Ons lichaam heeft omega-3 nodig en we krijgen er met zijn allen te weinig van binnen. Ruim  5 jaar geleden ben ik gestart met vis te gaan eten. Ik vond veel vis niet lekker en ik had een klein trauma. Mijn vader stikte bijna eens in een graatje toen ik nog een klein meisje was. Vanaf mijn 25e vond ik dat ik toch weer vis moest gaan eten, vanwege de gezonde effecten.  Ik eet nog steeds te weinig vis, daarom slik ik sinds een half jaar dagelijks een omega 3 voedingssupplement. In dit blog lees je over omega 3 en het belang hiervan.

Omega 3

Omega 3 is een meervoudig onverzadigd vetzuur en bestaat uit 3 vetzuren; ALA, EPA en DHA. Het is onder andere een grondstof voor hormonen, maar het heeft nog veel meer belangrijke functies in ons lichaam. De 3 vetzuren komen vooral voor in vette vis en zeewier (EPA en DHA), maar bijvoorbeeld ook in lijnzaadolie, spinazie, alfalfa en waterkers (ALA). . Het advies is om minimaal 2x per week vette vis te eten om op die manier voldoende Omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Dit quotum haal ik niet. Ik heb zelfs tot mijn 25e nooit vis gegeten. Tegenwoordig eet ik 1x in de week vis en dan meestal vette vis, zoals zalm of forel. Soms ook gewoon een witvis zoals schelvis of kabeljauw. Ik heb een half jaar terug besloten om daarnaast dagelijks omega 3 supplementen te gaan nemen, omdat ik zeer waarschijnlijk een chronisch tekort heb aan deze visvetzuur.

Omega 3 in vis

Ons lichaam heeft omega-3 nodig en we krijgen er te weinig van binnen. In het kort: de mens heeft eeuwenlang in een ecosysteem geleefd waar we woonden bij rivieren, meren, rivierdelta’s en moerassen. We waren bij de kust van oost en zuid Afrika gecentreerd. Het eten werd voor een groot deel uit die wateren gehaald. Tegenwoordig eten we heel anders en bestaat onze voeding voornamelijk uit aardappelen, rijst, wat groente en vlees. Nog steeds eten we uit de zee, maar veel minder dan waar ons lichaam eeuwenlang aan gewend is. Daarnaast zijn veel vissen in de zee vervuild en ook nog eens peperduur. Ik haalde vorige week 150 gram Hollandse garnalen en moest daar € 7,50 voor afrekenen. 300 gram schelvis koste € 5,00. Dat zijn porties voor twee personen maar nog steeds veel te duur voor mij om dagelijks alleen aan vis uit te geven

Garnalen

Positieve effecten van Omega 3 vetzuren

Is het veilig om voedingssupplementen te gebruiken met deze visvetzuren? Volgens onderzoeken is het niet alleen veilig, maar ook noodzakelijk om gezond te blijven als je niet voldoende van deze vetzuren binnen krijgt via je voeding. In het boek Gezond met voedingssupplementen (Dr. G.E. Schuitemaker 2013) staat dat er onderzoeken zijn gedaan naar positieve effecten bij ziekten met omega 3 voedingssupplementen. Dit zou een positieve invloed hebben op:

 • Hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en etalagebenen
 • Spierzwakte
 • Diabetes type 2
 • COPD, inspanningsastma
 • Auto immuunziekten; ziekte van Bechterew, systemische lupus erythematodes, multiple sclerose, droge ogen syndroom
 • Ontstekingsziekten; gewrichten, huid, darm, gebit
 • Psychiatrische ziekten; depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, ADHD
 • Ziekte van Alzheimer, geheugenisstoornissen
 • Allergieën
 • PCOS Polycysteus ovariumsyndroom

Waar kun je ze kopen

Wil je jouw voeding gaan aanvullen met een omega 3 voedingssupplement? Hieronder geef ik twee mogelijkheden:

 • Bij Vitaminstore kun je omega 3 kopen. Ik gebruik zelf  dagelijks 1 tablet bij de maaltijd van de Super Natuurlijke visolie. Hierin zitten 2 vetzuren, EPA en DHA. Per softgel bevat het 1000 mg visolie, waarvan 300 mg EPA en 200 mg DHA. 60 tabletten kosten € 18,95.
 • Solgar Omega 3 “700” bevat per softgel 1200 mg visolie, waarvan 360 mg EPA en 240 mg DHA. Dosering is 1 tablet per dag en 30 tabletten kosten € 22,70.

De softgels van Solgar zijn beter gedoseerd, maar zijn ook een stuk duurder. Er zijn een aantal overwegingen te maken. Laat je daarom altijd goed adviseren als je voor het eerst supplementen gaat gebruiken. Dit kan bij de specialistische vitaminewinkels.

Meer lezen over vis?

cropped-LogoColorNoText.jpeg