Over ons

neem contact op

KvK: 67740286

BTW: NL001884912B98

Bank: NL05 KNAB 0257 1766 91

E-mail

info@lekker-gezond.com

Postadres

Lumeijstraat 55, 1056 VV Amsterdam

Over Marlies

Lekker & Gezond Natuuradvies

Mijn naam is Marlies, 36 jaar en mama van Sanne. Schrijven is mijn passie en ik kan me het hele jaar door bezig houden met creatieve projecten. Ik heb naast een opleiding tot Natuurvoedingsadviseur ook een vierjarige opleiding Toerisme & Recreatie en een vierjarige opleiding Media & Entertainment Management afgerond.

De eerste hobbels

Op mijn 25e ontwikkelde ik een gevaarlijk struma in mijn hals. Een struma is een vergrote schildklier, iets wat veel bij oudere vrouwen voorkomt. Meestal ook redelijk onschuldig. Ik was de jongste persoon bekend die een schildklieroperatie moest ondergaan. Na een aantal puncties en echo’s bleek er een knobbel in te zitten, waarvan niet met zekerheid gezegd kon worden of het om een goedaardige of een kwaadaardige knobbel ging. Na verwijdering van de schildklier bleek het goedaardig te zijn. Gelukkig, alleen de weken vooraf aan de operatie en wachten op de uitslag waren best angstig.

Na deze operatie heb ik een flinke tijd moeten herstellen. Ik kreeg opvliegers, de schildklier is immers verantwoordelijk voor je hormoonhuishouding in je lijf. Mijn dag nacht ritme was uit balans, waardoor ik overdag moe was en ‘s nacht niet kon slapen. Ondertussen moest ik gewoon re-integreren en ging het leven door.

Prikkelbaar darm syndroom

Ik paste op dat moment op een huis op voor een oom en tante van mijn inmiddels ex-vriend. Toen ik in het ziekenhuis lag werd er ingebroken en was de achterdeur kapot gehakt. Het duurde een tijd voordat die deur gemaakt werd, waardoor we met een honkbalknuppel naast ons bed sliepen met een open achterdeur in Amsterdam-Noord. Dat was niet fijn.

In deze periode is mijn prikkelbare darm syndroom ontstaan. Ik knapte langzaam weer op, alleen mijn darmen niet. Ik ging weer de medische molen in en kreeg allerlei onderzoeken. Daar kwam allemaal niets uit gelukkig. Alle ernstige zaken waren uitgesloten, dus kop op, het valt allemaal wel mee.

Nog een paar hobbels

Een half jaar na mijn schildklieroperatie moest ik opnieuw onder het mes. Ik heb 15 jaar gevoetbald. Op dat moment speelde ik bij VVZ in Zaandam bij de Dames 1 en midden in een wedstrijd verdraaide ik mijn knie en hoorde ik een knak. Ik heb toen nog een paar passen gedaan en daarna hoorde ik een nog hardere knak en wist direct, dit is niet goed. Een meniscusoperatie als gevolg en opnieuw revalideren en veel fysio om opnieuw te leren lopen. Heel bizar is dat. Je hersenen vergeten bepaalde seintjes als je een tijd lang je been niet meer gebruikt.

Toen was het klaar

Na dat herstel kwam twee jaar later de echte klap. Nog maar 27 jaar oud en ik raakte burnout. Deze persoonlijke crisis zorgde ervoor dat ik beter voor mezelf moest gaan zorgen. Ook al leefde ik niet anders dan de rest om me heen, mijn lijf en geest hebben iets anders nodig.

Om die reden ben ik Lekker & Gezond gestart, een zelfgecreëerde creatieve therapie. Ik moest wel, ik heb nachten wakker gelegen van de buikpijn. Uit eten gaan was een ramp, naar de wc gaan ook. Continue was ik oververmoeid. Op enig moment ben ik eerder naar huis gegaan vanuit het werk direct door naar de huisarts, omdat het zo pijnlijk was dat het voelde als messteken in mijn darmen.

Ik heb bijna alle onderzoeken al laten doen. Ik ben onderzocht op darmkanker, verschillende SOA’s, coeliakie en andere darmziekten. Alles was negatief, gelukkig maar, echter waren mijn klachten niet weg. De dokter gaf me zakjes met vezels mee. Tja, daar was ik absoluut niet mee geholpen. Inmiddels had de huisarts mijn darmproblemen een naam gegeven. Prikkelbaar darm syndroom. Niets aan te doen, is ook niet ernstig, dus neem maar een paracetamol als je pijn hebt en neem wat pruimen voor je darmen.

Voeding is super interessant!

Ik begon steeds meer te lezen over voeding en werd steeds meer overtuigd, hier kan ik iets mee. Ondanks dat een prikkelbaar darm syndroom niet ernstig is, was mijn energieniveau zo laag dat ik er veel hinder van ondervond.

Ik begon daarom zelf maar te experimenteren. Van tarwebrood stapte ik over op speltbrood en van witte pasta naar speltpasta. Dat maakte in mijn darmen al een wereld van verschil. Interessant!

Zo bleef ik bezig en besloot uiteindelijk om een opleiding tot natuurvoedingsadviseur te gaan doen. In eerste instantie om mezelf te helpen. Tijdens de opleiding werd ook orthomoleculaire suppletie behandeld. Dit is werken met supplementen naast een gezond voedingspatroon. Ik heb veel kennis opgedaan van de verschillende vitamines & mineralen en de effecten op je lijf. 

Inmiddels is mijn prikkelbare darm onder controle, dankzij gezonde voeding,  genoeg ontspanning en stressbeheersing, een darmdetox en dagelijkse aanvullende voedingssupplementen. Het zal nooit helemaal weggaan, maar ik kan inmiddels uit eten gaan zonder een hele nacht wakker te hoeven liggen van de buikpijn.

Bewustwording creëren

Eigenlijk is het heel simpel, maar je moet het maar net weten. De algemene kennis van voedingsleer loopt erg achter en ik merk dat veel mensen wel graag gezonder willen leven en dat ook denken te doen, maar in heel veel valkuilen stappen. Daar wil ik je graag mee helpen!  

Ik begrijp hoe slecht ons Westerse dieet is en hoe je jezelf met natuurlijke voeding veel beter kunt voelen. Daarnaast ben ik veel bezig geweest met ontspanning, balans vinden en meditatie.

Op mijn manier

Ik wil inspireren om bewuste keuzes te maken rondom diverse gezondheidsthema’s waarbij ik gebruik maak van mijn plezier in het schrijven. Ik wil balans creëren in ons drukke leven waarbij ik focus op darmgezondheid.

Dit doe ik door mijn eigen (werkende) leven te creëren. Ik kies niet voor één ding, maar ik doe wat ik leuk vind en waar ik uiteraard goed in ben. Enerzijds door gevolgde opleidingen en cursussen en anderzijds door interesse en opgedane ervaring. Naast lekker en gezond houd ik me bezig met het beheren en ontwerpen van wordpress websites via https://www.marlieslentjes.nl

Op mijn pad naar een gezonde en gelukkige lifestyle hoop ik anderen te inspireren en te helpen met hun eigen zoektocht!

Liefs Marlies

Partners:

VITAMUNDAFITNESS ACADEMY AMSTERDAM – HEALTHY LIFE ACADEMY – MASTERYOURBUSINESSMOVES