De laatste jaren is kokosolie steeds populairder geworden om te gebruiken in de keuken. Betekent dit dat olijfolie minder gezond is? En welke olie is beter om in te bakken?  Kokosolie en olijfolie hebben een verschillende samenstelling en zijn daarom op een andere manier goed voor onze gezondheid. Kokosolie bestaat vooral uit verzadigde vetzuren en olijfolie juist uit onverzadigde vetzuren. Wat is nu beter om mee te bakken: olijfolie of kokosolie?

Olijfolie of kokosolie?

Verzadigde vetzuren in kokosolie gezond?

Zo bestaat kokosolie voor het grootste deel uit gezonde verzadigde vetzuren. Dit zijn onder andere middellange vetzuren, zogenoemde MCT’s, die ons lichaam meteen kan gebruiken. Ons lijf slaat ze dus niet op als vet. MCT’s hebben daarnaast het voordeel dat ze slecht cholesterol tegengaan en goed cholesterol bevorderen. Ook bestaan de vetzuren in kokosolie uit laurinezuur, dat goed is voor onze weerstand. Veel mensen denken nog steeds dat verzadigde vetzuren ongezond zijn, maar deze verzadigde vetten uit kokosolie hebben juist veel voordelen voor je lichaam.

Onverzadigde vetzuren in olijfolie gezond?

Olijfolie bestaat vooral uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren en die hebben ook als voordeel dat ze slecht cholesterol tegengaan. Daarnaast beschermen ze tegen hart- en vaatziekten en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen. Ook bevat olijfolie veel vitamine E en K waardoor het nuttig is om regelmatig aan je voedingspatroon toe te voegen.

Welke olie is het beste om mee te bakken?

Zowel olijfolie als kokosolie bevatten veel gezonde eigenschappen. Beiden zijn ze ideaal om regelmatig aan je voedingspatroon toe te voegen als je koolhydraatarm eet. De vetten zorgen ervoor dat je lang een verzadig gevoel ervaart waardoor je minder snel geneigd bent om over te eten.

Als het om bakken gaat, is het echter vooral het rookpunt dat telt. Het rookpunt van een olie is het punt waarop de olie zijn gezonde eigenschappen begint te verliezen en de vorming van ongezonde vrije radicalen begint.

Interessant genoeg heeft kokosolie een veel hoger rookpunt dan olijfolie, respectievelijk 176 graden Celsius en 138 graden Celsius. Dat bekent dat kokosolie geschikter is om in te bakken dan olijfolie. Gebruik olijfolie dus vooral voor dressings, salades en gerechten die geen hoge temperaturen behoeven en gebruik kokosolie om in te bakken. Kies altijd voor een extra vierge variant. Dit is de meest pure onbewerkte variant. Dan profiteer je optimaal van de gezonde werking van beide oliën.

Gastblog door Anita Mulderij van JasperAlblas

Meer lezen over olie