Sushi eten zonder last van prikkelbaar darm syndroom

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

juli 15, 2017

Afgelopen maand ben ik op reis geweest. Ik ben samen met mijn vriend naar de westkust van Amerika geweest en we hebben een prachtige rondreis gemaakt gedurende drie en een halve week. We zijn onze reis gestart in San Francisco en zijn via Yosemite National Park, Las Vegas, Bryce National Park en the Grand Canyon via San Diego geëindigd op het strand van Venice Beach Los Angeles. Wat een waanzinnige tocht in een hele vette auto, een knalrode mustang. Wij hebben thuis geen auto. Ik vind het niet nodig en ik kan in Nederland in principe alles doen met het OV. In Amsterdam doe ik zoveel mogelijk op de fiets. Heerlijk vind ik dat. Toch is het voor zo’n flinke roadtrip heerlijk om een goede auto te hebben.  Tijdens de laatste week in Venice Beach ben ik gaan lunchen op Mainstreet bij een Sushibar. Niet goedkoop, maar oh wat vind ik goede sushi lekker! Ik vraag me af hoe goed is sushi eigenlijk voor het prikkelbaar darm syndroom? Dat zoek ik uit!

Sushi

Sushi is veel meer dan rauwe vis. Er zijn ontzettend veel verschillende varianten sushi. Op de foto zie je wat ik heb besteld.prikkelbaar darm syndroom

De ene sushi is de andere niet

De rauwe vis variant met alle vrolijke kleurtjes is de sashimi, dit is een gezonde variant. Dan heb je nog de Maki die liggen daarvoor op het bordje. Dit zijn rolletjes met groente en of rijst, gewikkeld in zeewier. Ik heb hier een California Roll. Dit wordt een binnenstebuiten variant genoemd, oftwel Urimaki, omdat de rijst aan de buitenkant zit. Maki is ook nog steeds een goede keuze.

Op het bord aan de buitenkant heb ik een specialiteit van de kaart besteld. De popcorn lobster. Hier zitten maki’s in met daarover heen gefrituurde kreeft in een beslag. Het geheel werd geserveerd met een soort cocktailsaus. Dit vind ik eigenlijk geen sushi meer. Waarom neem je het dan? Ik probeer altijd iets te kiezen wat ik nog niet ken om het uit te proberen. Het smaakte heerlijk, laat dat duidelijk zijn, maar ga je voor gezond eten, sla dan de gefrituurde varianten over. Dat is ook fijner met het prikkelbaar darm syndroom.

Verder zie je nog een bakje met gember en wasabi en een bakje met sojasaus. Wil je zo gezond mogelijk sushi eten, laat dan de sojasaus staan. Hier zitten behoorlijk veel toegevoegde suikers in.

Prikkelbaar darm syndroom

Als je net als ik een prikkelbaar darm syndroom hebt, dan weet je dat je vaak eerst iets moet uitproberen voordat je weet of je iets wel of niet kunt eten. Het is vaak heel persoonlijk. Ik heb na het eten van sushi, dat wil zeggen de sashimi en de maki geen last van een prikkelbare darm. Na het eten van gefrituurd eten heb ik wel altijd last. Ik heb daarom maar een beetje van de gefrituurde popcorn lobster gegeten en de rest overgelaten aan mijn vriend. Die maak ik daar erg gelukkig mee, dus hé, waarom niet!

Lees meer over je darmen

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op