Natuurlijk hoofdkussen om lekker te slapen

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

mei 7, 2017

Vanuit de Lekker & Gezond visie doen we dingen zo natuurlijk mogelijk. Vanuit dat oogpunt wil ik ‘natuurlijk slapen’ gaan onderzoeken. Wat betekent natuurlijk slapen? Dat betekent in ieder geval niet dat we op het gras ergens buiten gaan liggen. We blijven in onze eigen slaapkamer, maar kies eens voor een ander hoofdkussen. Een natuurlijk hoofdkussen. Wat is nou een natuurlijk hoofdkussen en waarom zou je zo’n kussen moeten overwegen? Dat heb ik voor je uitgezocht en dat lees je in dit artikel over een boekweitkussen.

natuurlijk hoofdkussenNatuurlijk slapen

Een natuurlijk hoofdkussen vind je terug in de categorie gezondheidskussens. Het woord zegt het al, gezondheidskussens ondersteunen bij een goede gezondheid of bieden juist extra hulp om een goede gezondheid te verkrijgen. Die gezondheid is gericht op soepele spieren en een goede ondersteuning van je nek en schouders tijdens het slapen.

In deze categorie gezondheidskussens kun je denken aan onder andere kersenpit-, speltkaf- of boekweitkussens. Kersenpitkussens zijn ideaal om warm te maken in de magnetron en ze daarna op  pijnlijke spieren te leggen. Ook kun je de pittenkussen mee naar bed nemen en op je buik leggen bij buik of menstruatiepijnen. Speltkafkussens zijn zeer bekend in Nederland en worden al eeuwenlang gebruikt als hoofdkussen en helpt bij pijnlijke spieren en reumatische klachten. Boekweit is relatief onbekend als hoofdkussen in Nederland, maar heeft juist hele goede gezondheid bevorderende eigenschappen.

Natuurlijk hoofdkussen

Ik heb het boekweit hoofdkussen besteld bij hoofdkussens.  Ik kon het pakket ophalen bij het dichtstbijzijnde postkantoor. De pakketten worden ook gewoon thuisbezorgd. Het vierkante pakket was lekker licht en kon ik makkelijk mee naar huis nemen. Thuis aangekomen heb ik het pakket uitgepakt en viel direct de geur van het hoofdkussen me op. Het ruikt een beetje naar stro.

De geur verdwijnt wel, nadat ik een kussenhoes om het kussen heb gedaan. Hoewel ik de lucht lekker natuurlijk vind ruiken, vind ik het geen prettig idee om de hele nacht een sterke strolucht te moeten ruiken. Dit houd ik toch liever neutraal.

natuurlijk hoofdkussen

Boekweitdoppen

De korrels in het hoofdkussen zijn van boekweitdoppen. Boekweit is een natuurproduct. Het lijkt op graan, maar is dat niet. De plant van de boekweit is verwant aan rabarber, varkensgras en veldzuring.

Ik moet wennen aan het hoofdkussen. De doppen zijn hard. Ik ben gewend om op een zacht kussen te liggen. De eerste nacht kan ik dan ook niet mijn draai vinden en slaap niet al te best. Ik leg dan ook het kussen weg en lig weer een week op mijn oude kussen.

Na een week heb ik het boekweitkussen weer op mijn bed gelegd en sliep ik de eerste nacht gelijk goed. Dat had ik niet verwacht! Ik was bang om last van mijn nek te krijgen. Dat heb ik vaker als ik op een ander kussen ga liggen, dan het bij mij bekende kussen. Blij verrast was dat deze keer niet het geval. Ook de tweede nacht verliep soepel. Het is fijn om je hoofd koel te houden tijdens de nacht. Ik heb ook niet meer het idee dat de boekweitdoppen hard zijn. Ze bieden juist prettige ondersteuning en als ik draai in bed, dan vormen de doppen zich weer om mijn hoofd heen.

Populair in Azië

Boekweitkussens zijn in Azië en met name in Japan al eeuwen populair en het meest gebruikte type kussen. Volgens de Oosterse geneeskunde is je lichaam in balans als je voeten warm zijn en je hoofd koel tijdens de slaap. Is je lichaam uit balans, dan krijg je last van slapeloosheid, stress en hoofdpijn.

Het is geschikt voor mensen met rug, nek en schouderklachten. Ook zou het therapeutisch werken tegen migraine. Ook als je veel draait ‘s nachts is dit een prima keuze. De dopjes van de boekweit zijn erg stevig en compact en bieden een goede ondersteuning.

Ga voor goede ondersteuning

Waarom zou je kiezen voor een boekweit hoofdkussen, er zijn zo veel alternatieven? Een boekweitkussen biedt meer ondersteuning dan een kussen met donzen, veren of andere synthetische vullingen. De boekweitdoppen vormen zich om je hoofd, schouders en nek en helpen je lichaam te ontspannen gedurende de nacht. Zo kun je lekker doorslapen. Het kussen is niet zwaar, het weegt ongeveer drie kilo.

Filmpje kijken in bed

Als je ook graag in bed nog even een serie of een film op je laptop kijkt, dan is dit kussen heel prettig in je rug. Dit kussen is zo stevig dat het goede ondersteuning biedt en je niet achteraf last van je rug krijgt. Het kussen vormt zich naar je rug en je kunt rustig je film of serie bekijken.

Ik neem hem ook mee naar de bank en gebruik hem als rugkussen bij het televisie kijken. Het is heerlijk stevig in je rug.

Voordelen en Nadelen

  • Het houdt je hoofd koel. Ideaal tijdens warme zomernachten of als je last hebt van opvliegers.
  • Het werkt therapeutisch tegen migraine volgens Japanse genezers.
  • Je spieren ontspannen zich in je nek, rug en schouders.
  • Het voelt stevig aan, ook als je veel draait blijft het lekker liggen.
  • Ook te gebruiken als rugsteun op de bank of om met steun in je rug series in bed te kijken.
  • Heb je last van allergieën dan is dit niet het beste kussen. Het is een natuurproduct.
  • De dopjes voelen hard aan, je moet even een paar dagen wennen aan dit kussen.

Dit natuurlijk hoofdkussen is van het merk Atlas en kost EUR 34,50 voor de afmeting 50 x 60 cm.

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Zo ga je meer reizen maken!

Zo ga je meer reizen maken!

Ik heb sinds kort een wereldkaart op canvas boven de keukentafel hangen. Hij hangt daar, omdat ik gek ben op reizen en...

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op