Dit is het nut van krachttraining voor iedereen!

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

mei 30, 2017

Als je aan krachttraining denkt, denk je waarschijnlijk net als ik aan bodybuilders en zwetende mannen die grommend in de spiegel kijken terwijl ze een gewicht omhoog hijsen. Maar dat beeld is sterk verouderd. Je bent vast wel eens in een sportschool geweest en hebt gezien dat daar tegenwoordig vaak meer vrouwen dan mannen zich in het zweet werken. Wat is nou het nut van krachttraining? Krachttraining is er namelijk niet alleen voor mensen die één grote spierbonk willen worden, het is er ook voor mensen die een beter gevormd en gezond lichaam willen hebben. Er zijn heel veel gezondheidsvoordelen van krachttraining. In dit artikel noem ik de belangrijkste zodat ik je hopelijk kan motiveren om het ook af en toe eens te doen. Maar eerst wil ik het even hebben over duursporten vs krachttraining.


Hardlopen vs. Krachttraining deel 1

Duursporten zoals hardlopen betekent dat je je voor een langere periode op een gelijke intensiteit inspant.  Krachttraining is juist dat je je momenten heel intensief inspant en je lichaam vervolgens een paar minuten rust geeft en dan weer van vooraf aan begint.

Waarschijnlijk denk je dat mensen bij het doen van krachttraining veel meer blessures krijgen dan bij hardlopen, het lijkt een veel veiligere sport, maar dat is het niet. Als je krachttraining voorzichtig en gecontroleerd uitvoert komen er zelden blessures voor, het gevaar zit hem erin dat mensen meteen vanaf het begin zware oefeningen willen gaan doen.

Hardlopen heeft juist veel meer blessures dan je zou verwachten. Vraag maar eens aan mensen om je heen die hardlopen wie er weleens last heeft gehad van zijn of haar heupen, knieën of enkels. De herhaaldelijke beweging van hardlopen zorgt voor snellere slijtage van de gewrichten. Zo is de druk op je voeten bij hardlopen 3x zo groot als bij gewoon wandelen. Dat betekent niet dat hardlopen ongezond is, maar krachttraining, als het op blessures aankomt is, minstens zo gezond.

Hardlopen vs. Krachttraining deel 2

Bij hardlopen span je voor een langere periode met gelijke inspanning in. Je loopt voor 30 minuten of misschien wel een uur. Dit zorgt voor hoge cortisol waardes. Dit zorgt ervoor dat het lichaam onder een langdurige stress komt te staan. Dit breekt spieren af en heeft nog een aantal andere negatieven gevolgen voor je lichaam.

Krachtsport daarentegen zorgt ervoor dat je cortisol waardes (over de lange termijn) naar beneden gaan. Ze pieken we even tijdens de oefeningen, maar uiteindelijk werkt krachttraining ont-stressend. Er is ook wetenschappelijk bewezen dat krachttraining de waardes van een hoop andere hormonen zeer positief beïnvloed.

Voeding

Als je besluit om aan krachttraining te gaan doen is het belangrijk dat je ook je voeding daarop aanpast. Krachttraining verbrandt een hoop calorieën, dus het is belangrijk dat je die ook weer binnenkrijgt.

Koolhydraten zijn een goede bron van voeding voor dat je aan een training begint. Ze geven je lichaam direct de energie die je nodig hebt om de oefeningen uit te voeren.  Na je training is het belangrijk dat je een eiwitrijke maaltijd eet, de eiwitten zorgen ervoor dat je spieren zich snel en gezond kunnen herstellen. En natuurlijk is het belangrijk dat je voldoende water drinkt, zowel voor, tijdens als na je training. Zo krijg je optimaal resultaat van je inspanningen in de sportschool.

Nut van Krachttraining

Er zijn veel gezonde eigenschappen van krachttraining. Ook als je geen spierbonk wil worden is het aan te raden om eens per week flink in te spanning in de sportschool.  Je zal ook merken dat je er een energiek gevoel aan overhoudt. Dat is het nut van krachttraining!

Meer lezen over (het gezonde effect van) bewegen & sport

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op