Yes, de vakantie periode is begonnen! Een vakantie in binnen- of buitenland staat weer voor de deur. Althans, als je goed voor jezelf zorgt heb je die vakantie geboekt. Je moet minimaal eens per jaar op vakantie, maar het liefst een keer of vier. Vaker waarschijnlijk dan je nu gaat. Dit is belangrijk om stress symptomen de baas te blijven. Heb je niet het budget of de vakantiedagen om ieder jaar vier keer op vakantie te gaan, dan zijn er ook andere manieren om toch hetzelfde positieve effect van een vakantie te krijgen.

Stress symptomen

In een wetenschappelijk onderzoek genaamd Framingham Heart Study blijkt dat op vakantie gaan het risico op hart en vaatziekten verminderd. Vrouwen die twee keer per jaar op vakantie gaan hebben acht keer(!) minder kans op hart- en vaatziekten dan vrouwen die maar eens per zes jaar gaan.

Minimaal 14 dagen aaneengesloten

Bovenstaande lijkt me al een goede gezonde reden om toch jaarlijks even twee weken rust in te plannen. Ik zeg twee weken, omdat een vakantie minimaal twee weken aaneensluitend moet zijn om echt tot rust te kunnen komen. Liever langer natuurlijk. De eerste week van je vakantie moet je uit je dagelijkse ritme komen. De gedachtes in je hoofd zijn nog volop aanwezig en je merkt dat je nog gespannen bent. Na die eerste week kun je echt gaan genieten en raak je de stress symptomen kwijt. Ga je twee weken, dan heb je dus ongeveer 1 volle week per jaar dat je volledig ontspant. Op zich best weinig.

Rust in je hoofd

Daarnaast is vakantie goed voor de mentale ontspanning. Door het jaar heen, tijdens je drukke baan, gaat de gedachten stroom als een gek door je hoofd. ‘Ik moet niet vergeten om die klant te bellen’. ‘Had ik die collega toch maar gezegd waar het op staat’. ‘Ik ben bang dat het belangrijke rapport niet af ga krijgen’. Enzovoort. Vaak neem je het ook mee naar huis en slaap je er slecht van.

Door vakantie te nemen, ontsnap je even uit die gedachten stroom en leef je meer in het hier en nu. Gewoon door naar nieuwe restaurantjes te gaan, mooie wandelingen te maken door de natuur en nieuwe ervaringen op te doen. Fantastisch! Hierdoor krijg je meer positieve gedachtes en juist minder negatieve en depressieve gevoelens. Ook ga je beter slapen. Door dit vier keer per jaar te doen, zeg maar ieder kwartaal, neem je regelmatig rust om bij te tanken. Doe je dit eens per jaar of helemaal niet, dan dender je maar door zonder rust te nemen. Met alle gevolgen van dien op de lange termijn.

Vakantie zonder groot budget

Nu begrijpen we dat het bestrijden van stress symptomen geld en vakantiedagen kost. In principe hoef je niet vier keer op vakantie, maar moet je vaker rust nemen. Veel mensen hollen het hele jaar door en nemen alleen rust op die ene vakantie of gaan helemaal niet. Op vakantie gaan betekent overigens niet dat je die 2 weken op een strandbed moet liggen. Dat mag natuurlijk wel. Je kunt ook een mooie rondreis maken of een andere drukke bestemming opzoeken, als je maar doet wat je leuk vindt.

Heb je genoeg geld ga dan lekker vaak op vakantie. Weet wel dat het effect van de rust niet zo lang duurt. Dat zal je vast zelf wel ervaren hebben. De mentale rust en ontspanning is ongeveer na een week na je vakantie compleet weg. Zeker bij een veeleisende baan. Je stapt namelijk gemakkelijk weer terug in je oude routine.

Beter is het natuurlijk om je leven zo in te richten dat je regelmatig rust neemt. Dat is altijd mogelijk, maar soms moet je dat plannen. Spreek af met je partner als je kinderen hebt, dat je één avond in de week tijd voor jezelf neemt. Mama mag dan niet gestoord worden. Ga een boek lezen op bed met de deur dicht, doe yoga oefeningen of ga buiten wandelen in een groene omgeving. Leef nu je ideale leven, er komt namelijk geen perfect moment!

Meer lezen over vakantie?

Dit is waarom je jaarlijks vier keer op vakantie moet om stress symptomen te tackelen. Hoe ga jij dit regelen ;)?