Wel eens van een kettlebell gehoord? Ik zag een tijdje geleden er eentje liggen van 4 kg. Geen idee wat het was, maar het lag naast de dumbbells en fitnessartikelen. Eenmaal thuis heb ik opgezocht wat het was. Het is een gewicht wat gebruikt kan worden bij fitness. Helaas de keren daarna lag er geen meer tot een week of vier geleden. Ik heb toen gelijk eentje aangeschaft en mijn eerste kettlebell workout gedaan!

Kettlebell workout

De kettlebell komt oorspronkelijk uit Rusland en is daar ontwikkeld rond 1700 om gewassen te wegen. In de 20e eeuw werden ze gebruikt door het Russische leger om snel sterk te worden. Kenmerkend aan de kettlebell is het swingen (heen en weer tussen beide benen omhoog swingen). Daarbij is veelvuldige herhaling kenmerkend voor de trainingsschema’s die bij dit attribuut horen.

kettlebell workout

kettlebell

Met de kettlebell kun je zowel kracht als cardio trainen. Ik heb eentje van 4 kg, voor mij is het puur een cardio training. Ik sluit mijn laptop aan op de televisie en zoek kettlebell workout video’s op via youtube. Mijn favoriete fitness instructeur is Ryan Raw. Ik heb hieronder een video van een van mijn favoriete workouts geplaatst.

Spierpijn, yes please!

Ja, spierpijn heb je zeker na het doen van een kettlebell workout. Ik doe altijd heel kort, max. 20 minuten oefeningen, daarna ben ik mijn focus kwijt. Je zou denken dat je na 20 minuten geen spierpijn kunt hebben. Wel als je het goed doet! Ik vind het ideaal, gewoon thuis voor de tv mijn oefeningen doen.

Zelf een kettlebell aanschaffen?

Kettlebells variëren van 4 kg tot ruim 40 kg. Ze zijn perfect om je lichaam in shape te krijgen. Naast het opbouwen van spiermassa, werk je aan je conditie, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Je traint je hele lijf effectief met deze Russische trainingsmethode.

Meer lezen over (het gezonde effect van) bewegen & sport

cropped-LogoColorNoText.jpeg