Heb jij last van klachten zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid, geïrriteerdheid,  drang naar ongezonde voeding en darmklachten? Dit zijn klachten die kunnen horen bij het premenstrueel syndroom (PMS). PMS wordt veroorzaakt door hormoonklieren die niet optimaal werken, of door een verminderde werking van organen die deze klieren aansturen. Herken jij deze klachten? Breng dan je lichaam en hormonen weer in balans! Het stabiliseren van je hormoonbalans kan voor jou de oplossing zijn om PMS klachten te verminderen.

PMS Klachten

Hoe breng je je hormonen eigenlijk in balans? Dit begint natuurlijk allemaal bij een gezonde leefstijl en eetpatroon volgens de koolhydraatarme methode bijvoorbeeld. Maar wist je dat kruiden ook een positieve invloed kunnen hebben? Ben jij benieuwd welke kruiden dit zijn? Lees dan verder.

#1 Maca

Maca is een knolgewas die boordevol vitaminen en mineralen zit. Gebruik het in poedervorm, op deze manier voeg je het super makkelijk toe aan groene smoothies, verse sappen, Griekse yoghurt en zelf gemaakte gezonde energie repen.

Vind je de smaak niet lekker? Neutraliseer de smaak dan eens met cacaopoeder.

Toevoeging van macapoeder aan je dagelijkse voedingspatroon is zeker de moeite waard. Het gaat een teveel aan hormonen tegen en heft een tekort aan hormonen op. Zo ontstaat er een perfect evenwicht. Zelfs je hypofyse en hypothalamus worden positief gestimuleerd. Dit betekent dat ook je hormoonproducerende organen in balans worden gebracht. Je hormoonspiegel zal hier zeker van opknappen.

#2 Frambozenblad


Frambozenblad heeft niet alleen een versterkend effect op de werking van je baarmoeder, het verbetert ook je vruchtbaarheid. De kans op pijnlijke menstruatiepijn, miskramen en bloedingen kunnen aanzienlijk worden verkleind. Bijzonder toch!

#3 Monnikspeper


Monnikspeper al eens geprobeerd? Ondanks dat het niet heel bekend is, heeft het toch echt een lange geschiedenis achter de rug als natuurlijk geneesmiddel. Vroeger werden hier vele klachten mee verholpen. Het kruid wordt nu veelal gebruik tegen PMS om je hormonen te reguleren. Hierdoor ontstaat er een kleinere kans op miskramen en klachten zoals opvliegers worden tegengegaan. De plant heeft net zoals maca een regulerende werking op de hypofyse. Het is dus zeker een toegevoegde waarde aan je groene smoothie, Griekse yoghurt of soep.

#4 Haverstro


Ja je leest het goed! Geen havermout, maar haverstro. Deze kruid ontstaat uit gedroogde groene havergras en staat bekend om zijn rustgevende eigenschappen. Je kan er een heerlijk kopje thee van zetten. Het geeft je zenuwstelstel een boost, stimuleert ontspanning en bevorderd je slaap. Ook je hormoonklieren worden positief beïnvloed.

#5 Mariadistel


Mariadistel is één van de beste kruiden voor je lever. Het heeft namelijk een reinigende werking! Het verwijderd gifstoffen en een overschot aan hormonen.

Een gezonde lever is daarom van groot belang voor een evenwichtig hormoonbalans. Veel vrouwen hebben een overschot aan oestrogeen en een tekort aan progesteron. Is jouw lever in optimale conditie? Dan wordt een overschot aan oestrogeen zo goed mogelijk uit je lichaam gefilterd.

Heb jij geen medische klachten, ben je niet zwanger en wil je PMS klachten verminderen? Dan is het zeker aan te raden om één van deze kruiden dagelijks aan je koolhydraatarme voedingspatroon toe te voegen. Gebruik het langdurig voor een gewenst effect.

Ben jij bezig met afslanken? Dan zal een evenwichtig hormoonbalans je zeker helpen om op een gezonde manier je overtollige kilo’s kwijt te raken. Op deze manier straal je niet alleen van binnen, maar ook van buiten!

Meer lezen over menstruatie?

Meer lezen over kruiden?

pms klachten