Ik review het boek ‘Lichter’ van William Cortvriendt, bekend  van de tv serie en de bestseller ‘Hoe word ik 100’. Het boek verzameld diverse wetenschappelijke onderzoeken over afvallen en de auteur analyseert en concludeert dat dieten onzin zijn. Zijn vraagstelling in dit boek is: Waarom we steeds dikker worden en waarom meer bewegen en minder eten niet helpt. En hoe we blijvend kunnen afvallen door lekker eten met veel gezonde vetten. In dit blog lees je mijn review. 

lichterLichter?!

Vroeg of laat lopen we er allemaal mee te stoeien. Ik ben 34 jaar en een paar kilootjes afvallen zou ik niet erg vinden. In mijn hoofd ben ik al jaren 62 kilo, alleen de laatste paar jaren slaat de weegschaal toch ff een paar kilo’s hoger uit. 67 kilo is het nieuwe 62. Scheelt een kledingmaat die over een paar kilootjes ook te klein zal worden. Niet grappig.

Gelukkig heb ik nog steeds een gezond gewicht. Mijn BMI is 67 / (1.69*1.69) = 23,4 . Van overgewicht is sprake als je BMI hoger is dan 25. Is je BMI hoger dan 30 dan ben je obesitas. Volgens deze metingen heb ik overgewicht vanaf 72 kilo en ben ik obesitas vanaf 86 kilo.

Ben ik dan meer gaan eten? Nee, absoluut niet. Meer gaan snoepen dan? Nee, dat al helemaal niet. Ik snoep nauwelijks nog, terwijl ik dat vroeger best veel deed.

Sport ik dan minder? Ja, dat wel. Ik heb tot mijn 27e 3x per week gevoetbald en dat doe ik niet meer. Tegenwoordig sport ik heel af en toe nog. Vooral omdat ik veel kamp met blessures. Dat maakt het sporten bijna niet meer te doen.

Zou dat voor mij de reden zijn dat ik ben aangekomen? Ik denk van wel.

Bewegen maakt niet slanker

William Cortvriendt is het niet met me eens. Huh? Zijn theorie is dat minder eten en meer bewegen geen blijvend resultaat opleveren. Je wordt niet lichter van bewegen!

Amerikanen doen van alle landen ter wereld het meest aan lichaamsbeweging, namelijk 135 dagen per jaar tegenover het gemiddelde van 112 dagen wereldwijd. Van elke drie Amerikanen zijn er twee te dik en er is geen land ter wereld waar meer mensen met overgewicht leven.

Uiteraard is bewegen goed voor je. Dagelijks dertig minuten flink wandelen is erg goed voor je hart en vaatstelsel. Het probleem vaak is dat je na zeer intensief sporten erg honger hebt, je hebt immers calorien verbrand en die moet je weer aanvullen.

Vaak eten we meer, dan wanneer je niet had gesport en krijg je dus meer binnen, aldus William Cortvriendt. Doordat de energievoorraad zo wordt geplunderd ben je uitgehongerd en eet je meer.

Ik herken dit wel. Lang heb ik intensief gesport en zeker toen ik 18 was had ik veel spieren opgebouwd en woog ik 68 kilo. Superslank was ik, maar met flinke gespierde benen en billen. Ik leek wel een schaatser!

Ik at veel meer, dan dat ik nu doe. En juist omdat ik zoiets had van ik heb net 2 uur gesport, dan is het niet erg om een AA drink te nemen, een patatje en een frikandel speciaal en daarna nog een paar frisdrankjes.

lichter

Lichter. Zo licht als een veertje?

Opmerkelijke feiten

Ik vind het boek erg interessant! Het gaat te ver om ieder hoofdstuk in deze review te bespreken, dus ik pak er even een paar interessante dingen uit.

  • Na de tweede wereldoorlog vonden belangrijke technologische en sociaal economische ontwikkelingen plaats waardoor onze voeding veranderde van vers naar industrieel bewerkt met een sterke toename van de consumptie van koolhydraten, waaronder suiker.

Ik pak deze er even uit, omdat ik hier helemaal achter sta. Iets waar we nu zijn achtergekomen, maar wat helaas nog niet wordt aangepakt is de pakjes en zakjes cultuur. Waarom vinden we het normaal om een saus te maken uit een zakje? Gelukkig merk je dat steeds meer mensen hier  bewuster van worden en kiezen voor vers voedsel, zoals we altijd hebben gedaan voor de oorlog. We moeten weer leren om zelf eten te bereiden van begin tot eind.

Ik pak er nog eentje uit.

  • De belangrijkste aanjagers van de opslag van vet zijn de hormonen insuline en cortisol, waarvan de aanmaak wordt gestimuleerd door respectievelijk koolhydraten en chronische stress.

Iets waar ik het afgelopen jaar tegen gestrijd heb: chronische stress. Ik heb last van chronische stress sinds ik ben afgestudeerd. Ik was een vrolijk huppelend hertje vol met creatieve ideeen, dromen en filosofien over de toekomst en de realiteit van het werkende zakelijke leven was een desillusie.

Het komt neer op teveel negatieve stress, doordat je zaken moeizaam kunt veranderen. En het bleek dat ik weinig tot geen voldoening vond. Van frustratie leidde dat tot chronische stress. Ik had verkeerde keuzes gemaakt. Na een switch bleek ik van de regen in de drup te belanden. Inmiddels ben ik weer geswitcht afgelopen jaar en ben ik nu schrijfster en organisator van retraites met Healthy Life Academy. Even afwachten hoe dat zich ontwikkelt, maar stressvrij ben ik wel.

Hopelijk raak ik dan ook wat vetopslag kwijt nu 🙂

Aanrader

Ik raad je aan om dit boek te gaan lezen. Ik heb je een aantal feitjes gegeven, maar ik vind het zonde om alles weg te geven. Als je meer diepgaand onderzoek wilt lezen over afvallen, met praktische tips en een aantal heerlijke recepten wilt uitproberen uit dit boek, klik dan op het boek hieronder om hem te bestellen.

Meer lezen over (het gezonde effect van) bewegen & sport

Ben jij tevreden met jouw gewicht of zou je lichter willen zijn?