Bij succesvol afvallen komt meer kijken dan gewoon wat minder eten. Om ervoor te zorgen dat je lichaam zo effectief mogelijk vet verbrandt, moet je met meerdere factoren rekening houden. In dit artikel lees je precies hoe je jouw lichaam in de vetverbrandingsstand zet. Deze tips helpen je niet alleen om vet te verbranden, ze helpen je ook om het afvallen vol te houden.

in de vetverbrandingsstandZet je lichaam in de vetverbrandingsstand

1: Schrap suiker uit je eetpatroon

Suiker is een van de belangrijkste oorzaken van lichaamsvet. Door suiker uit je eetpatroon te schrappen maak je een enorme stap in de juiste richting en zet je jouw lijf in de vetverbrandingsstand. Suikers zorgen namelijk voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Belangrijke bronnen van suiker zijn:

♥         Frisdrank

♥         Vruchtensap

♥         Snoep

♥         Koek

♥         Ontbijtkoek

♥         Chocolade

♥         Gezoete zuivel

♥         Zoet broodbeleg

♥         Sommige ontbijtgranen

♥         Kant-en-klare dressings en sauzen

♥         Maaltijdmixen

Door bovenstaande producten voortaan te laten staan, krijg je veel minder suiker binnen en geef je je lichaam de kans om vet te verbranden.

2: Beperk koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Maar niet alle koolhydraten zijn gezond. Simpele koolhydraten kan je het beste zoveel mogelijk beperken. Het effect dat ze op je bloedsuikerspiegel hebben is namelijk vergelijkbaar met het effect van suiker. En dat geldt ook voor het effect op je vetverbrandingshormonen.

We raden je echter wel aan om een kleine hoeveelheid koolhydraten te blijven eten (tussen de 50 en 100 gram per dag), in de vorm van complexe koolhydraten. De energie uit complexe koolhydraten komt namelijk langzamer vrij. Hierdoor zorgen ze niet voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

3: Eet meer eiwitten

Eiwitten zijn een andere energiebron voor ons lichaam. In tegenstelling tot simpele koolhydraten, komt deze energiebron je juist enorm goed van pas tijdens het afvallen. Eiwitten dragen namelijk bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Maar nog belangrijker is dat ze ervoor zorgen dat je minder trek krijgt.

Eiwitten stimuleren namelijk de aanmaak van verzadigingshormonen, terwijl ze de aanmaak van hongerhormonen juist afremmen. Een eiwitrijk dieet helpt je daardoor om minder te eten, zonder dat je tegen hongergevoelens hoeft te vechten. Zo houd je jouw nieuwe eetpatroon ook op lange termijn vol.

Daar komt nog eens bij dat eiwitten helpen om je metabolisme een boost te geven, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Een studie uit Denemarken, die in 2006 gepubliceerd werd in het Amerikaanse Journal of Clinical Nutrition, toonde dan ook aan dat een eiwitrijk dieet gelinkt kan worden aan een lager risico op buikvet over een periode van 5 jaar.

Wil jij vet verbranden ook makkelijker maken door meer eiwitten te eten? Dit zijn goede bronnen:

♥         Kip

♥         Vlees

♥         Vis

♥         Zeevruchten

♥         Eieren

♥         Noten

♥         Zaden

♥         Pitten

♥         Quinoa

♥         Peulvruchten

♥         Kwark

♥         (Griekse) yoghurt

4: Een goede nachtrust

Een slechte nachtrust kan je vetverbranding in de weg staan. Meerdere onderzoeken koppelen onvoldoende slaap aan overgewicht en dan met name aan buikvet. Dit komt doordat je nachtrust invloed heeft op je metabolisme en hormonen. Ook maak je als je goed uitgerust bent makkelijker gezonde keuzes.

5: Voldoende lichaamsbeweging

Intensief sporten is niet per se nodig om vet te verbranden, maar lichaamsbeweging ondersteunt het afvallen wel. Deze lichaamsbeweging kan uit van alles bestaan. Hardlopen, fitnessen en HIIT workouts zijn effectief. Maar als je niet zo’n sporter bent, is wandelen, fietsen of bijvoorbeeld in de tuin werken ook prima.

Daarnaast helpt ook alle beweging tijdens je dagelijkse bezigheden mee. Bijvoorbeeld minder vaak de lift nemen of een rondje lopen tijdens een telefoongesprek in plaats van blijven zitten.

Iedereen kan afvallen

Met deze tips om je lichaam in de vetverbrandingsstand te zetten kan iedereen afvallen, als je het maar op de juiste manier aanpakt. De juiste manier is niet simpelweg minder eten. Juist als je te weinig eet, maak je het afvallen moeilijker voor jezelf. Het belangrijkste is dat je suikers zoveel mogelijk beperkt en dat je minder (simpele) koolhydraten en meer eiwitten eet. Daarnaast helpen een goede nachtrust en voldoende lichaamsbeweging je ook om vet te verbranden.

Meer lezen over gezonde voeding?

Bronnen: Leidy HJ, Tang M, Armstrong CL, Martin CB, Campbell WW, Obesity (Silver Spring), 2011. Johnston CS, Day CS, Swan PD, J Am Coll Nutr, 2002. Halkjaer J, Tjønneland A, Thomsen BL, Overvad K, Sørensen TI, Am J Clin Nutr, 2006. López-García E, Faubel R, León-Muñoz L, Zuluaga MC, Banegas JR, Rodríguez-Artalejo F, Am J Clin Nutr, 2008.