Mijn favorieten: Yogi tea

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

juli 19, 2015

Ik vind Ayurveda een mooie wijsheidsleer. Deze holistische Indische leefstijl heeft veel tradities en rituelen en is al eeuwenoud. Het heeft als doel een gezond en lang leven. Niets mis mee lijkt mij. Ik leef vanuit mijn eigen waarden, waarbij ik ook een gezond en lang leven nastreef. Misschien daarom ben ik ook gek op de Ayurvedische lijn van de Rituals en drink ik zo nu en dan graag Yogi tea.

yogi teaYogi Tea

Deze thee wordt gedronken vanuit de Ayurveda. Dit is vanuit een traditionele holistische Indische wijsheidsleer die een bewuste leefstijl nasteeft voor een gezond en lang leven. Binnen de Ayurveda worden 3 types dosha’s onderscheiden: Vata, Pitta en Kapha. Iedereen is onder 1 of meerdere types in te delen. Ik ben met 8 punten voornamelijk Pitta. Doe zelf de DOSHA-Test-NL.

yogi tea

VATA kenmerken

“Vata” komt uit het Sanskriet van het werkwoord “vah” en betekent “zich bewegen“. Het symboliseert het bewegingsprincipe in ons lichaam en bestaat uit de elementen ether en lucht.

Mensen met een krachtige Vata-dosha zijn vaak dun, geestelijk actief en hebben een gevoelig zenuwstelsel en spijsverteringssysteem. Ze reageren gevoelig op hun omgeving en beschikken over een zeer goed begripsvermogen. Hun huid voelt snel koud, droog en ruw aan. Een evenwichtige vata-persoon is opgewekt, dynamisch en open. Voor een goede balans zouden vata-types zich warm moeten houden en kalmerende activiteiten moeten doen. Een vast dagritme met meerdere kleine maaltijden zorgt voor evenwichtigheid en welzijn.(bron: yogitea)

Welke thee past goed bij dit type? Mijn yogi tea keuzes zijn: Cranberry Hibiscus en Jasmine

PITTA kenmerkenyogi tea

Het woord “Pitta“ is uit het Sanskriet afgeleid van het woord “tap“ en betekent “verhitten“. Pitta beïnvloedt de lichaamstemperatuur en de intellectuele vaardigheden van een mens. Pitta wordt gekenmerkt door de eigenschappen van de elementen vuur en water.

Lichamelijk is het pitta-type eerder middelzwaar en zijn zachte huid voelt meestal warm aan. Pitta-types onderscheiden zich door een sterke eetlust en een goede spijsvertering Vanwege hun innerlijke vuur geven zij de voorkeur voor een koele omgeving. Een evenwichtig pitta-type heeft een krachtige en charismatische uitstraling, in combinatie met een grote wilskracht.

Mensen met een krachtige Pitta-dosha zoeken graag nieuwe uitdagingen. Zij moeten erop letten, niet te veel hooi op de vork te nemen en niet te „oververhitten“. Voor hen is het goed, wanneer intensieve activiteiten en ontspanning daarbij in evenwicht blijven. Grote hoeveelheden zout en scherpe kruiden zouden pitta-types moeten mijden en ze zouden meer salades en verse groente moeten eten.(bron: yogitea)

Welke thee past dan goed bij dit type? Mijn yogi tea keuzes zijn:  Classic, Black Chai

yogi tea

KAPHA Kenmerken

Het woord “kapha“ is een samenstelling van de Sanskriet-woorden “ka“ voor “water“ en “pha“ voor “opbloeien“. Kapha voor de fysieke alsook voor de psychische stabiliteit en is verantwoordelijk voor het behoud van het evenwicht van vata en pitta. Kapha combineert de principes van de elementen aarde en water.

Mensen met een dominante Kapha-dosha zijn vaak een beetje gezet en krachtig gebouwd. Beweging betekent voor hen vaak een uitdaging, omdat zij meer van rust en ontspanning houden. Om een dieper inzicht in verbanden te ontwikkelen, hebben kapha-types wat tijd nodig, omdat zij grondig over feiten nadenken. Als ze in evenwicht zijn, laten ze zich niet makkelijk van hun stuk brengen. Daarnaast worden ze als uitermate betrouwbaar gezien.

Om het innerlijke evenwicht te bewaren, is voor kapha-types een regelmatig bewegingsprogramma op lichamelijk en intellectueel niveau essentieel. Bij voeding zijn voor kapha-types bij voorkeur scherpe en bittere levensmiddelen aan te bevelen en worden zoete lekkernijen en vette gerechten afgeraden. (bron: yogitea)

Meer lezen over thee

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op