De een heeft groene vingers en vind het leuk om planten te verzorgen, de ander verwaarloost planten en laat alles doodgaan. Weer een ander koopt nooit planten, want waarom zou je dat doen? Goeie vraag: wat is nou eigenlijk het belang van planten in je woning? In dit artikel lees je over de luchtzuiverende palm voor in huis. Onderaan het artikel lees je hoe je mee kunt doen aan de like & winactie om zelf een palm in huis te halen!

Zuurstof in huis

Planten en bomen zijn de belangrijkste bronnen van zuurstof. Als je kijkt naar de aarde dan zijn de tropisch regenwouden de longen van de wereld. De zuurstof die zij produceren ademen we in.

Nu terug naar je eigen huis. Stel je woont met 2 personen in een huis en wellicht heb je ook nog wat huisdieren rondlopen. Vooral in de winter heb je ramen en deuren dicht en lucht je misschien een uurtje per dag je slaapkamer. De zuurstof in je huis kan van minder goede kwaliteit worden als er niet genoeg wordt geventileerd of omdat er teveel stikstof in de ruimte komt.  Door verf, schoonmaakmiddelen en andere chemische zaken in huis en geen goede ventilatie ontstaan zelfs gifstoffen in huis. Een goede reden om wat planten in huis te halen en goed te gaan ventileren!

Luchtzuiverende palm

Nu zijn er planten die niet alleen je huis voorzien van zuurstof, maar ook planten die gifstoffen uit de lucht zuiveren. Op deze manier houdt je de lucht schoon en gezond voor de mensen en dieren waarmee je samen leeft. Een daarvan is de palm. Via zijn bladeren haalt hij de gifstoffen uit de lucht en worden de stoffen in de plant of in de wortels afgebroken.

Waarom en luchtzuiverende palm nemen?

Wanneer is het een goed idee om een luchtzuiverende palm te nemen? Heb je regelmatig last van hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen zoals bijvoorbeeld astma? Dan is het goed idee om planten in huis te halen. Kies dan voor een luchtzuiverende plant zoals de palm.

Naast de palm is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je dagelijks goed ventileert, dat de temperatuur in huis prettig is en dat er voldoende daglicht in het huis komt. Het effect van de luchtzuiverende werking is wetenschappelijk onderzocht en bewezen door NASA.

Hoeveel planten heb je nodig?

Volgens het onderzoek van NASA heb je 1 plant nodig per 100m2 om te lucht te zuiveren van gifstoffen. Denk ook eens na waar je de palm neerzet. Meestal zetten mensen planten in de woonkamer, maar waarom niet in de slaapkamer? Zeker als je last hebt van slaapproblemen is dit een goede om te proberen.

Hoe verzorg je deze luchtzuiveraar?

Wat snel gebeurt met palmen is dat het blad bruin wordt. Dit heeft twee redenen. De eerste heeft een natuurlijke reden. De palm maakt namelijk continue nieuwe verse groene bladeren en daarvoor offert hij een aantal oude bladeren voor op. Deze kun je gerust verwijderen, dit zie je aan de onderkant van de bladeren gebeuren.

Merk je nou dat de bovenkant van de bladeren bruin beginnen te worden, dan staat je palm waarschijnlijk in direct zonlicht. Daar kunnen ze niet goed tegen. Ze willen wel graag op een lichte plaats staan, maar nooit vol in de zon! Verder zie je vaak bruine puntjes aan de uiteinden van de bladeren, dit is normaal en daar doe je verder niets aan.

De plant moet goed vochtig blijven. Je kunt het beste de bladeren natsprayen om de juiste vochtigheid te houden. In een droge omgeving doet de palm het niet goed en tasten insecten de palm aan. Dat voorkom je door de bladeren regelmatig nat te sprayen.

Als je een palm aanschaft in de winter laat hem dan even staan in de pot waarin je hem hebt gekocht en wacht tot de lente. De beste tijd van het jaar om de palm te verpotten is namelijk in de lente. Koop een grote pot, vul deze met universele potgrond of eventueel met potgrond specifiek voor palmen en geef hem 2x per week een beetje water.

cropped-LogoColorNoText.jpeg