Snel en gedachteloos je eten achteroverslaan, we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan. Maar als je dit met regelmaat doet kan het ervoor zorgen dat je constant overeet. Hoe zorg je ervoor dat je meer ‘mindful’ eet en je je niet schuldig maakt aan het naar binnen schrokken van meer calorieën dan nodig? Stop overeten met deze tips.

Stop overeten

1. Geef aandacht aan wat je eet

Elke keer wanneer je afgeleid door je Facebook tijdlijn scrolt, terwijl je ondertussen je avondeten naar binnen propt of je verbaast de bodem van de chips zak voelt omdat je tegelijkertijd je favoriete serie aan het bingewatchen bent, ben je je vooral niet bewust van wat en hoeveel je eet.

Telkens wanneer jij je brein afleidt van datgene wat je aan het doen bent (namelijk: eten), eet je onbewust en ben je sneller geneigd veel meer te eten dan je nodig hebt.

Uit onderzoek is gebleken dat als je het eten op je bord de volle aandacht geeft, de kans veel groter is dat je niet overeet en je je goede gewicht vast kunt houden. Zeker als je wilt afvallen rondom je buik is het belangrijk om hier elke dag aandacht aan te schenken.

2. Houd ongezonde snacks buiten handbereik

Wanneer je altijd chocoladerepen in je bureaulade hebt liggen of je een gezamenlijke droppot deelt met je collega’s, ben je geneigd blijvend gedachteloos te snaaien. Zonde! Houdt daarom ongezonde snacks op afstand (op zijn minst een aantal meter en het liefst zelf een verdieping bij je vandaan). De moeite die je ervoor moet doen om bij zo’n snack te komen, zorgt er automatisch voor dat je dat minder doet.

 

3. Je neemt geen pauze als je het druk hebt

Je to-do lijst blijft maar groeien, het ochtendoverleg duurde te lang, de mailtjes blijven binnenstromen… Wat heb je het druk! Oh, het is al tijd voor de lunch. Tja, er is zoveel te doen, je kunt echt geen volle dertig minuten missen. Daarom nuttig je bijna de hele week je lunch al achter je computer. Ai. Stop overeten dus door even pauze te nemen.
 
 
Als je het echt druk hebt, zorg dat je dan in ieder geval aan een andere tafel gaat zitten voor je je lunch opeet. Kan dat niet? Draai je dan om in je stoel, of loop even naar de gang. Zorg in ieder geval dat je een aantal minuten volledig gefocust bent op je maaltijd en niet op je to do’s of alles dat trilt, bliept of op een andere manier om je aandacht vraagt.
 

4. Je vergeet je te verbinden met je eten

Eh, wat? Ja, dit is echt waar: als je je eten niet echt de aandacht geeft, ben je sneller geneigd om maar van alles te verorberen. Hoe kun je de relatie met je eten verbeteren? Begin bijvoorbeeld met een dankwoord. Zo sta je stil bij wat je op het punt staat te doen en focus je je er even volledig op.
 
Je kunt ook meteen reflecteren op waar het eten vandaan komt en wie het zo zorgvuldig heeft klaargemaakt. En kijk echt naar je eten. Door een snelle blik zijn we snel geneigd iets van een schaal te grissen, maar als je even goed kijkt zie je misschien wel dat het eten er helemaal niet appetijtelijk uitziet en denk je twee keer na voor je zo’n snack opeet.
 

Meer lezen over afvallen?

 
 
 
 
cropped-LogoColorNoText.jpeg