Afgelopen week heb ik een pompoensoep gemaakt. Hiervoor heb ik het vruchtvlees gebruikt, de pitten heb ik apart gehouden. Ik heb ze gewassen en daarna in een schone theedoek te drogen gelegd op de verwarming. Na het drogen probeerde ik ze te pellen. Dat ging voor geen meter. In dit blog wat weetjes over pitten en een maniertje om toch die pompoenpitten makkelijker te pellen!

Pompoenpitten

Ik vind ze erg lekker. Ik gebruik ze vaak door de yoghurt of door salades, soms ook als marinade van vis. Licht geroosterd zijn pitten beter verteerbaar. Rooster ze op een lage warmtebron, omdat de onverzadigde vetzuren niet tegen verhitting kunnen. Bij te hoge verhitting ontstaan vrije radicalen die schade in het lichaam aan kunnen brengen. Door het roosteren (op laag vuur) richten de pitten minder schade toe aan het slijmvlies.

Een nadeel van pitten vind ik  het hoge gehalte aan fosfor. Fosfor verzuurt namelijk het lichaam en is nadelig voor de opname van mineralen in het lichaam. Met mate dus!

Pompoenpitten drogen

Nadat ik de pompoenpitten twee dagen gedroogd had op de verwarming heb ik ze proberen te ontdoen van hun buitenkant. Dat is nog niet zo makkelijk, daarom een recept die dit vergemakkelijkt. Ik heb dit gevonden op kookrecepten:

Recept pompoenpitten bereiden

Doe de pompoenpitten in een bakje en voeg wat zeezout en 2 eetlepels olijfolie toe.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg de pitten goed uitgespreid op een bakplaat in het midden van de oven. Laat de pitten 30 – 45 minuten roosteren tot ze licht roodbruin zijn. Draai de pitten af en toe om.

Haal de pitten uit de oven en laat ze afkoelen. Pel en eet ze als snackje. Zo heb je niets weggegooid.

pompoenpitten

Gedroogde pompoenpitten

pompoenpitten

Lekker snackje

Waar zijn pompoenpitjes goed voor?

Pompoenpitten bevatten het aminozuur tryptofaan. Dit is een belangrijke bij het voorkomen en verminderen van depressies. Girls just wanna have fun, toch? Dit is dus een lekkere en verantwoorde snack!

Pijnboompitten

De combinatie van yoghurt met pijnboompitten is erg goed. Dit komt door de mineralen verhouding. Pijnboompitten hebben een calciummagnesiumverhouding van 1 : 15 . Als je pijnboompitten eet is het dus goed om daar een rijke bron van calcium aan toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor yoghurt. Yoghurt heeft een ruim overschot aan calcium. Door de magnesium uit de pijnboompitten, wordt de calcium uit de yoghurt goed opgenomen in het lichaam.

Waar zijn pijnboompitten goed voor?

Pijnboompitten bevatten stoffen (OPC en curcubitine) die een antioxidantfunctie hebben. Het bestrijdt vrije radicalen in je lichaam.

Zonnebloempitten

In mijn vorige blog heb ik het gehad over het aminozuur Lysine, die het koortslipvirus onderdrukt. In zonnebloempitten zit veel lysine. Als de koortslip er toch is, neem dan wat extra (licht geroosterde) zonnebloempitten door een salade. Meer lezen over preventief behandelen van het koortslipvirus met Lysine?

Waar zijn zonnebloempitten goed voor?

Zonnebloempitten hebben een ontgiftende werking. Ze zijn namelijk in staat om het zware metaal kwik uit het lichaam te verwijderen!

Ik ben erg benieuwd of je regelmatig pompoenpitten of andere pitten eet? En zo ja, waar doe je ze dan doorheen?

Wil je liever soep maken van pompoen? Lees dan eens het recept van wijnspijs magazine.

cropped-LogoColorNoText.jpeg