Nagellak is een prachtige uitvinding om onze nagels te versieren. Ik vind het heel erg mooi. Mooi, maar niet zo goed voor je. Pas op met nagellak als je zwanger bent of zwanger wilt worden! Geef ook je kinderen veilige nagellak, want het is niet zo onschuldig als je misschien denkt. Wil jij net als ik weten wat er in je nagellak zit en je lichaam niet onbewust volgooien met onnodige troep, zoals hormoonverstorende stoffen? Mijn tip gebruik een goede app die alle research al voor je heeft gedaan. Daarover lees je in dit artikel. 

Oppassen met nagellak

Op de middelbare school had ik iedere week wel weer een ander kleurtje. Ik kon het toen ook redelijk goed zelf opbrengen, zonder al te veel deuken en krassen. Best knap, want ik kocht de meest goedkoopste varianten.

Jaren later kreeg ik weer een nagellak opleving en ik kocht ik iets duurdere merken. Deze droogden sneller en bleven beter zitten. Helaas hadden mijn lakskills er wel onder geleden, want het lukte me niet echt meer om het mooi op te brengen. Te snel was ik afgeleid en stond ik alweer dingen te doen en kon ik nagels opnieuw gaan lakken.

Een jaar geleden ongeveer was ik helemaal into de gellak experience. Ik ging naar een salon eens per 6 weken en liet mijn nagels doen. Oh, wat vond ik het mooi. Ik kon ernaar blijven kijken! Het kost geld, maar dit krijg ik zelf niet voor elkaar.

Pas op met nagellak tijdens zwangerschap!

Nu ben ik zwanger en wilde ik mijn teennagels gaan lakken. Ik heb een paar nagels en die zijn ooit beschadigd en geinfecteerd geraakt met een schimmeltje. Niet fijn, want het gaat niet meer weg. Ik heb echt al vanalles geprobeerd en er achteraf gezien teveel geld aan onzin gespendeerd. Je kunt het beter maar accepteren en er af en toe een kleurtje overheen doen. Dat geluk heb je als vrouw. Als man kun je niet meer doen dan het accepteren.

Sinds ik zwanger ben google is zo’n beetje alles. Toch even checken of iets wel mag. Zo kwam ik uit bij dit artikel van de Energieke vrouwen Academie over nagellak en invloed op hormonen. In dit artikel staat dat in nagellak een hormoonverstorende stof zit, die door de nagel in jouw systeem terecht komt.

“TPHP is een chemische stof die er onder andere voor zorgt dat plastic hard wordt, maar wel flexibel blijft en duurzaam is. Vandaar het gebruik in nagellak. Het wordt ook gebruikt als vlamvertrager in tapijten en meubels. Vroeger gebruikten nagellakproducenten dibutylftalaat (DBP), maar omdat er zoveel wetenschappelijke studies kwamen die aantoonden dat DBP en andere ftalaten hormoonverstoorders zijn, die vooral een bedreiging vormen voor onze voortplantingsorganen, werd DBP vervangen door TPHP. Helaas blijkt nu dat dat geen verbetering is als het gaat om onze gezondheid”.

Tip: Maak gebruik van een app en kies voor veilige nagellak

Kies als je zwanger bent of voor je dochter of als je dagelijks nagellak smeert voor een alternatief die vrij is van hormoonverstorende stoffen. Ik gebruik hiervoor de app Healthy Living (groen icoontje met een wit labyrinth).  Hierin zijn duizenden producten opgenomen en met een score voorzien. Je kunt producten scannen met je telefoon of zelf zoeken in de database.

veilige nagellak

De app werkt door te zoeken op bijvoorbeeld Nail Polish. Je krijgt dan een lijst met nagellakken die allemaal beoordeeld zijn. Fair 1: staat voor de allerbeste keuze. Gelukkig zijn er best veel nagellakken die je kunt gebruiken!

veilige nagellak

Klik je op een nagellak dan kom je in de scores van die nagellak terecht. Hier zie je drie scores gericht op allergieen, het risico op kanker en ontwikkelingsstoornissen.

veilige nagellak

Ten slotte kun je zien welke ingredienten in de nagellak zitten en ook de scores, waarbij 1 weer de beste score is.

Koop hier Suncoat Girl Water Based Nail Polish Apple Blossem. EUR 7,49

Meer lezen over zwangerschap?

GEBRUIK JIJ VEILIGE NAGELLAK?

veilige nagellak