Ik zit teveel in mijn hoofd. Ik ben een denker en een dromer. De hele dag ben ik hongerig op zoek naar nieuwe informatie online om daar vervolgens misschien iets over de schrijven, maar veel vaker verdwijnt het weer uit mijn hoofd. Het kost energie, zonder dat ik het door heb. De enorme honger naar kennis is een verslaving. Het uren zoeken naar vragen die de hele dag in mijn hoofd opborrelen. Vol enthousiasme vind ik dan het antwoord om vervolgens weer een nieuwe vraag te krijgen en te moeten beantwoorden. Om deze stroom van vragen te stoppen leer ik nu mindful breien. 

Te lang op mijn laptop

Door die zucht naar kennis zit ik vaak van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat op mijn laptop. Uiteraard werk ik tussendoor ook, maar ik laat mezelf veel te vaak afleiden door deze vragen.

Of door vragen van anderen. Om de een of andere reden moet ik die dan opzoeken en beantwoorden. Zo zonde vind ik dat, ik zou veel effectiever kunnen werken als ik me beter leer focussen.

Ik dacht altijd dat ik me heel goed kon focussen. Misschien kon ik dat ook wel, maar ergens is het misgegaan. Ik ben nu zo vaak aan het multitasken, dat terwijl ik weet dat een mens helemaal niet kan multitasken. Ook vrouwen kunnen dit niet!

Het is uit onderzoek gebleken dat je slechter presteert als je aan multitasken doet, omdat je minder goed kunt concentreren. Je bent sneller afgeleid en presteert daardoor minder.

Nu maak je het af!

Ik vind het vaak lastig om iets af te maken. Ik kan super enthousiast aan iets beginnen om dan na een tijdje te denken, bleeh ik verveel me ik ga iets anders doen.

Dat kan een huishoudelijk klusje zijn of gewoon een andere taak. Die afwisseling maakt het dan interessanter ofzo. Alleen dan laat ik me dus weer afleiden en uiteindelijk werk ik minder effectief.

Mindful breien

Om mezelf te beschermen en niet al mijn energie weg te geven aan het eindeloos surfen op het internet heb ik nu voor de avonden een simpel taakje bedacht. Ik heb een breiraam gekocht bij de action. Klinkt heel suf, is het misschien ook wel, maar het doet wat het moet doen.

Ik kan nu namelijk gewoon samen met mijn vriend op de bank een televisieprogramma kijken, zonder dat ik iedere keer mijn laptop op schoot pak. Super ongezellig voor hem.

Vaak als hij me dan iets vertelt en het de volgende dag aan mij vraagt ben ik gewoon vergeten wat hij tegen me gezegd heeft. Weer zo’n voorbeeld dat multitasken niet goed werkt. Dat vind ik heel lullig, want hij is mijn lief, ik wil natuurlijk naar hem luisteren.

Nu zit ik dus op de bank naast hem met mijn breiraam. Zo ben ik toch iets aan het doen, maar geef ik mijn brein rust. Ik laat me niet continue afleiden door de laptop en de telefoon. Ondertussen heb ik bijna mijn eerste sjaal gebreid. Ik moet zeggen dat ik daar best trots op ben. Ik ben gewoon iets gemaakt, dat voelt goed.

Mijn volgende project wordt een sprei voor op bed. Ik heb al even gezocht online, maar niet te lang natuurlijk.. Ik ging al bijna te ver door naar verschillende breipatronen te zoeken.

Nu stoppen Marlies, je gaat kiezen voor hetzelfde patroon als de sjaal. Die is prachtig en het hoeft niet direct een kunstwerk te worden en je hoeft ook niet gelijk alle technieken te beheersen van het breien. Gewoon stap voor stap. Mindful breien noem ik het maar.

Meer lezen over mindfulness

HOE ZORG JIJ ERVOOR DAT JE MINDER IN JE HOOFD ZIT?

logo