Wat doet zuivel met jouw darmen?

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

april 19, 2015

Zuivel is een ruim begrip. Kaas vind ik heerlijk, melk best wel smerig. Ik heb een prikkelbare darm en daarom vermijd ik zoveel mogelijk koemelk. Deels onbewust hoor, want ik heb het nooit lekker gevonden. Ik heb het af en toe moeten drinken, omdat het ‘goed’ voor je was en je er sterke botten van zou krijgen. Behoorlijk achterhaald inmiddels. Mijn lichaam gaf al aan dat melk niet goed voor mij was. In dit blog lees je over een aantal soorten zuivel, waaronder koemelk en wat het kan doen met je lijf.

Melk en darmen

Melk de witte motor, toch? Nu blijkt dat melk niet voor iedereen goed is. Het is zeker niet aan te raden als je een lactose intolerantie hebt. Dat levert een allergische reactie op. Ook als je last hebt van veel slijmvorming is melk niet aan te raden, het zorgt voor nog meer slijm en ontstekingen in je lijf.

Als je zoals ik een prikkelbare darm hebt, kun je beter ook geen melk drinken of het zo min mogelijk drinken. Sommige mensen kunnen hun hele leven gewoon melk drinken totdat ze wat ouder worden, dan krijgen ze steeds meer last van het drinken van het zelfde glas melk. Het enzym wat lactose namelijk kan verteren wordt minder actief of verdwijnt helemaal uit je lijf. Hierdoor kunnen de darmen de melksuiker niet goed meer verteren en krijg je last van een opgeblazen buik en winderigheid.

Heb je veel last van slijm vermijd dan alle soorten zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas eens een tijdje. Zie wat er gebeurt!

Zwaar verteerbaar

Zuivel gemaakt van koemelk is zwaarder te verteren dan zuivel gemaakt van geitenmelk. Geitenmelk is daardoor niet perse beter, want het bevat net als koemelk lactose. Qua samenstelling lijkt de zuivel van een geit wel meer op onze eigen moedermelk en is het daardoor lichter verteerbaar dan koemelk.

Ralph Moorman heeft onderstaande video over koemelk en klachten gemaakt. Zijn tip als je toch graag melk wilt drinken, kies dan eens voor geitenmelk of schapenmelk of kies voor zuivelvrije varianten zoals notenmelk of havermelk.

Melk en het immuunsysteem

Melk staat inmiddels erom bekend dat het allergieën veroorzaakt. Het witte goedje bestaat namelijk voor een deel uit eiwitten, zoals caseïne. Deze bevat antigenen. Dit zorgt voor slijmvorming, wat problemen met de ademhaling kan veroorzaken. Verder verstoort melk de opname van heel veel mineralen, waaronder magnesium, vitamine D en ja zelfs calcium!

zuivel

chai tea, gemaakt met amandelmelk

Zuivel – Goede keuze

Melk heeft zeker ook goede eigenschappen. Het helpt je lichaam met ontgiften en ontdoen van zware metalen. Daarnaast is het een rustgever in combinatie met honing. Goed om te drinken als het slapen niet lukt!

Ik vind het belangrijk om te vermelden dat je beter kunt kiezen voor biologische melk. Biologische melk is namelijk rijker aan goede vetzuren, antioxidanten en vitamines dan niet biologische melk. Biologische melk verkleind ook nog eens het risico op eczeem. Je kunt de zuivel met het eko keurmerk kiezen. EKO geeft aan dat een product gecontroleerd biologisch is en bovendien afkomstig is van een bedrijf dat extra aandacht besteedt aan duurzaamheid.

Lees meer over je darmen

logo

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op