Kort geleden heb ik afscheid genomen bij mijn vorige werkgever. Ik heb besloten minder uren te willen werken, zodat ik meer tijd kan gaan besteden aan mijn blog. Zo leuk vind ik het! Bij deze werkgever begeleide ik een leuke leergierige stagiaire. Tijdens de lunch vroeg ik haar wat haar lievelingsgerecht was. Zij zei Turkse Rode Linzensoep, maar dan gemaakt door mijn tante. Tja, dat wordt lastig, maar ik ben wel benieuwd geworden naar deze soep. Ik heb namelijk nog nooit rode linzensoep gemaakt. Ik heb een aantal recepten online bekeken en in dit blog lees je mijn recept geïnspireerd op meerdere recepten voor Rode Linzensoep.

rode linzensoepRode linzen

Rode linzen zijn peulvruchten die erg goed zijn voor je darmen en je spijsvertering. Linzen bevatten weinig vet, maar wel heel veel eiwitten. Linzen zijn heel belangrijk in je dieet als je last hebt, net als ik, van het Prikkelbare Darm Syndroom. Maak dus regelmatig een linzensoep of maak andere gerechten met linzen.

Rode Linzensoep

Wat heb je allemaal nodig voor deze soep:

♥ 1-2 eetlepels olijfolie

♥ 250 gram rode linzen

♥ 1 grote witte ui klein gesnipperd

♥ 1 grote wortel in stukjes

♥ 1 eetlepel tomatenpuree

♥ 2 theelepels gemalen komijn

♥ 1 theelepel gerookte paprikapoeder

♥ 1/2 theelepel tijm

♥ 1/4 theelepel zwarte peper

♥ 1/4 theelepel gedroogde rode pepervlokken

♥ 2 liter groentebouillon

♥ zout naar smaak

Paprika olie

Om de soep helemaal af te maken, maak ik een paprika olie die je er op het eind overheen doet.

♥ 3 eetlepels olijfolie

♥ 1 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder

♥ 1/4 theelepel rode pepervlokken

Het recept maken

Begin met het snijden van de ui en de wortel in kleine stukjes. Doe de verschillende kruiden; komijn, paprikapoeder. tijm, zwarte peper en chilivlokken bij elkaar, zodat je ze zo direct kunt gebruiken.

Maak ook alvast 2 liter groentebouillon klaar. Was de linzen goed. Er komt veel vuiligheid vanaf, je moet dus best lang wassen. Belangrijk dat je ze niet laat weken. Was ze totdat het water niet meer vuil is.

Verhit de soeppan en laat de olijfolie heet worden. Voeg de ui toe en laat dit 3 minuten op middelhoog vuur zacht worden. Roer regelmatig in de pan. Voeg daarna de wortel toe en bak deze 3 minuten mee.

Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe en roer voor 1 minuut. Voeg de verschillende kruiden toe en roer deze 10 seconden goed door. Voeg nu de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.

Laat de soep 20 minuten koken op middelhoog vuur en de doe de deksel half op de pan. Als de linzen en de wortel gaar zijn, kun je de soep gaan pureren met de staafmixer. Doe naar smaak wat zout bij de soep.

De rode stippen die je ziet op de foto hieronder zijn de paprika olie. Die maak je door 3 eetlepels olijfolie te verhitten in een pan met 1 1/2 theelepel gerookte paprika en 1/4 theelepel rode pepervlokken. Zodra de olie begint te borrelen is de olie klaar en kun je hem over de soep druppelen.

Voor de frisheid kun je nog wat citroensap toevoegen en direct het kommetje versieren. Eet smakelijk!

Geïnspireerd? Maak dan ook de volgende soepen:

Groentesoep met aardappel

Aspergesoep

Avocadosoep

Lees meer over je darmen

Rode Linzensoepcropped-LogoColorNoText.jpeg