Dit is goed bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

maart 6, 2016

Een prikkelbare darm. Ik heb hier al erg lang last van. Nadat ik vastliep bij de huisarts ben ik mijn eigen zoektocht gestart. Hierdoor weet ik goed waar mijn darmen op reageren en wat ik wel en niet moet doen. In dit gastblog lees je over hoe de diagnose van de prikkelbare darm syndroom wordt gesteld. Wat is dit nou precies? en wat kun je beter niet meer eten als je dit hebt en wat kun je wel doen om de prikkelbare darm te ondersteunen. Ieder lijf is anders, maar als je last hebt van een prikkelbare darm, lees dan onderstaande tips!

Natuurlijke middelen bij een prikkelbare darm

Een prikkelbare darm wordt ook wel een spastische darm of colon genoemd en een veel gebruikte afkorting is PDS wat staat voor het prikkelbare darm syndroom. Het prikkelbare darm syndroom is geen ziekte maar een onschuldige aandoening. Een prikkelbare darm is echter wel een vervelende aandoening. Door buikpijn klachten en problemen met de stoelgang kunnen mensen welke lijden aan een prikkelbare darm vaker thuis blijven. Hierdoor wordt het sociale leven verstoord wordt en kunnen er zelfs problemen met het uitvoeren van het werk ontstaan. Het klachtenbeeld van het prikkelbare darm syndroom varieert van patiënt tot patiënt. En vaak variëren de klachten van dag tot dag, kenmerkend is dat de klachten in de loop van de dag verergeren. Perioden van enkele maanden met hevige klachten kunnen afgewisseld worden met perioden van enkele maanden met milde of nauwelijks klachten. De klachten worden veroorzaakt door een chronische verstoring van de beweeglijkheid van de darmen, de darmen kunnen te snel of juist te langzaam bewegen. Klachten welke men kan hebben bij het prikkelbare darm syndroom:

 • Buikkrampen
 • Buikpijn, waarbij de ontlasting vaak een tijdelijke verlichting geeft
 • Diarree
 • Verstopping
 • Winderigheid
 • Boeren
 • Een opgeblazen gevoel
 • Hoofdpijn
 • Rugpijn
 • Psychische klachten zoals angstgevoelens of depressieve gevoelens

De diagnose van het prikkelbare darm syndroom

Om de diagnose van het prikkelbare darm syndroom te kunnen maken zal een patiënt aan een aantal criteria moeten voldoen. Deze criteria zijn opgenomen in de Rome III-criteria uit 2007. Tevens zal een arts bepaalde ziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, welke een gelijkwaardig klachtenbeeld hebben moeten uitsluiten. Welke ziekten uitgesloten dienen te worden verschilt per situatie, afhankelijk van het klachtenbeeld. Criteria uit de Rome III-criteria voor de diagnose van het prikkelbare darm syndroom zijn samengevat:

 • De klachten moeten minimaal een paar maanden spelen, in combinatie met een verandering in de stoelgang
 • Op basis van de ontlasting wordt bepaald of het om de diarree-, obstipatie- of mengvorm van het prikkelbare darm syndroom gaat.
 • Een abnormale stoelgang; vaker dan 3x per dag of minder dan 3x per week; abnormaal harde of dunne ontlasting; voortdurende aandrang; abnormaal moeten persen; het gevoel van onvolledige lediging
 • Slijmerige ontlasting
 • Opgezette buik en/of opgeblazen gevoel

Bij de diagnose van het prikkelbare darm syndroom zal de arts voedingsadviezen geven en eventueel een middel voor schrijven voor de symptoombestrijding of een antidepressiva. Antidepressiva helpen de gevoeligheid van pijnsignalen te dempen. Aangenomen wordt dat mensen met het prikkelbare darm syndroom gevoeliger zijn voor psychische en lichamelijke onregelmatigheden, antidepressiva verminderd deze gevoeligheid. Het nadeel van antidepressiva is dat deze bijwerkingen kunnen veroorzaken. Middelen welke voor de symptoombestrijding voorgeschreven kunnen worden zijn bulkvormende stoffen, laxeermiddelen, krampwerende middelen, medicijnen tegen diarree, laxeermiddelen, kalmerende middelen en pijnstillers. Het nadeel van de meeste middelen welke een arts kan voorschrijven is dat ze alleen de symptomen bestrijden en bijwerkingen kunnen hebben. Dat terwijl met het gebruik van natuurlijke middelen in veel gevallen betere resultaten te bereiken zijn. De oorzaak van een prikkelbare darm syndroom mag dan niet precies bekend zijn, bekend is dat er een sterke relatie bestaat tussen eet- en leefgewoonten en de klachten. In dit artikel zullen we daarom de natuurlijke middelen bespreken welke je kunt inzetten bij het prikkelbare darm syndroom. Het is ook goed om te weten dat je bepaalde voedingsmiddelen beter kunt mijden als je last van een prikkelbare darm hebt.

Wat je beter kunt mijden bij een prikkelbare darm

Bepaalde voedingsmiddelen lokken een overmatige reactie van de toch al gevoelige darmen uit. Door deze voedingsmiddelen worden spasmen of contracties uitgelokt. Door deze voedingsmiddelen helemaal uit het eetschema te schrappen wordt in de meeste gevallen al een aanzienlijke verlichting van de klachten bereikt. Voedingsmiddelen welke je helemaal moet mijden:

 • Gekruid en pittig eten; pepers, sambal, Indisch eten, Chinees eten enz.
 • Vet eten; alles wat uit de frituurpan komt, pizza, varkensvlees, vet rundvlees
 • Lookachtige; uien, knoflook, bieslook enz.
 • Suikerrijke voeding zoals vruchtensappen uit pak, alcoholhoudende dranken, snoepgoed, stroop, gebak enz.
 • Snelle koolhydraten; wit brood, witte rijst, gebakken aardappelen, pannenkoeken
 • Koolzuurhoudende dranken; vanwege het koolzuur maar ook vanwege de suikers
 • Koffie, ook cafeïnevrije
 • Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam
 • Geraffineerde of geharde oliën en vetten

De reactie op bovenstaande voedingsmiddelen varieert van persoon tot persoon. Zo heeft de één verlichting van de klachten als al bovenstaande voedingsmiddelen uit het eetschema worden geschrapt terwijl een ander verlichting kan hebben ondanks dat er nog koffie gedronken wordt. Sommige mensen ervaren pas verlichting als ook eieren, zuivel, gluten of mononatriumglutamaat (smaakversterker) uit het eetschema worden geschrapt. Het is een kwestie van uitproberen en een goed eetdagboek bijhouden waarin je dagelijks je klachten beschrijft. Zo ontstaat inzicht in wat voor jou wel en niet werkt.

Wat vaak helpt bij een prikkelbare darm

De meeste mensen hebben baat bij vezelrijke voeding, echter niet iedereen. Als de prikkelbare darm klachten gepaard gaan met diarree dan heb je misschien meer baat bij het beperken van de vezelinname. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn: volkoren brood, volkoren pasta, fruit, bruine rijst, bonen, peulvruchten, bladgroente, pitten en zaden. Voor extra vezels kan gebruik gemaakt worden van (gebroken) lijnzaad, dit kan door bijvoorbeeld de yoghurt gedaan worden. Veel mensen hebben ook baat bij probiotica, goede bacteriën welke zorgen voor een goede darmflora. Het nadeel van veel probiotica, zoals Activia, Vifit, Actimel, Biotic, Yakult enz., is dat deze in zuivel verwerkt zijn. Als je gevoelig bent voor zuivel dan kan je gebruik maken van probiotica sachets welke je in een glas water kunt oplossen.

Een natuurlijke bulkvormer waar veel mensen profijt van hebben zijn psylliumvezels. Psylliumvezels zijn onverteerbare voedingsvezels welke je in een glas water kunt oplossen. Zij zorgen voor een betere doorgang door de darmen. Als je psylliumvezels neemt dan zou je al vrij snel moeten merken of dit de klachten verlicht of juist verergerd.

Een ander natuurlijk middel waar veel mensen baat bij hebben is pepermuntolie. Het helpt voor een goede darmflora en beschermt tegen bacteriën. Bij pepermuntolie is het van belang dat er pepermuntolie capsules worden geslikt welke pas in de darmen oplossen. Als de pepermuntolie capsules al in de maag oplossen veroorzaakt dit brandend maagzuur.

Tot slot zijn er natuurlijke maatregelen welke je kunt nemen bij een prikkelbare darm. Deze zijn zorgen voor voldoende beweging (dagelijks een half uur sporten of wandelen) en het vermijden van stress en spanningen. Van hypnotherapie is ook bekend dat dit de klachten kan verminder. Onder hypnose leert men de darmen positief te beïnvloeden. Ook met Chinese geneeskunde hebben sommige goede ervaringen, met behulp van Chinese kruiden worden de klachten verlicht. Hopelijk helpen deze natuurlijke middelen om je prikkelbare darm klachten te verzachten of zelfs te genezen.

Lees meer over je darmen

logo

Je gaat dit ook leuk vinden:

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Neys Landelijke Woonaccessoires Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Neys Landelijke Woonaccessoires
Gast

Lijkt me echt wel lastig als je zoiets hebt, volgens mij kunnen vooral die buikkrampen en die winderigheid erg lastig zijn. Gelukkig heb ik er geen last van maar ik herken het wel bij anderen om me heen. Misschien heeft het iets te maken met de verkeerde voeding? Probeer hierop te letten.