Bij een gezond stofwisselingsproces ontstaan gassen, of je dat nu wil of niet. Maar als die gassen zich ophopen in je buik, kun je last krijgen van een vervelend opgeblazen gevoel. Met deze vijf gezonde tips kom je ervan af:

gezonde leefstijl

Weg met het opgeblazen gevoel

# 1 Verander je eetpatroon

Als je last hebt van een opgeblazen buik, kan dat komen door één of meerdere van deze voedingsmiddelen:

  • Ui, prei en koolsoorten
  • Koolzuurhoudende drank
  • Voedsel met lactose, zoals melk, kaas en ander zuivelproducten
  • Geraffineerde voeding in combinatie met vezelarm eten
  • Kunstmatige zoetstoffen

Ook kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel of buik als je koolhydraten samen met eiwit eet – zoals een boterham met kaas – of als je fruit eet in combinatie met andere voedingsmiddelen.

Merk je dat je na het eten van deze voedingsmiddelen of voedselcombinatie meer last hebt van gasvorming, pas dan je eetpatroon aan. Probeer vooral vezelrijk te eten en veel water te drinken. Dat helpt niet alleen om van je opgeblazen gevoel af te komen, maar ook als je wilt afvallen bij je buik.

# 2 Drink pepermunt- of kamillethee

Pepermunt kan helpen om gasvorming te verminderen. Heb je last van een opgeblazen gevoel, dan drink je het beste een kopje pepermuntthee voor iedere maaltijd. Ook kamillethee kan helpen om je darmen tot rust te brengen. Deze thee drink je ook het beste voor een maaltijd.

# 3 Neem appelcider azijn

Een eetlepel appelcider azijn in een glas water vóór een maaltijd kan helpen om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Je kunt dit drankje ook tot driemaal daagse drinken om gasvorming tegen te gaan.

# 4 Voeg kruidnagels toe aan je maaltijd

Kruidnagels bevatten een vluchtige olie die helpt om stofwisselingsenzymen aan te maken. Op deze manier helpt dit kruid een opgeblazen gevoel voorkomen. Voeg dus gerust iedere dag een kruidnagel toe tijdens het koken om dit vervelende gevoel in je buik tegen te gaan.

# 5 Beweeg na de maaltijd

Bewegen kan je bevrijden van opgehoopte gassen in je buik. Heb je na het eten een opgeblazen gevoel, dan helpt wandelen om de spijsvertering te stimuleren. Daardoor verdwijnen de opgehoopte gassen en neemt het onaangename gevoel in je buik af.

Wanneer naar de dokter?

Het beste kun je naar de dokter gaan als je je zorgen maakt over de gasvorming in je buik of als de symptomen plotseling veranderen. Als je naast gasvorming last hebt van verstopping, diarree of gewichtsverlies is dat ook een reden om je huisarts te bezoeken. Hij of zij kan dan kijken wat de oorzaak is van je klachten.

Lees meer over je darmen

Meer lezen over gezonde voeding?

Wat doe jij om van een opgeblazen gevoel af te komen? Deel het hieronder in de reacties!

logo