigenlijk iedere dag wel vis heb gegeten. Daar woonde ik bij mijn familie waar vis eigenlijk hoort bij het dagelijkse leven. Hier voelt vis meer als een luxe of waar je af en toe zin in hebt, gewoon omdat het kan. Het is inderdaad dat het zo duur is, want anders zou ik het gerust iedere dag eten, haha.

Eva
Gast

Interessant om te lezen, ik ben de laatste tijd meer met voeding bezig en probeer het veganisme uit. Dat doe ik nu 95% van de tijd, en daarnaast hou ik heellll erg van sushi. daar maak ik graag een uitzondering voor in mijn vegan eetpatroon. Dus die vis krijg ik uit eindelijk toch wel binnen haha!

Laura
Gast

Ik eet zelf geen vis. Ik heb het zovaak geprobeerd, maar vind het gewoon echt niet lekker. Ik probeer daarom dagelijks voedingssupplementen te nemen met Omega 3.

Bryan
Gast

Wij eten elke week zeker twee keer vis. Leuk om dan te lezen waarvoor het allemaal goed is!

Rory
Gast

Heerlijk! Ik vind vis erg lekker. Sowieso eten we bij lange na niet iedere dag vlees. En ik wil een keer per week minimaal zalm eten. Toegegeven, makreel zouden we wat vaker mogen eten. Ik vind het ook belangrijk dat ons kindje daarmee opgroeit. Mijn man vindt haring niet zo lekker dus dan eet ik het automatisch ook te weinig. Goede trigger. Dat van de pillen vind ik interessant, alleen kan ik geen (grote) pillen slikken. Die pillen van de Vitamine Store zijn voor mij al te groot.

julia
Gast

Eerlijk gezegd vergeet ik eigenlijk vis in onze menu’s te gooien. Ben ook geen hele grote liefhebber dus lang leve de capsules!

The lemon kitchen
Gast
The lemon kitchen

Interessant zeg