We gaan allemaal wel eens te laat naar bed. Maar wat als je stelselmatig te weinig slaap krijgt? Dit gebeurt er dan met je lichaam:

te weinig slaap

Dit gebeurt bij te weinig slaap

# 1 Je kunt niet helder denken

Zelf als je één nacht niet slaapt, kun je al problemen krijgen met je geheugen en met het nemen van beslissingen. Ook kun je minder goed redeneren en problemen oplossen. Bovendien verminderen zowel je reactietijd als alertheid. Toch maar geen nacht doorhalen dus!

#2 Leren gaat lastiger

Niet alleen je geheugen verslechtert als je te weinig slaap krijgt. Ook leren wordt lastiger. Tijdens de nacht leggen je hersenen namelijk dingen vast die je overdag hebt geleerd. Je zou bijna kunnen zeggen: een nacht niet geslapen, is een dag niet geleerd.

#3 Je wordt sneller ziek

Als je te weinig slaapt, heeft dat effect op je weerstand. Je lichaam verliest daardoor namelijk het vermogen om ziekteverwekkers af te weren. Het resultaat: je hebt eerder last van verkoudheid en griep.

#4 Je hebt minder zin in seks

Als je niet genoeg slaapt krijgt, neemt je seks drive af. Vrouwen worden minder snel opgewonden en bij mannen daalt hun testosteron, waardoor ze minder zin hebben in seks. Toen onderzoeker nagingen wat er gebeurde bij mannen die vijf uur of minder per nacht sliepen, zagen ze dat het niveau van hun sekshormonen met maar liefst 10 tot 15 procent was afgenomen.

#5 Je wordt zwaarder

Minder slapen betekent (heel wat) extra pondjes erbij. Toen onderzoekers keken naar het effect van slaap op het gewicht, ontdekten ze iets wonderlijks. Mensen die minder dan vijf uur per nacht sliepen, hadden niet alleen meer kans op overgewicht. Slechte slapers konden zelfs last krijgen van ernstig overgewicht (obesitas).

Voor een gezond gewicht slaap je het beste zeven tot acht uur per nacht. En mocht je al wat extra pondjes hebben, dan lees je hier hoe je snel kunt afvallen.

#6 Je hebt meer kans op ongelukken

Geloof het of niet: je hebt drie keer meer kans om betrokken te raken bij een ongeval als je minder dan zes uur per nacht slaapt. Het meest kwetsbaar ben je als je in ploegendienst werkt of als je chauffeur of zakenreiziger bent. Ook anderen die lange dagen maken of ’s nachts werken kunnen zich het beste afvragen of ze daarna wel achter het stuur moeten kruipen.

#7 Je uiterlijk leidt eronder

Als je te weinig slaapt, zie je er overdag niet uitgeslapen uit. Maar dat niet alleen. Ook krijg je eerder lijntjes en rimpels, ouderdomsvlekken en een lossere huid. Dat ontdekten onderzoekers toen ze de slaapgewoontes nagingen van mensen tussen 30 en 50 jaar. Bij slechte slapers was de huid duidelijk in een slechtere conditie. Een schoonheidsslaapje is dus nog niet zo’n gek idee.

#8 Je hart heeft het zwaar

Zowel te kort slapen (minder dan vijf uur per nacht) als te lang slapen (meer dan negen uur per nacht) heeft een negatieve impact op je hart. Volgens onderzoekers heb je in beide gevallen zelfs een grotere kans op een beroerte of hartziekte. Zorg dus dat je voldoende slaap krijgt, maar niet te veel. Hier zijn 10 tips om beter te slapen.

Meer lezen over slapen?

Wat doe jij tegen te weinig slaap? Deel het hieronder in de reacties!

te weinig slaap

Bronnen

https://academic.oup.com/eurheartj/article/32/12/1484/502022

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1029127

https://link.springer.com/article/10.1007/s11325-011-0583-0

http://media.cleveland.com/health_impact/other/Lauder%20Sleep%20Skin%20Study%202013%20IID%20Poster%20%202013%20final.pdf

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-03/w-ssi031615.php