Ontstekingen zijn noodzakelijk om infecties tegen te gaan. Maar chronische ontstekingen zijn niet gezond. Je kunt er obesitas en andere gezondheidsklachten van krijgen. Door gezond te eten, kun je ontstekingen helpen voorkomen. Maar ook regelmatig bewegen is goed om ontstekingen tegen te gaan. Welke oefeningen zijn het best? Dit zeggen experts: 

 oefeningen

Oefeningen: HIIT

High intensity interval training (HIIT) is niet alleen goed om vet te verbranden, maar helpt ook om ontstekingen tegen te gaan. Deze manier van bewegen stimuleert je lichaam namelijk om ontstekingsremmende stoffen aan te maken. Deze zogenoemde myokines gaan de vorming van ontstekingsbevorderende stoffen tegen. Vooral hoge intensiteit krachttraining heeft dit gezonde effect. De ontstekingsremmende werking van HIIT kun je trouwens wel tenietdoen door ontstekingsbevorderende voeding te eten. Wil je dat voorkomen, lees dan dit artikel over ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

Stevig wandelen

Een stevige wandeling is een ideale manier om ontstekingen tegen te gaan. Je hoeft niet eens zo lang te wandelen. Slechts 20 minuten stevig wandelen werkt al ontstekingsremmend. Dat blijkt uit onderzoek onder 47 mensen. Zij liepen twintig minuten op een loopband op een tempo waarbij hun ademhaling iets versnelde en ze licht gingen zweten. Na 20 minuten bleek het gehalte aan de ontstekingsstof TNF in het bloed van de deelnemers met zo’n 5 procent te zijn afgenomen.

Wandelen in het bos

Niet alleen wandelen helpt om ontstekingen tegen te gaan. Vooral wandelen in het bos werkt ontstekingsremmend. Als je tijd doorbrengt in de buurt van bomen, daalt namelijk de stressrespons van je lijf op het stresshormoon cortisol. Deze respons neemt met maar liefst 20 procent af. Cortisol houdt verband met het optreden van ontstekingen in je lijf. Daar heb je in het bos dus minder last van.

Yoga en meditatie

De ontstekingsremmende werking van yoga en meditatie wordt wel eens onderschat. Diep en gecontroleerd ademhalen en mediteren zorgt echter voor fysieke en mentale ontspanning. Dit helpt om ontstekingen in je lichaam tegen te gaan. Ook yogahoudingen als de krijger en twists zijn effectief tegen ontstekingen. Bij de twist maak je een draaiende beweging met je rug terwijl je ligt, zit of staat. Hierbij worden er afvalstoffen afgevoerd en zuurstofrijk bloed aangevoerd. De krijger is een oefening die je op drie manieren kunt uitvoeren:
1.
Krijger I: met een gebogen been naar voren stappen en je armen naar
boven uitstrekken.
2.
Krijger II: met een gebogen been naar voren stappen en je ene arm naar
voren en de andere naar achteren strekken.
3.
Krijger III: hierbij buig je voorover met een rechte rug en strek je één been
naar achteren. Je armen strek je uit naar voren.
Hier vind je nog meer yoga oefeningen om te rekken en te strekken.
Welke oefeningen doe jij om ontstekingen te voorkomen? Deel het hieronder in de reacties!
Bronnen:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159116305645
oefeningen