Ik ben dit jaar gestart met het kweken van tomaten. Of nou ja ik heb een poging gedaan. Graag had ik jullie een overheerlijk zelfgemaakt soepje laten zien met verse tomaten. Helaas. Ik heb sinds de eerste week van september eindelijk groene vruchten aan de planten. Ik hoop dat er nog voldoende zon is om de tomaten rood te laten kleuren. Dan zou ik toch nog een klein soepje kunnen maken! Ondanks dat ik nog geen enkele tomaat heb kunnen plukken, is het wel erg leuk om te doen. En het is een proces, volgend jaar weet ik beter hoe het moet. Mijn ontdekkingen schrijf ik op. Mocht je het volgend voorjaar ook willen proberen, lees dan mijn ervaring.

Tomaten avonturen

Ik woon in Amsterdam en ik heb een beperkt stukje balkon voor al mijn tuinwensen. Toch kun je prima tuinieren op een stukje balkon. Ik kreeg met mijn verjaardag in het voorjaar een kweekbak van mijn ouders. Inmiddels staat deze vol met zelfgekweekte kruiden, zoals basilicum en bieslook. Maar ook de kruiden die ik gehaald heb in het tuincentrum. Tegen sommige kruiden is niet op te kweken, die haal ik liever voor een paar euro.

tomatenavonturen

In het begin

Ik heb naast de kweekbak ook een aantal zaadjes, kweekgrond en kweekbakjes gekregen. Ik heb heel veel advies aan mijn moeder gevraagd en op internet rondgespeurd naar tips & tricks. Ik ben begonnen met het zaaien van de tomatenplantjes in de kweekbakjes, dat was eind april. De kweekbakjes heb ik voor het raam op de slaapkamer neergezet. Hier staat alleen in de ochtend de zon op, dus dat is nog niet zo warm. Iedere dag druppel ik wat water op de zaadjes. Zou er wat gaan groeien?

Groeien groeien groeien

Een klein maandje later beginnen de plantjes te groeien en werden het ministekjes. Die stekjes heb ik toen overgepot naar een iets groter potje, maar met nog steeds kweekgrond. Na nog een week of 2 heb ik de bakjes verplaatst naar de andere kant van het appartement. Daar is in de middag zon en die is iets sterker. De planten groeiden hard en begin van de zomer heb ik ze overgepot en naar buiten gedaan. Hierbij heb ik de helft van de pot gevuld met kweekgrond en de andere helft met gewone potgrond. Toen de planten echt sterk waren geworden en groeiende, heb ik alle grond vervangen voor potgrond. En uiteraard dagelijks een flinke slok water gegeven.

tomatenavonturen

Kleine tomaten en komkommerplanten

Inmiddels is het bijna eind september en zien mijn planten er zo uit.

tomatenavonturen

Van de 10 planten hebben 3 planten nu vruchten.

tomatenavonturen

close up van deze beauty’s!

tomatenavonturen

Solo tomaatje

Dieven

Waar ik veel te laat achter kwam is dat je de tomatenplant moet ‘dieven’. Je moet de onderste takken verwijderen met een scherp mesje. Doe je dat niet, dan kan de plant zich niet goed op de vruchten richten, maar moet hij ook al zijn takken gezond houden. Verwijder je zoveel mogelijk ‘onbelangrijke’ takken, dan krijgt de vrucht meer kans om goed te rijpen.

Wil je meer lezen over balkontuinieren? Ik heb eerder geschreven over een smoothie met verse komkommers.

Meer blogs lezen

cropped-LogoColorNoText.jpeg