Mijn eerste ervaring met dadels was op een verjaardag heel lang geleden. Meestal stonden er Hollandse hapjes op tafel, zoals blokjes kaas, plakjes leverworst en lekkere vette cervelaatworst. Nu stonden er vreemde bruine vruchten gevuld met roomkaas. Iemand zag mij verrast kijken en zei: “Die moet je echt eens proberen, heel erg lekker”! Ik nam een hap en proefde die zoetheid met een bijna vlezige structuur van de vrucht gecombineerd met de romige zachte kaas. Wat heerlijk. In mijn blog lees je een review over de dadels van Yogi & Yousef die een nieuwe dadel in Nederland introduceren.

dadelsSukkary Dadels

Ik heb een proefpakketje ontvangen met dadels. Ik eet ze vrij weinig, ondanks dat ik ze wel erg lekker vind. Goede gelegenheid om dat weer eens te doen.

In het proefpakketje van Yogi & Yousef zitten Sukkary dadels. Deze zijn wat zachter dan de bruine vruchten die je meestal in de winkels vindt en ze hebben een unieke caramel-achtige smaak (aldus Yogi & Yousef).

Yogi & Yousef

Yogi & Yousef zijn twee vrienden uit verschillende windstreken. Yogi komt uit Nederland en Yousef uit Saoedi Arabië. Ze hebben elkaar ontmoet op een bloemenveiling in Nederland. Vanuit hier is een vriendschap ontstaat en is een samenwerking gestart.

Proef de Oase

Tijd om de verpakking te openen en de dadels te gaan proeven! De pitten zijn al uit de dadel verwijdert. Hierdoor kun je hem ineens naar binnen happen. Mij maakt het persoonlijk niet uit als er een pit in zit, daar kan ik prima omheen eten.

De vrucht is lekker zoet, zonder overdreven zoet te zijn. Oké damn! Ze zijn echt heel erg lekker! Ze zijn zoet met inderdaad een karamelachtige smaak. Eet ze wel met mate, want ze bevatten (natuurlijke) suikers.

Normaal als ik dadels koop en er een hapje van wil maken, dan vul ik ze met monchou of verwerk ze in een cake. Deze dadel hoef je niet te vullen, hij heeft niet perse een tegenhanger nodig. De verpakking claimt dat de dadel 21 calorieën bevat, dus een prima hapje wat mij betreft! Ik denk dat ik deze ook heel goed kan gebruiken in verschillende gerechten als suikervervanger. Voor een idee kun je deze pistachekoekjes van Lysanne proberen.

De dadels zijn per drie stuks verpakt in plastic. Ze worden per 4 setjes verkocht (12 stuks totaal) voor € 4,95. De dadels zijn geschikt voor veganisten en vallen onder de categorie raw food.

dadels

Proefpakketje met 3 dadels

Sociaal zijn

Wat ik zo mooi vind aan dit initiatief is dat we elkaar helpen. Door deze dadels te kopen zeggen Yogi & Yousef de lokale boeren te steunen die een biologische en eerlijke dadelteelt voeren, met goede werkomstandigheden voor de dadelplukkers. Daarnaast ondersteun je een sociale werkplaats in Assen waar de dadels worden verpakt en kunnen vrouwen in Saoedi-Arabië workshops volgen om het ondernemerschap te stimuleren.

De dadels die niet aan alle eisen voldoen, gaan naar de Voedselbank.

Ook proberen?

Ik vind ze erg lekker. Wil je ze ook eens proberen en woon je in Amsterdam, dan zijn er behoorlijk wat plekken waar je ze kunt kopen.

Je kunt met deze dadels het lekkere gezonde recept voor raw chocolate Matcha brownies maken.

Meer lezen over voeding

cropped-LogoColorNoText.jpeg