6 manieren om snackneigingen in de avond te stoppen!

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

januari 14, 2018

Heb jij ’s avonds vaak ‘zin’ in iets? Gedachteloos snaaien terwijl je een Netflix-serie kijkt, het lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar heb je wel écht trek? En proef je er nog wel iets van? Onnodig ’s avonds snacken zorgt ervoor dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt en kan uiteindelijk leiden tot gewichtstoename.  Wil jij gewicht verliezen? Maar ben je een echte avondsnacker? Met deze tips leer je snackneigingen stoppen en kom je niet zo snel meer in de verleiding.

Snackneigingen stoppen

#1 Begrijp waarom

De eerste stap om van ongewild snacken af te komen, is door te begrijpen waarom je het doet. Als je dat eenmaal snapt, kun je een veel betere en passende oplossing of aanpak bedenken. Ga eens bij jezelf na: waarom heb je ’s avonds vaak zin om te snacken? Vind je het dan ook lekker en kun je er echt van genieten? Is het omdat je iets te doen wilt hebben (verveling)? Of zit je misschien slecht in je vel (emotie-eten)?

 

#2 Herken het patroon

Behalve de algemene oorzaak te achterhalen, is het ook slim om patronen te leren herkennen. Wanneer eet je, hoeveel eet je en waarom eigenlijk? Begin met het bijhouden van een eet-en-emotie-dagboek. Schrijf een week lang op wat je precies eet en vooral: hoe je je daarbij voelde. Welke emotie ging met het eten gepaard? Komt dit steeds terug op bepaalde tijdstippen? En wat voor eten is dit dan? Door patronen te herkennen, kun je ze makkelijker doorbreken.

 

#3 Ga voor routine en regelmaat

Misschien eet je overdag niet genoeg, omdat je te druk bent, veel stress ervaart (waardoor je minder eetlust hebt) of omdat je geen lekkere én gezonde maaltijden weet te bedenken. Probeer daarom een routine te creëren. Dit kan ervoor zorgen dat je op vaste tijdstippen zorgt dat je een maaltijd achter de kiezen hebt en op de juiste momenten naar een gezonde snack grijpt.

Maak ’s ochtends bijvoorbeeld altijd tijd voor ontbijt, neem handige snacks mee die je voor en na de lunch op een vast moment opeet (nootjes, boekweitcrackers, fruit) en sla de lunch op kantoor niet over. Wanneer je bovendien gedurende de dag voldoende eet, ervaar je veel sneller een voller gevoel en zal je ’s avonds geen behoefte voelen om te snacken.

 

#4 Begin met mealplanning

Vind je het lastig om lekkere combinaties te bedenken? Ben je de slappe kantoormaaltijden meer dan zat of is het ’s avonds een hele klus om een maaltijd op tafel te zetten? Dan heb jij zeker iets aan mealplanning (of ‘prepping’). Van tevoren zoek je lekkere recepten op, zorg je dat je allerlei handige, gezonde en lekkere ingrediënten in huis hebt en ben je veel minder tijd en energie kwijt aan het bedenken wat je ‘nu weer eens’ zult koken.

Nog een bijkomend voordeel: door goed te weten wat je voor de hele week nodig hebt, zal je in de supermarkt minder snel in de verleiding komen om allerlei ongezonde dingen aan te schaffen. En bedenk: gezond hoeft niet minder lekker te zijn! Wedden dat er heerlijke (en simpele) gezonde recepten bestaan?

 

#5 Haal geen ongezonde dingen in huis

Simpel en effectief: sowieso geen ongezonde snacks in huis halen. Want wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Zeker met de feestdagen is het verstandig om niet te veel lekkers in huis te halen. Zorg in plaats daarvan dat je voldoende lekkere gezonde snacks in huis hebt, die je bloedsuikerspiegel stabiel houden en je een langdurig vol gevoel geven. Bijvoorbeeld noten, pitten en zaden, fruit, Griekse yoghurt, rauwkost met hummus, boekweit crackers, gekookte eieren, avocado en pure chocolade >85% cacao

 

#6 Zoek afleiding

Verveling is een van de belangrijkste redenen waarom mensen snackneigingen krijgen. Maar wie ’s avonds iets anders te doen heeft, zal bij thuiskomst snel naar bed gaan in plaats van uitgebreid op de bank te hangen met ongezonde snacks. Ga sporten, zoek een nieuwe, uitdagende hobby (pottenbakken, salsa dansen, kookcursus) of spreek af met vrienden of familie.

Ga voor jezelf na waarom jij ’s avonds vaak je tanden zet in (ongezonde) snacks en pas deze tips toe.

 

Wat kun je nog meer doen?

Wanneer je bezig bent met gezond eten en afslanken door middel van de koolhydraatarme methode bijvoorbeeld, is het super goed voor je lichaam en vetverbranding om na de avondmaaltijd niks meer te eten.

Tijdens je slaap gebeurt er namelijk veel in je lichaam. Door met lichte honger naar bed te gaan, geef je jouw lichaam de mogelijkheid ook in je slaap de juiste hormonen aan te maken om makkelijk lichaamsvet te verbranden, je lichaam te herstellen en rust te geven. Dat is toch leuk!

Meer lezen over gewicht verliezen?

WAT DOE JIJ OM SNACKNEIGINGEN TE VOORKOMEN? LAAT HET WETEN IN DE COMMENTS.

logo

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op