Gemberthee als medicijn?

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

november 25, 2013

Wat is gemberthee en is het goed voor me?

Ik heb het snel koud. Om die reden drink ik iedere avond een kopje warme thee. Ik vind het heerlijk! Op aanraden van een osteopaat ben ik op zoek gegaan naar gember om de geneeskrachtige eigenschappen uit te testen. Gemberthee verwarmt namelijk van binnenuit! In dit blog lees je twee recepten voor gemberthee en vertel ik meer over hoe jij gember kunt gebruiken voor een betere gezondheid en hoe je dit het beste kunt bewaren.

Op zoek naar gemberthee

Gember koop je al vanaf EUR 0,50 en vind je in iedere supermarkt. Ik heb een stukje gemberwortel geraspt boven een theemok en er daarna kokend water over gegoten. Even een paar minuten wachten om de gemberthee te laten trekken.

wat vind ik ervan?

Het proeft vreemd, het heeft een hele specifieke smaak. Best sterk, kruidig en pittig te noemen. Inmiddels na flink wat koppen gemberthee, ben ik verkocht! Het is een heerlijke thee en prima te variëren met verschillende andere ingrediënten.

Pittige smaak
Gezond
Opwarmend
Goedkoop

Twee recepten voor gemberthee

Twee recepten

Hieronder zet ik een aantal eenvoudige varianten neer om eens te proberen.

Lekker zelf proberen

Variatie 1 Gemberthee (Gewoon lekker):

♥ Geraspte Gember

♥ Kokend water

♥ Zwarte thee / rooibos thee of groene thee (kies jouw favoriete thee)

♥ Eventueel zoeten met basterd suiker of agave siroop

Variatie 2 Gemberthee (Bij griep of verkoudheid):

♥ 5 cm Gember in plakjes

♥ 4 kopjes water in pan

♥ Schijfje citroen of schijfje sinaasappel

♥ 1 Theelepel honing

Doe alle ingrediënten in een pannetje op het vuur en breng het aan de kook. Laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken en schenk een kopje vol met het mengsel. Laat het voldoende afkoelen en zoet het met een beetje honing. Ook gelijk verzachtend voor je zere keel.

Gember verwarmt je lijf

Gemberthee wordt veel gebruikt vanwege zijn medicinale werking.

Maak gemberthee als:

  • Je last hebt van reisziekte en misselijkheid bij zwangerschap
  • Jouw stoelgang niet lekker gaat
  • Je last hebt van een opgeblazen buik
  • Jij bezig bent met een detox
  • Je bezig bent met afvallen
  • Je last hebt van migraine

Het heeft daarnaast een aantal hele goede eigenschappen op gezondheidsgebied: 

  • Bevorderen van de bloedcirculatie
  •  Aanmaak van speeksel en daarmee betere vertering van eiwitten en dus betere opname van voedingsstoffen

  • Gember is een natuurlijke bloedverdunner (niet aan te raden in combinatie met aspirine of andere bloedverdunners)

Gedroogde gember heeft meer gezondheidseffecten dan verse gember. Dit komt doordat alleen de werkende bestanddelen overblijven na het droogproces. De concentratie is dan groter.

Persoonlijk gebruik ik zelf altijd verse gember voor thee. Dit smaakt beter.

Gember bewaren

Als je verse gember gaat kopen dan is deze 2 weken houdbaar in de koelkast.

Je kunt hem ook in een pot met potgrond bewaren, als je deze af en toe water geeft is de gemberwortel zeker 4 maanden te bewaren. Soms groeit ie ook nog een stukje.

Je kunt ook porties schillen en raspen en deze in de vriezer bewaren. Dan is het nog 6 maanden houdbaar

Gember als medicijn

Alle energie en bouwstoffen die jouw lijf nodig heeft, halen we uit de voeding die we eten en drinken en uit de lucht. De groene smoothie die we drinken, het bord risotto dat we eten, maar ook zeelucht of berglucht zijn ontzettend gezond voor je lijf.

Vloeibaar eten neemt je lijf vrijwel direct op, maar vast voedsel heeft bewerking nodig en moet zo klein gemaakt worden om via de bloedbaan naar de cellen te reizen. Het verteerbaar maken van ons eten gebeurd door het spijsverteringsstelsel.

De spijsvertering begint direct al in je mond. Heel zwartwit gezegd: door goed kauwen en fijnmalen van je eten, zorg je ervoor dat je meer voedingstoffen opneemt en dus uiteindelijk meer voordelen ondervind van het eten dat je eet. Je lichaam wordt daardoor beter gevoed.

 

 

Benieuw naar andere onderwerpen?

Je vind het leuk om gezondere manieren in je leven toe te passen en daar veel over te lezen op het internet.

Waarom Lekker & Gezond

Ik ben deze website gestart in 2013 vanwege mijn eigen haperende gezondheid, waarbij met name mijn prikkelbare darm voor problemen zorgde. Lees meer over mijn verhaal.

Voedingskennis

Ik heb een opleiding natuurvoedingsadviseur gevolgd. Hier werd ook orthomoleculaire suppletie behandeld. Dit is werken met supplementen naast een gezond voedingspatroon.

Ik heb veel kennis opgedaan van de verschillende vitamines & mineralen en de effecten op je lijf. Op mijn blog raad ik dan ook regelmatig supplementen aan van Vitaminstore, omdat ik hen een betrouwbare partij vind en zij kwalitatief goede producten hebben.

Inmiddels is mijn prikkelbare darm onder controle, dankzij gezonde voeding,  genoeg ontspanning en stressbeheersing, een darmdetox en dagelijkse aanvullende voedingssupplementen. 

Wil je op een andere manier kennis maken met de fijne eigenschappen van gember? Ginger Root wordt vooral gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering. Dit voedingssupplement kost EUR 15,60 voor 100 capsules. De dosering is 1 maal daags een capsule bij de avondmaaltijd innemen.

Hoe werkt dat dan? De gember stimuleert de aanmaak van spijsverteringsenzymen, waardoor je eten beter verteerd wordt. Gember zorgt ervoor dat vooral eiwitten beter worden verteerd. Je neemt meer belangrijke voedingsstoffen op in plaats van direct afgevoerd te worden naar de uitgang.

Let op, want gember is bloed verdunnend. Gebruik liever niet teveel gember tijdens de zware dagen van je menstruatie.

 

Mijn visie

De algemene kennis van voedingsleer loopt erg achter en ik merk dat veel mensen wel graag gezonder willen leven en dat ook denken te doen, maar in heel veel valkuilen stappen. Daar wil ik je graag mee helpen in de vorm van gratis artikelen op dit blog!  

Mijn doel is dat je bewust jouw lichaam gaat voeden om de beste variant van jezelf te zijn. Om de kracht en energie te hebben om te doen wat jij graag wilt doen en niet uitgeput van alle (voedings)stress ‘s avonds op de bank gaat liggen met chips.

Kom uit die vicieuze cirkel en word de beste versie die jij kunt zijn met een gezond lichaam en geest! Lees op dit blog heel veel artikelen over gezond leven, gezondere recepten en vind inspiratie voor je eigen zoektocht naar een gezondere lifestyle.

 

 

Je gaat dit ook leuk vinden:

20
Reageer op dit artikel

avatar
11 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
philBokeSarinajan waltaDré Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Lucia Mevissen
Gast

Hallo Marlies.

Wat goed allemaal. Voelt aan als een warm bad.
Wij hebben wel zin om een keertje naar A’dam te komen voor een consult. Als je tijd hebt, en het je past, natuurlijk.
Of gaat het via de wabcam? Deze hebben we 1 keer gebruikt.

We zijn heel lekker bezig, al zeg ik het zelf maar met elkaar is er meer kennis.

Groeten van Rob en mij,
Lucia.

Kaptein
Gast
Kaptein

Ben blij met gember Artikel!!!!

marian
Gast
marian

Hallo Marlies, net als jij heb ik het ook erg koud s ‘ avonds. Ik voel ook koud aan. Ik heb nu mijn eerste mok gember thee op. Mijn vraag is hoeveel mokken thee moet je hiervoor s ‘avonds drinken ?
Mijn schildklier werkt ook niet optimaal en is met medicijnen nu redelijk in orde, ik dacht dat het daardoor kwam. Was daarom ook erg blij en hoop het hierdoor weer lekker warm te krijgen.
Groetjes
Marian

W
Gast
W

Paracetamol is geen bloedverdunner, aspirine wel.
Je kan het dus wel gebruiken naast paracetamol

Gissie
Gast
Gissie

Dank je wel , ik ben heel blij met jou artikel over Gember en nu maar hopen dat het werkt voor mijn Migraine

groetjes Gissie

Dieny
Gast
Dieny

We gebruiken sinds enige tijd gemberthee tot volle tevredenheid,maar sinds mijn man die thee drinkt heeft hij last van jeuk over zijn hele lichaam,gebruikt geen medicijnen..Graag een antwoord of dit vaker voorkomt.

Dré
Gast
Dré

Beste Marlies ik zelf heb diabetes en neem daar om al bloedverdunners in om een betere doorbloeding te krijgen mijn voeten en onderbenen zijn al aan getast door de diabetes dus is het voor mij wel belangrijk dat ik daar goed oplet net als het eten van suikers denk maar aan honing dat is gewoon een suiker bom voor mij kan je mij daar verder in helpen wat het beste is .

Boke
Gast
Boke

Boke.
Voor het gebruik van gember, heb ik een keer ge Google,daar ik bloedverdunners neem,en gember maak het bloed ook dun.
Spijtig durf ik het niet gebruiken..eerst raad vragen aan mijn huisarts..
Groetjes boke

jan walta
Gast
jan walta

hallo, m,n vrouw heeft ontzettend veel last van exceem vooral haar handen, bij hevige jeuk aanvallen is de enigste remedie onder de hete kraan zodat de pijn de overhand krijgt, we hebben alles al geprobeerd maar niets helpt, alleen prednison maar daar word je ook niet blij van, zou gember thee hier goed voor zijn om het wat te verbeteren, en ik zelf gebruik bloedverdunners voor m,n hart,13 jaar terug gedotterd, kan ik stoppen met die bloedverdunners als ik gember thee ga drinken?, op het moment drinken we brandnetel thee en 52 kruiden thee voor de ontzuring, hopelijk heeft u… Lees verder »

jan walta
Gast
jan walta

bedankt voor je antwoord, en ja we zijn ook bij de homeopaat geweest zonder succes, het enigste wat we nog niet hebben geprobeerd is acapunktuur nogmaals bedankt , grtes jan

Sarina
Gast
Sarina

Beste Marlies,

Qua gezondste…maakt vers of poedervorm gember uit? Waar haal je de poedervorm van goed kwaliteit vandaan? Ik neem aan toch niet een potje van bijv AH??
En maakt herkomst van de gember uit? Die van mij heb ik uit China, maar van veel mensen hoor ik hoe bevuild China is wat betreft producten.
Zou dit bij gember uitmaken?
Ik hoor graag van je en mooi artikel!!

phil
Gast
phil

is gemberthee ook goeoor een detox van je lichaam en tegen opgeblazen gevoel ?