Een koortslip. Zo ontzettend vervelend. Voor iedereen die net als ik ooit een keer besmet is geraakt met het virus, weet hoe vervelend dit is. Ik heb het koortslipvirus al sinds ik vier jaar oud ben. Mijn beide ouders hebben het virus ook. Alleen mijn broertje is de enige die het nooit heeft gekregen. Hij was altijd heel panisch voor het virus en had zijn eigen handdoek. Heel goed achteraf, dat heeft hem heel wat pijnlijke lippen en dure koortslipcreme’s bespaard! In dit blog schrijf ik over Lysine. Dit is een aminozuur (uit eiwitten) die je lichaam tekort heeft, waardoor de koortslip naar buiten kan komen. Lees in het blog wat je kunt doen om voldoende Lysine in je lijf te houden.

Lysine weerstand en stress

Op de allereerste vakantie samen met mijn vriend kreeg ik op dag 2 een gigantische koortsblaar op mijn lip. Wat verschrikkelijk vond ik dat. We bleven 11 dagen en zo lang duurde het ook ongeveer voordat de koortslip wegtrok. Daar zat ik dus echt niet op te wachten.

Vakanties, grieperigheid, weersomslagen en overgangen van de seizoenen staan bij mij garant voor een koortslip. Het heeft met mijn weerstand te maken. De vakanties zijn vaak vliegvakanties en ik vlieg niet graag. Door de stress die dat met zich meebrengt heb ik een lagere weerstand.

Wat doet Lysine

Lysine is een essentieel aminozuur. Je lichaam kan dit niet zelf aanmaken, maar heeft hiervoor voeding nodig.

Een aantal functies van Lysine zijn:

♥ het werkt antiviraal en remt vooral de koortslip

♥ het verbetert het concentratievermogen

♥ het zorgt voor de opbouw van collageen met behulp van vitamine C

De meeste groente hebben een overschot aan Lysine ten opzichte van het aminozuur Arginine, wat gunstig is bij het bestrijden van de koortslip. Door emotionele stress verbruikt je lichaam meer Lysine en kan er een tekort ontstaan en kan een koortslip naar buiten komen.

Lysine als voedingssupplement

Wat je kunt doen om preventief een koortslip te voorkomen is om naast een goede voeding het  voedingssupplement Lysine te nemen. Als je weet wanneer jouw weerstand lager is, door bijvoorbeeld (emotionele) stress, dan kun je deze voedingssupplementen innemen.

Ik raad bij voorkeur Solgar aan, dit is een duur merk, maar heeft goed opneembare producten. Een pot kost € 13,60 voor 50 tabletten. Ben je vegetarisch dan kun je kiezen voor het eigen merk van Vitaminstore. Een pot kost € 14,95 voor 60 vegicaps. Hierin zit 1000 mg Lysine, 60 mg vitamine C en 66 mg Cat’s Claw. Deze laatste werd gebruikt door de indianen en is weerstand verhogend.

Lysine versus koortslipcreme

Ik gebruik al jaren koortslipcreme’s of pleisters die je op het blaasje kunt plakken. Beide werken wel, maar gaan de koortslip niet tegen. Een koortslipcreme werkt van buiten af. Je moet het regelmatig op de koortslip smeren. Je gebruikt dit dus pas op het moment dat de koortslip er al is.

Om geen koortslip te krijgen kun je preventief lysine gaan slikken in de vorm van een voedingssupplement. Je krijgt dan ineens een grote dosis van dit aminozuur binnen, die je niet met voeding kunt bereiken.

Werkt het?

Ik heb steeds minder last gekregen van koortslippen, omdat ik het nu de tabletten met lysine neem als ik weet dat ik last ga krijgen van emotionele stress. Bij mij betekent dit dat ik een week voordat ik ga vliegen en tijdens de vakantie dit neem. Dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik nu 2x koortslip vrij ben gebleven op vakantie.

Ook vlak voor de feestdagen neem ik nu lysine in. Vaak is het knetterdruk op het werk en ben ik echt aan het toewerken naar de vakantie. Ik ga dan qua stress net effe over het randje. Bijna alle kerstdagen sta ik dan ook op de foto met zo’n blaar. Nu ik dit doe, heb ik koortslipvrije foto’s, lekker  hoor!

Meer lezen over koortlippen?

 

cropped-LogoColorNoText.jpeg