Probiotica ondersteunt je darmen

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

november 27, 2014

Ik heb afgelopen maand een antibiotica kuur moeten volgen voor een blaasontsteking. Daar baalde ik goed van. Ik was bang dat mijn darmen zouden ontregelen. Mijn lichaam ken ik goed inmiddels, want dat was ook precies wat er gebeurde. Ik werd s ‘nachts wakker van de pijn, best wel vervelend. Na een antibiotica kuur is het een aanrader om te starten met een probioticakuur, om je darmen te helpen weer in conditie te komen.Wat is probiotica en wat doet het voor je darmen? Lees dat in mijn blog.

Darmflora probiotica

Iedereen heeft een darmflora, bestaande uit goede en slechte bacteriën in een perfecte balans. Deze zorgen voor ons immuunsysteem. Stress, ziekte, verkeerde voeding en antibiotica kunnen die darmflora verstoren. Dit zorgt ervoor dat de goede bacteriën aangetast worden en de schadelijke bacteriën vermenigvuldigen zich, hierdoor is de balans zoek.

Wat doet probiotica in de darmen

Probiotica zijn eigenlijk ‘the good guy’s’. Deze goede bacteriën hebben onverteerbare vezels nodig. Onverteerbare vezels vind je bijvoorbeeld in bleekselderij, champignons, kokosproducten, zilvervliesrijst en volkorenbrood. Goed dus om extra op je voeding te letten tijdens een stressperiode (denk aan verhuizing, drukte op het werk, vervelende gebeurtenissen) of na een antibioticakuur. Drink bijvoorbeeld smoothies met bleekselderij of eet wat meer zilvervliesrijst en voldoende brood. Wat heel belangrijk is om altijd voldoende water te drinken. Bij voorkeur 1,5 tot 2 liter per dag. Dit haal je met gemak door ieder uur 1 glas water of kruidenthee te drinken.

probiotica

Selderij smoothie

Bacteriestammen

Wat is nou belangrijk als je probiotica gaat proberen uit bijvoorbeeld yoghurtjes of voedingssupplementen. Waar je op moet letten zijn het aantal bacteriestammen. Hoe meer verschillende stammen in een product, hoe beter het voor je is.

Ik gebruik nu een voedingssupplement van Ortica en die bevat 6 verschillende stammen aan bacteriën in combinatie met vitamine D. Dit is het product met de meeste stammen in de lokale Etos, ook te koop bij de Vitaminstore. Ik gebruik dit als kuurtje. Zodra de pot leeg is, stop ik ermee en hoop ik dat mijn darmen zich weer hersteld hebben van de antibiotica. Ik heb binnen 2-3 dagen een duidelijke verandering opgemerkt. Ik heb daarnaast ook 2-3 dagen 1000 mg vitamine C geslikt.

De groene vrouw

Op het blog van ‘De groene vrouw’ kun je een artikel lezen over probiotica en waarom de yoghurtjes uit de supermarkt niet doen wat ze zeggen te doen. Daarnaast geeft ze tips om te werken aan gezonde darmen in het algemeen. De groene vrouw is een expert op het gebied van darmflora.

Gebruik je wel eens probiotica en wat zijn jouw resultaten?

Lees meer over je darmen

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op