Overvloedig eten? Niet tijdens het kerstdiner!

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

december 16, 2018

De feestdagen zijn traditioneel een periode van overvloedig eten en drinken. Het vermoeden bestaat dat deze traditie verder terug gaat dan de kerst. Overvloedig eten en drinken was in de donkerste tijd van het jaar altijd al een ritueel wat ervoor moest zorgen dat het nieuwe jaar er eentje van overvloed zou worden. Vermoedelijk speelde ook meer praktische redenen een rol. In de winter was voedsel simpelweg schaars en het was daarom een logisch moment om wat extra vee te slachten in plaats van deze in de winter te moeten voeden. Hoe dan ook, de feestdagen staan weer voor de deur en we zullen in het artikel bespreken hoe je kan genieten en toch gezond kunt eten.

overvloedig etenGezonde alternatieven voor overvloedig eten

Portiecontrole

Eén van de meest eenvoudige dingen die je met de feestdagen kunt doen is letten op de grootte van je porties. Zo hou je het aantal calorieën binnen de perken. Je kunt beter voor kwaliteit gaan in plaats van kwaliteit. Dat wil zeggen een bescheiden maar heerlijk mals stukje ossenhaas in plaats van een grote ham uit de oven.

Groenten

Tijdens de feestdagen wil je natuurlijk niet dat mensen elkaar hongerig aankijken als iemand het laatste stukje vlees aansnijdt. Een ideale en gezonde vulling voor de maag zijn groenten.

Groenten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels, maar zijn arm aan calorieën. De vezels in groenten zorgen ervoor dat de groenten de maag langzaam verlaten en zorgen voor een verzadigd gevoel.

Met groenten hoef je je nooit zorgen te maken dat je er teveel van eet. Per 100 gram bevatten de meeste soorten slechts enkele tientallen calorieën. Zorg voor verschillende soorten groenten op tafel zodat er voor iedereen iets van zijn of haar smaak bij zit en er afgewisseld kan worden.

Door groenten te grillen haal je de smaken goed naar boven. Je kunt eventueel grillen met wat knoflook, een uitje of verse kruiden, zoals rozemarijn, om er extra smaakdimensies aan te geven.

Frituren

Wil je het kerstdiner gezond houden, vermijd dan het gebruik van de frituurpan.Eigenlijk alles wat je frituurt wordt ongezond. Dit omdat plantaardige frituuroliën helemaal niet zo gezond zijn. Dit in tegenstelling tot het positieve imago wat plantaardige oliën hebben.

Plantaardige frituuroliën zijn rijk aan omega 6 vetzuren. Deze vetzuren zijn in de basis niet ongezond mits deze in balans zijn met omega 3 vetzuren. In veel voedingsmiddelen zit meer omega zes dan omega drie, waardoor er sprake is van een ongezonde balans in ons Westerse dieet. Omega 6 vetzuren kan je daarom dan ook maar beter vermijden in een ongezonde verhouding.

Volgens dieetexpert Oscar Helm is een slechte omega zes : omega drie verhouding één van de belangrijkste veroorzakers van chronische ziekten. Op zijn blog HappyHealthy.nl verteld hij in dit artikel meer over de optimale verhouding.

Wil je toch graag iets frituren gebruik dan kokosolie of ‘ouderwetse’ reuzel of Ossewit. Deze bevatten geen of nauwelijks omega 6 vetzuren, waardoor ze de omega ratio niet verstoren.

Deze vetzuren zijn bovendien goed bestand tegen verhitting waardoor ze niet oxideren en schadelijk voor de gezondheid worden.

Vermijd snelle koolhydraten

Snelle koolhydraten worden vaak genuttigd bij overvloedig eten. Snelle koolhydraten zijn koolhydraten die snel worden omgezet tot glucose en daarmee de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Deze snelle stijging van de bloedsuikerspiegel is ongezond. Op de langere termijn kan dit diabetes type 2 uitlokken en op de korte termijn kan dit zorgen voor overgewicht.

Door de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel gaat je lichaam veel insuline aanmaken. Dit hormoon haalt niet alleen de glucose uit je bloed maar zorgt er helaas ook voor dat je lichaam vet gaat opslaan en je in gewicht aankomt.

Voorbeelden van snelle koolhydraten die rondom de feestdagen op tafel komen zijn: patat, gebakken aardappels, witte rijst en eten in (blader)deeg  of paneermeel. Door aardappels te koken, in plaats van te bakken of frituren, zorg je ervoor dat deze koolhydraten minder snel afgebroken worden.

Een feestelijk alternatief voor de aardappel zijn zoete aardappels. De koolhydraten van zoete aardappels worden minder snel afgebroken dan die van gewone aardappels. Je kunt zoete aardappels het beste koken (dit is het gezondst) maar je kunt ze ook bakken of frituren.

Een alternatief voor witte rijst is zilvervliesrijst, dit wordt langzamer afgebroken. Het zijn slechts voedingsmiddelen waarin suiker zit. Suikers zijn supersnelle koolhydraten die vrijwel direct door het bloed worden opgenomen.

Suikers zitten in veel soorten toetjes, maar zitten ook in veel sauzen. Het gezondst is dan ook om je sausjes zelf te maken, dan weet je precies wat erin gaat. Ook toetjes kan je het beste zelf maken. Zo kun je in veel recepten de suiker vervangen voor een zoetstof. Een gezonde zoetstof is stevia. Deze kun je in poedervorm of in vloeibare vorm kopen. Dit scheelt niet alleen een hoop calorieën, maar voorkomt ook die beruchte piek in de bloedsuikerspiegel.

Wil je iets zoeten zonder een zoetstof te gebruiken dan zijn de gezondste oplossingen natuurlijke suikers zoals honing of kokosbloesemsuiker. Deze geven je lichaam in ieder geval nog de nodige voedingsstoffen zoals calcium, kalium, chroom en ijzer.

Vasten

Heb je toch teveel gegeten met de kerst dan is het prima om daar een vastendag achteraan te plakken om het weer een beetje te compenseren. Soms wordt gedacht dat vasten ongezond is en dat je absoluut geen maaltijd mag missen. Dit is echter grote onzin.

Ons lichaam is er op in gericht om maaltijden te missen. In de tijd dat we nog in een berenvelletje rondliepen hadden we geen supermarkten en waren we afhankelijk van het slagen van de jacht. En de jacht mislukte vaker dan dat deze slaagde.

Zolang je voldoende blijft drinken tijdens het vasten hoef je je geen zorgen te maken om je gezondheid; sterker nog, zo nu en dan een maaltijd overslaan is zelfs goed voor je gezondheid.

HOE VIER JIJ HET KERSTFEEST? MET OVERVLOEDIG ETEN OF LET JE OP WAT JE EET?

Overvloedig eten

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op