PDS: Alles wat je moet weten als je gaat vliegen

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

juli 22, 2017

Ik ben een hele tijd van mijn pds oftewel prikkelbare darm af geweest. Het was heerlijk rustig in mijn normaal nogal rommelende buik. Sinds mijn reis naar de USA is dit voorbij en is de drukke darm weer terug. De hele dag rommelt mijn buik en ‘s nachts kan ik niet van slapen. Ik ben daardoor ook veel vermoeider overdag en heb allerlei vage klachten. Ik heb vooral veel last van de zijkanten van mijn rug, net onder mijn ribben. Ga jij binnenkort vliegen met pds? Lees dan mijn tips om een extra prikkelbare darm zoveel mogelijk te voorkomen.

Vliegen met PDS

De prikkelbare darm is weer terug sinds de vliegreis heen naar San Francisco en de vliegreis terug naar Amsterdam gooide er nog een schepje bovenop. Ik heb nog nooit langer gevlogen dan 6,5 uur. Deze vlucht duurde ongeveer 11 uur.

Op zich kon ik me prima vermaken dankzij het entertainment systeem aan boord en ging het enigszins prima met mijn vliegangst. Ik heb maar een paar keer hoeven huilen en de bètablokkers hielpen. Nu ik dit zo lees, denk ik zelf, oef toch niet zo goed, maar echt een enorme verbetering met eerdere vluchten.

Ik heb het boek en de app van Stichting Valk gekocht en gelezen voor vertrek. Dit heeft me geholpen om toch te vliegen met minder angst. De ergste spanning nam af na een uur vliegen en daarna kon ik ook gewoon de maaltijden eten die werden gebracht door de stewardessen van de KLM.

Na ongeveer acht uur vliegen kreeg ik het zwaar. Mijn darmen begonnen op te spelen en ik moest snel naar het toilet. Ik zal je de rest van de ongein besparen, maar ik voelde me doodongelukkig. Niet leuk als je nog een paar uur moet vliegen en je bang bent dat je niet op tijd bent op het toilet, wat moet je dan? De heenvlucht viel nog wel mee. Toen waren mijn darmen nog in een topconditie. Tijdens de terugreis kreeg ik al veel eerder last van mijn pds.

Wat doet het vliegtuig met je darmen?

De luchtdruk is heel anders in de lucht op 10 kilometer hoogte dan op de grond. In de cabine van het vliegtuig wordt de luchtdruk wel nagebootst, maar tot een acceptabel niveau in verband met veiligheid. De gassen in je darmen zetten uit, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt en je last kunt krijgen van je pds.

Let dus goed op wat je eet. Drink geen koolzuurhoudende dranken, alcohol en vermijd cafeïne. Eet ook niet het bakje rauwkost op, wat je vaak bij de maaltijden krijgt. Dit zorgt voor extra gas in je darmen. Wat je verder zelf nog kunt doen? Laat de gassen op discrete manier vrij! Vliegen met een prikkelbare darm wordt zo veel dragelijker.

Darmdetox

Nu ik weer terug ben, ga ik de darmdetox doen van Vitamunda. Ik heb dit al eens eerder gedaan en ik heb daarna heel lang geen last gehad van mijn pds. Ook andere mensen uit mijn directe omgeving hebben inmiddels deze darmdetox gedaan en zijn super enthousiast!

Ik heb sinds een tijdje een partnership met Vitamunda. Ik vind namelijk dat iedereen dit moet gaan proberen. Speciaal voor mijn lezers geef ik daarom een korting weg van 10%.

Je kunt de darmdetox bestellen via de website van Vitamunda of Darmdetox. Gebruik dan de kortingscode lg10detox. Heb je de detox gedaan? Laat het mij weten!

Lees meer over je darmen

pds

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op