Wist je dat 1 op de 1000 vrouwen rond hun 30ste in de overgang komen. Terwijl 1 op de 100 vrouwen voor hun 40ste in de menopauze komen. Gemiddeld komen vrouwen rond hun 45ste pas in de overgang. Vrouwen krijgen vroeg of laat met de overgang te maken. Maar je kunt ook met de vervroegde overgang te maken krijgen. Dit is de overgang wanneer de menstruatie voor je 40ste jaar definitief is gestopt.

vervroegde overgangMarie is 35 en zit in de vervroegde overgang

“Dagelijks heb ik te maken met de menopauze. Ik zit nu al 2 jaar in de vervroegde overgang en het is geen pretje. De opvliegers heb ik kunnen verminderen door te letten op mijn voeding en het nemen van een natuurlijk supplement. Toch heb ik last van stemmingswisselingen en vind ik het moeilijk om te accepteren dat ik geen kinderen meer kan krijgen. Ook moet ik letten op mijn voeding. Ik merk vooral het laatste jaar dat ik sneller aankom. Het is bij mij begonnen toen ik in het UMC, in Utrecht de diagnose POI kreeg”.

Diagnose POI

De diagnose primair ovariële insufficiëntie (POI) wordt gesteld als de menstruatie voor een periode van 4 maanden niet meer is voorgekomen. Bovendien dient er tijdens deze fase een FSH waarde (follikel stimulerend hormoon) van > 40 U/L voor het 40e jaar te zijn.

Hoe weet je of je in de menopauze zit?

Het kan zijn dat je met de vervroegde overgang te maken hebt gehad, er momenteel middenin zit of er nog mee te maken krijgt. Je kunt de menopauze dus bereiken voor je 40ste levensjaar. Je hebt hier zelf geen invloed op, dit is voor een groot deel genetisch bepaald.

Als je met jouw vermoedens over de vervroegde overgang naar de huisarts gaat, dan kan het zijn dat hij je niet serieus neemt. Veel vrouwen merken dat op en delen deze ervaring. Er wordt vaak gezegd dat je te jong bent en dat het daarom niet kan.

Wanneer je zelf een sterk vermoeden hebt en je krijgt te horen dat je te jong bent, kun je daarvan in de war raken. Je voelt dat het wel zo is. Je kunt eventueel een second opinion aanvragen bij een andere arts. Het is dus belangrijk om je te laten testen, zodat je zekerheid hebt.

Hoe ga je om met deze nieuwe levensfase

Je kunt opstandig worden en het kan allerlei vragen bij je oproepen wanneer je vervroegd in de overgang komt. Waarom krijg jij op deze jonge leeftijd te maken met de overgang, kun je jezelf afvragen? Je kunt je ook schuldig voelen en vragen wat je er aan kunt doen. Of je vraagt je misschien wel af waarom jouw lichaam je in de steek laat.

Misschien had je samen nog een kinderwens en dan ga je je daar ook schuldig over voelen, want nu kan dat niet meer. Helaas heb je niet overal invloed op in het leven en dit kan daarom als een harde klap aankomen als je de bevestiging krijgt dat het om een vervroegde overgang gaat.

5 praktische tips voor de vervroegde overgang

  • Let op je voeding. Door dagelijks op je voeding te letten kun je beter omgaan met bepaalde klachten. Sommige natuurlijke kruiden hebben een positieve werking en verzachten bijvoorbeeld de intensiteit van je opvliegers.
  • Praat met anderen erover: zoek andere vrouwen die eventueel ook in de overgang zijn. Hierdoor kun je niet alleen tips uitwisselen, maar besef je ook dat je er niet alleen voor staat. Je krijgt dan makkelijker herkenning en erkenning over je klachten.
  • Iedere vrouw komt in de overgang. Dat helpt misschien om het een en ander een beetje te relativeren. Het is een nieuwe levensfase waar je uiteindelijker sterker uitkomt.
  • Blijf bewegen. Fitness en met name krachttraining is goed voor je. Door je schommelende hormonen kun je last krijgen van botontkalking. Hierdoor worden je botten brozer en kunnen makkelijker breken. Bovendien zorg je met de juiste sportoefeningen ervoor dat je lichaam in vorm blijft.
  • Laat je goed informeren over zogenaamde hormoonsubstitutietherapie (HST) kuren. Dit lijkt een makkelijke manier om de overgang de kop in te drukken, maar het neemt ook risico’s met zich mee.

Wil je meer weten over de vervroegde menopauze?

Meer lezen over menstruatie?

logo