Ontdek de gezondheidsvoordelen van kurkuma

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

juli 2, 2017

Kruiden krijgen wat ons betreft lang niet de aandacht die ze verdienen. Neem bijvoorbeeld kurkuma. Dit kruid, ook wel geelwortel genoemd, wordt al duizenden jaren als medicinaal middel gebruikt. Dat dit terecht is, wordt steeds opnieuw bevestigt door wetenschappelijke onderzoeken. In dit artikel lees je wat kurkuma zo krachtig maakt en wat de gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn en de positieve effecten die het op je gezondheid heeft.

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

1: Stabiele bloedsuikerspiegel

Kurkuma is een ideaal kruid voor mensen met insulineresistentie en diabetes. Dit komt door het stofje curcumine dat in kurkuma te vinden is. Curcumine draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en kan zelfs het ontstaan van diabetes type 2 vertragen. Hierbij spelen onder andere de antioxidanten (zie het volgende punt) een grote rol.

Met een stabiele bloedsuikerspiegel is het lichaam beter in staat om energie te leveren. De bekende middagdip is vaak een gevolg van een schommelende bloedsuikerspiegel. Het eten van de juiste koolhydraten en voldoende eiwitten kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

2: Geweldige bron van antioxidanten

Oxidatieve stress vergroot het risico op veel ziekte en kan het verouderingsproces in je lichaam versnellen. Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door vrije radicalen, je kunt dit vergelijken met roest dat op ijzer ontstaat. Deze vrije radicalen vallen je lichaamscellen aan, waardoor deze cellen beschadigd raken.

Door deze beschadigde cellen word je zeker niet meteen ziek, maar als je lichaam langere tijd wordt blootgesteld aan veel vrije radicalen, wordt het risico op ziektes wel veel hoger. Het slechte nieuws is: door ons eetpatroon en onze levensstijl, krijgt ons lichaam vaak met te veel vrije radicalen te maken.

Het goede nieuws is: we kunnen ons lichaam hiertegen beschermen. Namelijk door het te bewapenen met antioxidanten. Antioxidanten kunnen vrije radicalen namelijk onschadelijk maken. En dan komen we weer bij kurkuma. Dit gele kruid bevat namelijk enorm veel krachtige antioxidanten.

Daarnaast ondersteunt kurkuma je lichaam ook bij het aanmaken van je lichaamseigen antioxidant enzymen. Ons lichaam kan namelijk ook zelf antioxidanten aanmaken, mits het de juiste stoffen binnenkrijgt.

3: Ontstekingsremmende werking

Het klinkt misschien raar, maar ontstekingsreacties zijn eigenlijk heel belangrijk. Ontstekingsreacties zijn namelijk een manier waarop je lichaam zich beschermt tegen ongewenste indringers, zoals bacteriën.

Ontstekingen kunnen echter ook een gezondheidsprobleem worden. Dit is het geval als je (chronische) laaggradige ontstekingen hebt. Deze ontstekingen helpen namelijk niet om je lichaam te beschermen, maar kunnen je lichaam juist beschadigen. Net als bij oxidatieve stress, wordt je niet meteen ziek, maar krijg je af en toe een kleine ontsteking.

Sluimeren er echter lange tijd laaggradige ontstekingen in je lichaam, dan wordt het risico op diverse ziektes groter.

Je eetpatroon heeft veel invloed op het ontstaan of juist uitblijven laaggradige ontstekingen in je lichaam. Een van de gezondheidsvoordelen van kurkuma is dat deze geelwortel sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dit kruid effectiever kan zijn dan bepaalde ontstekingsremmers, terwijl het geen vervelende bijwerkingen heeft.

4: Houdt je hart en bloedvaten gezond

Kurkuma helpt je ook om je hart en bloedvaten gezond te houden. Er zijn ontzettend veel factoren die de kans op hart- en vaatziektes beinvloeden en kurkuma lijkt op verschillende manieren te helpen om risicofactoren te beperken.

Het helpt bijvoorbeeld om endotheelcellen gezond te houden. Deze cellen vormen een onderdeel van je vaatwanden. Het goed functioneren van deze cellen is van groot belang om het risico op hart- en vaatziektes te verkleinen.

Daarnaast dragen ook antioxidanten en ontstekingsremmende werking van kurkuma bij aan het verkleinen van dit risico.

5: Gezonde hersenen

Geelwortel heeft een positief effect op je cognitieve functies en kan zelfs helpen om hersenaandoeningen te voorkomen. Ook hierbij spelen de antioxidanten en ontstekingsremmende werking weer een rol.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat kurkuma de aanmaak van een bepaald type groeihormoon in je hersenen stimuleert. Een afname van dit groeihormoon wordt gelinkt aan diverse hersenaandoeningen. Er is echter uitgebreid onderzoek onder mensen nodig om erachter te komen hoe kurkuma dit proces precies beïnvloedt.

Eet wat vaker kurkuma

Het mag duidelijk zijn: de gezondheidsvoordelen van kurkuma zijn een zeer positief en bieden een waardevolle toevoeging aan je eetpatroon. Het fijne is dat dit kruid bij allerlei gerechten past. Je kan het gebruiken voor rijst, vlees, kip en vis, maar ook voor het maken van een gezonde soep of saladedressing.

Wil je in één keer extra veel kurkuma binnenkrijgen? Dan kan je ook een ‘kurkumashotje’ maken met kurkuma, olijfolie, citroensap en zwarte peper.

Meer lezen over kruiden?

Bronnen: Dong-wei Zhang, Min Fu, Si-Hua Gao, Jun-Li Liu, Evid Based Complement Alternat Med, 2013. Chuengsamarn S, Rattanamongkolgul S, Luechapudiporn R, Phisalaphong C, Jirawatnotai S, Diabetes Care, 2012. Menon VP, Sudheer AR, Adv Exp Med Biol, 2007. Coussens LM, Werb Z, Nature, 2002. Jurenka JS, Altern Med Rev, 2009. Lal B, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, Srimal RC, Phytother Res, 1999. Wongcharoen W, Phrommintikul A, Int J Cardiol, 2009.

cropped-LogoColorNoText.jpeg

 

 

 

 

 

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op