Verzuring – Hoe zuur ben jij?

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

mei 14, 2015

Ik heb deze week een pakketje toegestuurd gekregen met teststrips waarop staat: Bent u zuur? Dat is niet aardig om te vragen, nietwaar? Natuurlijk zijn dit geen testen om te meten of je een zuur of bitter karakter hebt, maar of je lichaam daadwerkelijk zuur is aan de hand van je pH waarde.  In dit blog gaat het over de zuurgraad van je lichaam, wat betekent verzuring en wat het voor invloed kan hebben op je gezondheid.

Wat is verzuring?

Zuren kun je zien als afvalstoffen in ons lijf die daar blijven hangen. Het lichaam kan zelf een deel opruimen, maar als er meer zuur in komt dan er zuur verwerkt kan worden, dan ontstaat verzuring van het lichaam langzaam.

Dit is een probleem wat heel veel voorkomt. We eten namelijk teveel verzurende voeding. We hebben te veel stress wat ook zorgt voor verzuring. Daarnaast zaken als overmatig sporten zorgen voor verzuring van de spieren en overige als roken, drinken, medicijngebruik, straling en luchtverontreiniging zijn boosdoeners voor verzuring van je lijf.

Wanneer ben je zuur?

verzuren

Je raakt verzuurd

Je bent te zuur als je pH waarde:

  • tussen 5.5. en 6.5 is – een middelmatige verzuring
  • tussen 4.5 en 5.5 is – een hoge mate van verzuring
verzuring

Meet met het samplepakket

Hoe weet je hoe zuur je bent?

Dat kun je doen met speciale teststrips. Die meten de pH waarde van je lichaam. Deze stripjes kun je bij iedere apotheek kopen of via Alka pH strips 100 stuks.  De stripjes kun je 1 seconde dompelen in je urine of je kunt het gebruiken als speekseltest in je mond, maar deze methode is minder betrouwbaar.

pH strips 100 stuks
Met pH-strips kun je eenvoudig de zuurgraad van vloeistoffen meten. Een vloeistof is zuur als de pH lager is dan 7 en een vloeistof is basisch als de pH hoger is dan 7. Even het pH stripje in de vloeistof dippen, kleuren van het stripje vergelijken met het kleurenkaartje, en je weet de zuurgraad!

verzuring

verzuring in de loop van je leven

Waarom moet je gaan ontzuren?

Zoals je hierboven in het plaatje kunt zien, verzuurd iedereen. Dat is een proces dat iedereen doormaakt. Door te ontzuren worden de schadelijke zuren uit het lijf verwijderd dat betekent dat veel chronische klachten kunnen afnemen en kunnen verdwijnen.

Een ontzuurd lichaam is minder vatbaar voor ziektes en zorgt voor vitaliteit en energie! Je blijft langer jong qua uiterlijk en je kunt gezond oud worden doordat je ‘innerlijk’ gezond is.

Verzuring of ontzuren

Je kunt jezelf testen hoe zwaar jouw lichaam al verzuurd is. Aankomende weken ga ik mezelf testen hoe zuur ik ben en hoe ik kan ontzuren!

Ik ben trouwens wel benieuwd of mensen met een verzuurd lichaam dan ook een zuur karakter hebben en of ontzuren van je lichaam je dan kan helpen met vrolijker en lichter leven. Iemand een idee? Nu maar hopen dat ik zelf niet zuur ben 😉

Lees mijn andere blogs over ontzuren:

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op